TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Hogyan ismerjük fel a tápanyaghiány tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a tápanyaghiány tüneteit?

Kiskert Kárkép - 2023.07.09

Gyakran előfordul, hogy a termelt növényeink rendellenes színt, formát vesznek fel, satnyulnak, vagy nem fejlődnek. Mi csak állunk kétségbeesve előttük, hogy mit csináltunk rosszul. Először a legrosszabbra gondolunk, biztos valami betolakodó okozta az elváltozást, viszont nem szükséges rögtön a betegségekre gyanakodnunk, ugyanis nem ritkán tápelemfelvételi zavarok állnak a háttérben.

Hirdetés

A hiánytünet felismerése után könnyedén tudjuk kezelni a problémát a megfelelő eszközökkel.

Nitrogénhiány

Az egyik legfontosabb tápelem a növények számára. Kezdetben az alsóbb leveleken klorózis formájában jelentkezik a hiánya. A levelek színe halványodik, súlyosabb esetben a növény teljes elsárgulása is bekövetkezhet.

Foszforhiány

Ha a foszfor kevés a talajban, vagy valamilyen okból a növény nem tudja felvenni, akkor a hajtásnövekedés lelassul, kezdetben az idősebb levelek sötétebbek lesznek, vöröses-lilás elszíneződés is előfordulhat.

Káliumhiány

A kálium felvételének zavara esetén a növények rendellenesen fejlődnek, az idősebb levelek bepöndörödnek, a levelek szélein sárgulás, súlyos esetben barna elhalás tapasztalható.

Kalciumhiány

A kalcium nem mozog a növényen belül, ezért a hiánya mindig a fiatal leveleken fog jelentkezni. Az új levelek torzulnak, a növekedési csúcsuk elhalhat.  Hiánya a hajtások és a gyökércsúcsok elhalását is okozhatja.

Magnéziumhiány

A növényen belül képes a mozgásra, így a hiánya esetén a fiatal levelekbe tud vándorolni, hogy azokat tartsa életben. A magnézium a fotoszintézist végző zöld színtestek központi eleme. A hiánya az idős levelek érközeinek sárgulásában nyilvánul meg.

Vashiány

A vas, a magnéziummal ellentétben, nem tud vándorolni a növényen belül, így enyhe hiány esetén az fiatal leveleken jelennek meg a sárga érközi színelváltozások, súlyosabb esetben az idősebb leveleken is láthatjuk a tüneteket. Többek között a hortenziák kimondottan érzékenyek a hiányára, rajtuk gyakran tapasztaljuk ezt a problémát.

Mangánhiány

A mangánhiány viszonylag ritka jelenség. Előfordulása esetén, a levelek erei között világos foltok alakulnak ki. A növény növekedése lelassul, a termések mérete pedig csökken.

Cink hiány

A cinkfelvételi zavar legszembetűnőbben a kukorica levelén jelentkezik, főleg hűvös tavaszokon. Hiánya esetén a növények erei sötétzöldek maradnak, viszont az erek között  világossárga elszíneződést tapasztalunk.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, gyümölcs, tápanyag, tápanyaghiány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Golyvásüszög (Ustilago maydis) - A kukorica gombabetegségei I.

A golyvásüszög mindenhol előfordul, ahol kukoricát termesztenek. Jelentősége évjáratonként változó.