TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hogyan szabaduljunk meg a liszteskétől?

Hogyan szabaduljunk meg a liszteskétől?

Kiskert Kárkép - 2023.06.30

Az üvegházi molytetű, vagy ismertebb nevén liszteske jelenlétét sokszor csak akkor vesszük észre, ha megmozgatjuk a káposztafélék levelét, ekkor viszont fehér felhőt alkotva röppennek fel bosszúsan, hogy már megint felzavarták őket a levélfonák kellemes árnyékából.

Ezek a kis rovarok kb. 1,5mm nagyságúak és lisztes bevonattal védik saját magukat. Leginkább, ahogy a nevük is mutatja, üvegházakban és fóliákban szeretnek tevékenykedni, de én mindig a szabadföldön találom meg őket a melegebb nyári időszakban.

A liszteskének egy évben rengeteg nemzedéke felnevelődik és nem is mindig van szüksége az egyedszám növekedéshez a hagyományos fiú-lány kapcsolatra, mivel szűznemzéssel is szaporodik. Üvegházakban akár egész évben is károsíthat.

Mit tesznek a növényeinkkel ezek az apró, egész mutatós rovarok?

Amilyen pici rovarról van szó, annál nagyobb gondot okozhat, ugyanis a lárva és az imágó is szívogatja a leveleket, amelyek így sárgulnak, elhalnak, majd lehullanak. Maga a kártevő nem válogatós, szinte minden zöldséget szeret, amit mi is. Szívogatása során mézharmatot választ ki, amelyen a korompenész is meg tud telepedni. A korompenésznek nevezett gomba ugyan nem károsítja a növényt, viszont fotoszintetikus felület csökkenést okoz. Amit még mindenképpen meg kell említeni a tényfeltárás során, az az, hogy a liszteske növényi vírusokat is terjeszt, amelyet az egyik növényről a másikra átrepülve tud kivitelezni.

Hogyan szabaduljunk meg a liszteskétől?

Hogyan védekezhetünk a liszteske ellen?

Az ellene való védekezést kimondottan komplikálttá teszi, hogy védett helyen, a fonákon helyezkedik el, így nehéz elérni. A sokéves harcunk a liszteskével, tapasztalttá tett minket, így arra a megoldásra jutottunk, hogy a védekezés leghatékonyabb módja a vízsugár, ugyanis a rovarok nem szeretik a vizet a testük felületén tudni. Természetesen az egyszeri vizes lemosás kevés lesz a tökéletes hatás érdekében, így többször meg kell ismételnünk a beavatkozást. Aki viszont növényvédőszerekhez szeretne nyúlni, annak is van eszköze. A káposztafélékben engedélyezettek a ciántraniliprol és a deltametrin hatóanyagú készítmények, dísznövényekben pedig az abamektin.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, káposzta, káposztafélék, liszteske, üvegházimolytetű, kártevő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás