TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
A ZÖLDSÉGTÁROLÁS SZABÁLYAI

A ZÖLDSÉGTÁROLÁS SZABÁLYAI

Kiskert Kárkép - 2023.08.09

A szerencsés kerttulajdonosok többletet termeltek zöldségből és gyümölcsből. Természetesen ezekről nem kell lemondanunk. A legtöbb termést el lehet tárolni, vagy fel lehet dolgozni, hogy az őszi és a téli, szegényesebb vitaminkészleteinket saját forrásból növelhessük.

A zöldségeket szedés után, eredeti állapotukat fenntartva, nyersen tudjuk tárolni, így konzerváljuk az ízüket és vitamintartalmukat. Ha téli tárolásra szánjuk a zöldséget, akkor kezdjük már az elején a felkészülést.

Válasszunk erre alkalmas fajtákat, a tápanyagutánpótlást ennek megfelelően végezzük és tartsuk fent a zöldség jó kondícióját, mert csak az egészséges és az ép termést érdemes eltárolni. A túlérett, laza szerkezetű, beteg, megnyomott és sérült zöldség mindig hamarabb kezd el romlani. A nyári öntözést pedig a szedés előtti időszakban fejezzük be, hogy ne hígítsuk fel a zöldség szöveteit. A magasabb víztartalmú termés a vízleadás miatt hamar fonnyadni kezd, és gyorsabb romlás következhet be.

A tárolás során a zöldségek anyagcsere-folyamatai (légzés, vízleadás, vízfelvétel) szüret után is zajlanak, melyeket lassítani, vagy csökkenteni tudjuk a tárolóhelyiség hőmérsékletével és páratartalmával. Alacsonyabb hőmérsékleten ezek a folyamatok lelassulnak, magasabb páratartalom mellett pedig kevesebb vizet veszítenek a zöldségek. A termést többször át kell válogatnunk a tél folyamán, és a fagymentes napokon szellőztessünk.

Tárolásra alkalmas zöldségek közé tartozik a burgonya, a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, zöldségtárolás, tárolás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakuló erősorrend a napraforgó gombabetegségeinél – ...

Szántóföldi növénytermesztésünk a folyamatos változás korát éli! Nem csupán a piaci viszonyokhoz kell ...