
A ZÖLDSÉGTÁROLÁS SZABÁLYAI
Kiskert Kárkép - 2023.08.09
A szerencsés kerttulajdonosok többletet termeltek zöldségből és gyümölcsből. Természetesen ezekről nem kell lemondanunk. A legtöbb termést el lehet tárolni, vagy fel lehet dolgozni, hogy az őszi és a téli, szegényesebb vitaminkészleteinket saját forrásból növelhessük.
A zöldségeket szedés után, eredeti állapotukat fenntartva, nyersen tudjuk tárolni, így konzerváljuk az ízüket és vitamintartalmukat. Ha téli tárolásra szánjuk a zöldséget, akkor kezdjük már az elején a felkészülést.
Válasszunk erre alkalmas fajtákat, a tápanyagutánpótlást ennek megfelelően végezzük és tartsuk fent a zöldség jó kondícióját, mert csak az egészséges és az ép termést érdemes eltárolni. A túlérett, laza szerkezetű, beteg, megnyomott és sérült zöldség mindig hamarabb kezd el romlani. A nyári öntözést pedig a szedés előtti időszakban fejezzük be, hogy ne hígítsuk fel a zöldség szöveteit. A magasabb víztartalmú termés a vízleadás miatt hamar fonnyadni kezd, és gyorsabb romlás következhet be.
A tárolás során a zöldségek anyagcsere-folyamatai (légzés, vízleadás, vízfelvétel) szüret után is zajlanak, melyeket lassítani, vagy csökkenteni tudjuk a tárolóhelyiség hőmérsékletével és páratartalmával. Alacsonyabb hőmérsékleten ezek a folyamatok lelassulnak, magasabb páratartalom mellett pedig kevesebb vizet veszítenek a zöldségek. A termést többször át kell válogatnunk a tél folyamán, és a fagymentes napokon szellőztessünk.
Tárolásra alkalmas zöldségek közé tartozik a burgonya, a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.
Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, zöldségtárolás, tárolás
Az integrált napraforgó-termesztés agronómiai gyakorlata

A cirok a jövő növénye – Új lehetőségek a fenntartható ...

„Már ma minden meg fog változni”

Akár 35 millió forint a kertészeteknek – Áprilistól beadható a ...

Crister Stark megkapta a Commander Class of the Royal Order of ...

Sok múlhat a kalászosok virágzáskori védelmén!

Kalászvédelem – Nem a mivel, a hogyan a lényeg!

Kevesebb papírmunka, egyszerűbb kifizetések, több idő a ...

A növényi Elixir®

„Szerencsém volt, hogy parasztnak születtem” – Tradíció és ...