TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Gombatermesztés otthon – Mit és hogyan érdemes?

Gombatermesztés otthon – Mit és hogyan érdemes?

Kiskert Kárkép - 2023.09.12

A gombát már évezredek óta fogyasztja az ember, erről sok írásos emlékünk van. Nemcsak nagyon ízletes, de sokféleképpen elkészíthető konyhai alapanyag is. Egyes fajok csak fűszerként íródtak a receptkönyvekbe, de a legtöbb ehető gomba páratlan „zöldséghelyettesítője” az ételeinknek. Nagyszerű hír, hogy a gombatermesztés otthon is megoldható. Lássuk hogyan!  

Hirdetés

GOMBAFOGYASZTÁSUNK TÉNYEI

Mint kiderült, a gomba régóta kíséri az emberi faj táplálkozását. Eleinte a gyűjtögető életmód során került az „asztalunkra”, majd a 20. században megkezdődött a gomba mesterséges szaporítása is. Sokan viszolyogva tekintenek a fogyasztására, melynek tapasztalati okai vannak. A vadon termő gombák nem elhanyagolható része alkalmatlan fogyasztásra, rosszullétet okozhat, de egyes fajok esetében a legrosszabb forgatókönyv is előfordulhat. Ez a berögzült előítélet nem enged teret az igazán finom és egészséges gombafajok használatának. Itt az idő, hogy elengedjük a sztereotípiákat!

MIÉRT FOGYASSZUNK TÖBB GOMBÁT?

A gombák fehérjetartalma igen magas. Ebben a versenyben lehagyják a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt. Ez természetesen nem haladja meg az állati eredetű ételek fehérjetartalmát, de fontos jellemzője, hogy szinte minden olyan aminosavat tartalmaz, amely a fehérjéink felépítéséhez szükséges. A gombákban a számunkra nélkülözhetetlen D-vitamin is megtalálható, melyet nem termel egy zöldség- vagy gyümölcsfaj sem. Kiemelkedő az ásványianyag és nyomelem tartalmuk, melyek egészségünk megóvásában játszanak szerepet. Fogyasztásuk azért is előnyös, mert nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, így a fogyókúrázók is örömet lelhetnek a gomba alapanyagú ételekben. (Balázs, 1979) Milyen szerencse tehát, hogy a gombatermesztés otthon is kivitelezhető.

Gombatermesztés otthon – Mit és hogyan érdemes?

Kép: A gombák nem a növények táborát erősítik. Az élőlények rendszerében egy külön országot alkotnak a gombák, melyek rendszerint telepes felépítésűek. A növényekhez abban hasonlítanak, hogy helyváltoztatásra képtelenek, de valójában az állatokhoz hasonló módon, szerves anyagokból nyerik a szénszükségletüket, az energiájukat pedig kémiai anyagokból.

GOMBATERMESZTÉS OTTHON, MILYEN ELŐNYEI VANNAK?

  • Saját termelésű gomba büszke tulajdonosai leszünk.
  • A gombatermesztés kis helyigényű.
  • Minimális idő-, erő- és anyagráfordítással termelhetők.
  • A gombák rövid tenyészidejűek.
  • Évente többször is teremnek.
  • Termesztése független a kinti időjárástól és az évszaktól is.
  • A gombatermesztés ökológiai lábnyoma elhanyagolható az állati, vagy növényi források előállításához képest, ezért kiemelkedő szerepet játszik a fenntartható élelmiszer-előállításban. 
  • Semmi se megy kárba. A letermett gomba után maradt tápanyagban gazdag gombakomposztot felhasználhatjuk a kertünk talajának javítására.

Gombatermesztés otthon – Mit és hogyan érdemes?

MIRE VAN SZÜKSÉGED A GOMBATERMESZTÉSHEZ?

A termeszthető gombák a párában gazdag, hűvös és nedves környezetet igénylik. A legjobb, ha van egy pincénk erre a célra, de ha találunk olyan helyet, ahol 13-15 °C körüli, állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani, akkor nyert ügyünk van. Ezt a hőmérsékleti szintet nyáron nehéz fenntartani, ezért inkább ne ebben az időszakban kezdjünk bele. Tévhit, hogy a gombát csak sötétben lehet termelni. Minden fajnak megvan a maga fény-, és hőmérsékletigénye. A csiperkegomba a sötét helyet kedveli, míg a laskagomba a szórt fényt. A gombatermesztés másik sarkalatos pontja a szellőzés megoldása. A gombák az oxigénben gazdag körülmények között fejlődnek normálisan. Ezek ismeretében tudunk eredményesen belekezdeni a termelésbe.

