TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Miért alakítsuk ki méhlegelőt a kertben, avagy beporzóoázist?

Miért alakítsuk ki méhlegelőt a kertben, avagy beporzóoázist?

Kiskert Kárkép - 2023.07.02

Mint tudjuk, a beporzó rovarok nélkül mi sem lennénk sokáig, ezért az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a média is a megvédésükre. Ehhez viszont olyan helyeket kell kialakítanunk, akár a kertünkben is, ahol táplálkozni tudnak és élőhelyet is szolgáltat számukra.

Egyre több városban láthatjuk, hogy a kihasználatlan területeken alakítanak ki méhlegelőt, amely a vadvirágos réthez hasonlatos. Az így hasznosított területek színpompás, szinte egész nyáron nektárt biztosító oázissá válik a beporzók számára.

Miért alakítsuk ki méhlegelőt a kertben, avagy beporzóoázist?

Ha megjött a kedvünk a saját méhlegelő kialakításához, akkor ezt a legnagyobb örömmel tudom ajánlani. A kereskedelmi forgalomban el lehet érni különböző magkeverékeket, amelyeket a kertünk bármely részére vethetünk, mivel nem túlságosan igényes növények összességét tartalmazza. Egy ilyen saját „rét” viszont azt hordozza magával, hogy nem nyírhatjuk, hiszen szinte egész nyáron virágzik valamely faj belőle, így az a terület nem lesz az önfeledt játékok helyszíne, ellenben a rovarok és kis állatok kiválóan fogják érezni magukat benne. A bio kertészkedés egyik csodás lehetősége, hiszen a kártevők természetes ellenségeit is felszaporíthatjuk a méhlegelőben. További előnye ezeknek a virágtól tarka területeknek, hogy szinte minden talajtípuson lehet velük próbálkozni, bár különböző talajokon különböző magkeverékek használata javasolt. A sűrű növényzet gyökérrendszere kiválóan megköti a talajt, így jobb lesz a szerkezete, a vízbefogadó és vízmegtartó képessége. A pillangós növények pedig nitrogénben gazdagítják a talajt.

Ha a méhlegelő mellett döntesz, akkor gazdagítani fogod a kertedben a biodizerzitás, egy olyan az érintetlen tájhoz sokkal közelebb álló környezetet hozol létre, amely visszaállítja kicsit a rendet a természetben.

Címkék: kert, kertészkedés, méhek, méhlegelő, vadvirág, beporzók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...