TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Mit tegyünk, ha lisztes bevonatú lesz a cukkini levele?

Mit tegyünk, ha lisztes bevonatú lesz a cukkini levele?

Kiskert Kárkép - 2023.07.12

Nálunk csak néhány éve került a termesztett növények sorába a cukkini. Nemcsak ízletes és egészséges, de kiváló vízpótlást is jelent a fogyasztása. Készítünk belőle töklaskalevest, cukkinifasírtot, de pörköltalapnak is használjuk. Ha többet terem, mint amit el tudnánk fogyasztani, akkor reszelve lefagyasztjuk, így télen is alapanyagot szolgáltat nekünk.

Nem örültem tehát, amikor kimentem a kertbe és azt láttam, hogy a levele olyan, mintha beszórták volna liszttel. E tünet alapján, frappánsan lisztharmatnak nevezték el ezt a betegséget.

A lisztharmat egy nagyon általános gombás betegség a növények körében. Szinte minden fajnak megvan a saját lisztharmatgombája, de ezek zöme speciális. Tehát a cukkinilisztharmat, nem fogja megfertőzni a paradicsomot, de növénycsaládokon belül terjedhet. A gomba a legtöbb esetben külső élősködő. A levél színén lisztes bevonatot képez, amellyel csökkenti a fotoszintetikus felületet, mely végső soron terméskiesést okoz. A cukkinilisztharmat a legtöbb gombával szemben az alacsonyabb párát kedveli.

A betegség a fertőzött növényi részekben telel át, tehát ne komposztáljuk az ilyen maradványokat. Kerüljük a sűrűre ültetést, hogy jól szellőzzenek a cukkini hatalmas levelei. A fertőzött lisztes leveleket távolítsuk el a növényről, hogy ne hagyjunk teret a terjedésének. Ha pedig kémiai növényvédelemre adnánk a fejünket, akkor ezt megtehetjük a legrégebben ismert lisztharmat elleni hatóanyaggal, a kénnel, de arra figyeljünk, hogy a kén 25°C felett megperzselheti a növényt. Ezt kiegészíthetjük szódabikarbónás kezeléssel is. Ha viszont nagyon elharapózik a lisztharmat, akkor a tenyészidőszakban használhatunk még, azoxistrobin, miklobutanil és difenokonazol hatóanyagú gombaölő szereket is ellene.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, cukkini, cukkinilisztharmat, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

REPCE vetés margójára….avagy Mi a közös a két képen?

Az RWA Magyarország Kft. és az Omya Hungária Kft. szakmai javaslata júliusi hónapra, az optimális ...