HOGYAN KEZDJ BELE A GOMBATERMESZTÉSBE?

Kezdőként a legjobb, amit tehetsz, ha vásárolsz magadnak egy előre elkészített, és gombafonallal átszövetett termődobozt, vagy zsákot. A szakboltokban megvásárolható készletekhez részletes tájékoztatót is adnak, így a legjobb instrukciókat követve tudsz belekezdeni a termesztésbe. 

MILYEN GOMBÁKAT TERMESZTHETSZ OTTHON?

Csiperkegomba

A csiperke, vagy más néven champignon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombafaj. Választhatjuk az ismertebb fehérkalapú változatát, de a zamatosabb barnát is, ízlés kérdése. Termelését pincében, vízóraaknában, sötét, páradús helyiségben ajánlatos megoldani. A gomba táptalaja szalmából, lótrágyából, esetleg baromfitrágyából áll.

Laskagomba

A laskagomba is az ismertebb gombák közé tartozik. Szinte minden ételben helyettesíthetjük vele a csiperkegombát. A termesztése szalmán történik, melyen megfelelő beoltással, pár héten belül kialakulnak a laskagomba jellegzetes kalapjai. Szintén a páradús, jól szellőző helyiségeket kedveli, de a szórt fényre mindenképpen szüksége van a megfelelő növekedéshez.

Shiitakegomba

A shiitakegomba ismertségét a jótékony egészségügyi hatásai miatt nyerte el. Magas vitamin, fehérje és ásványianyag-tartalma miatt ajánlott a fogyasztása. Nem kimondottan ételek tartalmának növelésére alkalmas, inkább porítva fűszerként, hasznosítják jellegzetes és erős íze miatt. Ezt a kiváló gombát pedig otthon is meg tudjuk termelni magunknak.

Pecsétviaszgomba

A shiitakegombához hasonlóan a nagyon értékes élettani hatásai miatt fogyasztja régóta az ember. A pecsétviaszgombát szintén fűszerként, porítva használják fel az ételekhez, de teakeverékekben is szokták használni. Szereti a páradús, jól szellőző és szórtfénnyel ellátott helyiségeket.

Süngomba

Egy nem annyira ismert, de annál értékesebb gombafaj. Szintén gazdag élettani hatásai miatt fogyasztják sokan. Húspótlóként és fűszerként is fel lehet használni. A süngomba hazai erdeinkben is megterem, ott a lebontásban játszik nagy szerepet, azonban védett faj. A fénnyel ellátott, páradús, jól szellőző helyeket kedveli.

MIRE KELL MÉG ODAFIGYELNI?

A különböző gombafajoknak különböző környezeti igényük van, de szinte mindnél elmondható, hogy a magas páratartalmat kedvelik. A jó szellőzés pedig azért fontos, mert a gombák magas oxigéntartalom mellett fejlődnek megfelelően.
Ha kialakultak a fajra jellemző kalapok, akkor egyből szedjük le a termőblokkról, mert kórokozók támadhatják meg ezeken az elöregedő részeken.
Tartsuk nedvesen a termőtalajt! A megfelelő nedvesség elengedhetetlen a gomba fejlődéséhez és a többszöri termés kialakulásához. Kerüljük a közvetlen napfényt, mert ott hamar kiszáradhat a termőtalaj.
Ugye nem is tűnik olyan bonyolultnak a gombatermesztés otthon? Bátran kezdjünk bele!
 

Források:

https://wiki.startlap.hu/a-gomba-noveny-vagy-allat/
https://www.agroinform.hu/hazikert/gomba-csiperke-laskagomba-laska-gombatermesztes-52011-001
Balázs, S. (1979): Gombatermesztés, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 7-9 p. 
https://www.banyaerdo.hu/gombatermesztes?gclid=Cj0KCQjwusunBhCYARIsAFBsUP_3-xaHgWDgrCoBAxmjIhEQC_vq2GckV-QB-ZvrQ_oBtr5g0X7CAPIaAmcOEALw_wcB
https://www.gombajo.hu/termekek/otthon_termesztheto_gombakulturak-c11/
 

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vigyázz, kész, rajt: kezdődhet az állattartó telepek ...

Új KAP, új remények, változó pályázati feltételek és lehetőségek