TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Gyomirtó házilag? – Kipróbáltuk, működik…

Gyomirtó házilag? – Kipróbáltuk, működik…

Kiskert Kárkép - 2023.06.28

A gyomirtás egy örök harc. Mindig ott nőnek a gyomok, ahol nem szeretnénk és még nem is olyan mutatósak, mint a kultúrnövényeink. A mutatósság persze szubjektív, hiszen van olyan, aki szerint a sárga, bozontos fejű pitypang kedves színfolt a kertben, míg mások átokfajzatként gondolnak a pázsitban kikandikáló egyedeire.

A gyomokkal való harcunkat a természet adja nekünk. Amióta ember az ember, folyamatosan szabályozni akarja a környezetét, ő meg persze nem hagyja magát. Az élet mindig megtalálja az útját, ha ellenállunk, akkor is.

A gyomok mindig ki fognak kelni, hajtani a környezetünkben. Erről gondoskodik a szél, a madarak, és még mi is. Arról nem is beszélve, hogy mekkora gyommagkészlet rejlik a lábunk alatt, a talajban. Mérgelődünk rajta sokat, elmegyünk a gazdaboltba, megvesszük a glifozátot, a totális gyomirtószert. Fújjuk, amit érünk vele és kész is a csupasz növénymentes terület. Csakhogy egyre többen szeretnének elfordulni a növényvédőszeres kezelésektől, annak mottóján, hogy legalább a saját otthonunkat ne szennyezzük el vegyi anyagokkal. Ez egy nagyon helyes gondolat. Ekkor gondoltam egyet, bár mi sose nyúltunk glifozáthoz, hogy kipróbáljam a házi gyomirtó szert a garázs feljárójának térkövei között kinövő gyomok ellen.

Így készült a gyomirtó házilag

Elővettem egy helyes kis szórófejes flakont, öntöttem bele ecetet, egy kevés ökológiailag nem káros mosogatószert és egy csipet sót. Minden hozzávalóknak megvolt a funkciója. A só elvonja a vizet a környezetétől, így kiszárítja a növény felületét, a mosogatószer pedig, mint tapadásfokozó működik. Az ecet enyhe sav, amely megégeti a már sóval legyalult növény felszínét. Ahogy sejtettem, a műveletet nem köszöni meg a növény, a kísérlet után már egy órával látszott a hatás. A levelek elvesztették korábbi fényüket, összepöndörödtek, úgy néztek ki, mint akik inkább vissza szeretnének bújni a talajba.

Gyomirtó házilag? – Kipróbáltuk, működik…

A házi gyomirtó kísérletem tapasztalatai szerint, az elegy, amit rögtönöztem, nagyon is hatásos volt, viszont nem minden növény reagál ugyanolyan gyorsan, sőt van köztük néhány faj, melynek kezelését többször is meg kell ismételnünk a tökéletes hatás érdekében. Ez attól függ, milyen vastag, vagy mennyire viaszos a növény bőrszövete és természetesen attól, hogy milyen idős a gyomunk. Egy frissen kelt, kevés levéllel rendelkező növényt könnyebben kiiktathatunk, mint egy életerős, valódi levelekkel rendelkező terebélyes egyedet. A házi gyomirtószert jó szívvel ajánlom azoknak, akik meg szeretnének szabadulni néhány oda nem illő növénytől, de attól óva intenék mindenkit, hogy a használat során gondatlanok legyünk a kultúrnövényeikkel szemben. Ez a gyomirtó-kombináció nem szelektív, tehát minden növényt károsít, amit ér!

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, gyomok, gyomirtás, gyomirtó, házigyomirtó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megfelelni a zöldséghajtatás növényvédelmében jelentkező ...

Olyan szakmai és társadalmi elvárások jelentkeznek a zöldségtermesztésben használatos növényvédő szerekkel ...