TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Mit tegyek, ha atkatámadás érte a növényeimet?

Mit tegyek, ha atkatámadás érte a növényeimet?

Kiskert Kárkép - 2023.08.04

Az atkák a növényeink láthatatlan ellenségei. Olyan picik, hogy szabad szemmel sem látjuk őket. Na, de a kártételük annál feltűnőbbek, szidjuk is őket serényen.

Mit kell tudni az kártevő atkákról? /vannak hasznosak is/

Az egyik leggyakoribb képviselője, a takácsatkák és népes társaságuk. Dísznövényektől megkezdve, a zöldségeken keresztül, a gyümölcsfákig, mindenen károsíthatnak. Csak azt vesszük észre, hogy kivilágosodó, majd bebarnuló, apró szívásnyomok láthatóak a levélen, de a virágon, termésen is megtalálhatjuk ezeket sajnos. És mindez nem elég, pókszabásúak lévén, az atkák sűrű szövésű szövedéket is hagynak maguk után.

A meleg, száraz idő igencsak kedvez a felszaporodásuknak. Szívogatásukkal csökkentik a fotoszintetikus felületet, a levelek idő előtt lehullanak, így sanyargatják a gazdanövényt, továbbá terméscsökkenést okoznak.

Mit tehetünk, ha megjelennek a kertben?

Ha felfedezzük a növényeinken az atkatámadás jeleit, akkor a fertőzött részt vágjuk vissza minél jobban, ha tudjuk. Az eltávolított darabot pedig a lehető legmélyebbre süllyesszük a pokol irányába, mert még véletlenül visszatérnek az atkák.

Mivel az atkák nem rovarok, ezért az általános rovarölőszerek nincsenek rájuk hatással, sőt ezek a hatóanyagok gyéríthetik a természetes ellenségeiket, emellett pedig megszabadítjuk a konkurenciájuktól, ezzel segítve a munkájukat közvetett módon. Speciális atkaölő hatóanyagokkal lehet ellenük érdemben fellépni. Ilyen például, a kimondhatatlan nevű fenpiroximát, etoxazol, spirodiklofen stb, de a gazdaboltosok tudni fogják, hogy mit keresünk.

Az őszi és tavaszi lemosópermetezés olajos készítménnyel, azért lehet hatékony, mert a rügypikkelyek alatt telelő atkák befulladnak alatta. Kéntartalmú készítménnyel kombinálva pedig gyéríthetjük számukat, annak gázosodó hatása miatt.

Az atkaölőszeres védekezést érdemes tavasszal megkezdeni és későbbiekben váltogassuk a hatóanyagokat, hogy ne alakuljon ki ellenük rezisztencia.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, gyümölcs, dísznövény, atka, kártevő, takácsatka
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...