TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Miért érdemes tiszafát ültetni a kertbe?

Miért érdemes tiszafát ültetni a kertbe?

Kiskert Kárkép - 2023.09.01

Hosszú életű, örökzöld, könnyen tartható, pompás koronát nevelő, sövénynek való növényt keresel? → Ültess tiszafát! Elmondom, hogy miért!

Sokan fáradnak bele a tuják károsítóival vívott harcba. Megértem, hiszen szinte mindenhol látom száradni és barnulni a leveleket. Ennek az egyik oka az, hogy a tuja nem a hazai viszonyainkra van berendezkedve, így könnyen a kártevők és a betegségek martalékává válik.

ÜLTESS HELYETTE TISZAFÁT!

A jó hír az, hogy a tiszafa olyan sövényt alkotó, terebélyes fafaj, ami nálunk őshonos, így jól bírja az itteni környezetet. Számos előnye közé tartozik, hogy örökzöld, amivel a szürke hónapokban is színt varázsol az életünkbe. Sövényként telekhatárok mentén és szoliterként is megállja a helyét a kertben. Nyírásáról csak abban az esetben kell gondoskodnunk, ha szükségét látjuk, ugyanis természeténél fogva is szép koronát alakít ki magának. A tiszafa nem túl igényes a talajra, ültethetjük a kert napos oldalára, de a félárnyékban is eléldegél.

Tekintélyes megjelenése, sötétzöld, tűlevélhez hasonló, puha levelei és a díszítő értékű piros termése minden növényszerető embert elkápráztat.

Miért érdemes tiszafát ültetni a kertbe?

Hátrányaként csak azt tudnám felhozni, hogy szinte minden része mérgező, így a felfedező kedvű kisgyermekek szüleinek és a hobbiállattartóknak különösen oda kell figyelni a kóstolgatás elkerülésére. A természet viszont gondoskodik arról, hogy a tiszafa is tudjon utazni a térben. A tiszafa termésének a húsát nyugodtan elfogyasztó, mit sem sejtő madarak terjesztik annak magját, amikor az „új élet” a gyanútlan szárnyas másik végéből távozik a végtermékkel együtt.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a kertészeti ültetvények telepítését támogató új ...

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és ...