TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Mit tehetünk a lódarazsak eltávolítása érdekében?

Mit tehetünk a lódarazsak eltávolítása érdekében?

Kiskert Kárkép - 2023.08.25

Nagy, félelmetes, és fájdalmas a szúrása, azonban ha nem kötekedünk szándékosan vele és nem hívjuk ki magunk ellen, akkor egészen békésen együtt lehet vele élni. A méhekkel ellentétben, a lódarázs fullánkján nincsenek horgok, így szúrás után könnyedén ki tudja húzni zsákmánya testéből a támadás eszközét, és ezután sem esik csorba az életén.

Az étlapján számunkra kellemetlen rovarok is megjelennek, mint a legyek és egyes molyok. Ami viszont már egyáltalán nem szimpatikus, hogy a méheket is megtámadják, akiknek nem sok esélyük van az erőfölénnyel szemben.

Nálam pedig azzal húzta ki a gyufát, hogy a gyümölcsfák vizsgálgatása során érdekes, morzsalékos maradványokra lettem figyelmes a leveleken. Követve szememmel a bizonyíték útját, megláttam a lódarazsat a magasban, aki a körtékből falatozott, vagy inkább habzsolt. Olyan pusztítást tud végezni a gyümölcsökön, amit ép ésszel fel se fog az ember. Utánuk csak egy kis aszott héj csüng a fáról, amiből a hús megsemmisült a lódarázs emésztőtraktusaiban.

Mit tehetünk a lódarazsak eltávolítása érdekében?

Mit tehetünk a lódarazsak eltávolítása érdekében?

Mindenevő lévén részben hasznos, viszont minden, számára illatozó, könnyű nyári csemege vonzó lehet neki. Ezeket kiiktatva nem találnak otthont maguknak a házunk környékén. A növényi maradványok, lehullott gyümölcsök, fedetlen szeméttárolók, kint hagyott ételek, italok, házi kedvenceink eledele és sok egyéb élelemforrás maradásra bírja a lódarazsakat, így ezek eliminálásáról nekünk kell gondoskodnunk.

Tavasszal a fészek megépítése előtt már szemfülesnek kell lennünk és megakadályozni a királynő kaptárépítési terveit az ereszek alatt és az eldugott helyeken. Nagyobb lódarázsfészkek eltávolítását én mindenképpen szakemberre bíznám, viszont a boltokban kapható darázsirtó sprayk használata fiatal fészkeknél akár működhet is, szigorúan az esti órákban kifújva.

Címkék: kert, kertészkedés, gyümölcs, gyümölcskártevő, darázs, lódarázs, védelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...