TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Hamarosan itt van a sütőtökszezon! Miért érdemes sütőtököt termeli és fogyasztani?

Hamarosan itt van a sütőtökszezon! Miért érdemes sütőtököt termeli és fogyasztani?

Kiskert Kárkép - 2023.09.20

Nagy népszerűségnek örvend manapság a sütőtök. Ez a növény Amerikából származik és meghódította a mi konyhánkat is. Fogyaszthatjuk sütve, de készíthetünk belőle levest és különböző süteményeket is. Aki kedveli a sütőtök kellemes ízét, de nem akar a piacra rohangálni ősszel, és van elegendő helye a kertben, az könnyedén belefoghat a termelésébe.

Hogyan kell sütőtököt termelni?

Termesztésének két igen sarkalatos pontja van. Nagy területre van szüksége és igen hosszú a tenyészideje (180 nap körül). Egyetlen növény besző több m2-t is, ezért megfontolás tárgya, hogy belekezdjünk-e a nevelésébe, ha nincs elegendő helyünk. Bírja az árnyékos helyeket is, de inkább válasszunk neki gyorsan melegedő, tápanyagban gazdag területet. A vízigénye is visszafogottabb, de aszályos időszakban ne feledkezzünk meg az öntözéséről. Hosszú tenyészideje miatt palántaneveléssel lehet eredményesebben termelni. Hűvösebb nyarakon kitolódhat a termésérés, és mire odaérne, hogy beérjen, kicsúszik az időből.

A legismertebb sütőtökfajta a Nagydobosi. Szürke héjáról és a cikkelyezett, lapított formájáról könnyű felismerni. Omlós, narancssárga húsa kellemes ízélményt ad a fogyasztójának. 

Mikor szedjük, és hogyan tároljuk a sütőtököt?

A sütőtök szedését október közepétől végéig végezhetjük, amikor tökéletesen beért a termés. A legjobb ízű akkor lesz, ha megcsípi a dér, mivel ekkor bomlik le a legtöbb keményítő egyszerűbb cukrokká. A fölöslegesnek tűnő sütőtököt fagymentes, hűvös helyen akár január közepéig is eltarthatjuk, így sokáig gazdagítja majd a konyhánkat.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan reagált a mezőgazdaság az infláció kihívásaira?

Magyarországon az EU tagállamok között és az eurózóna országait nézve is kiugróan magas, kétjegyű volt az infláció az ...