TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Vége lehet a tujakorszaknak?

Vége lehet a tujakorszaknak?

Kiskert Kárkép - 2023.06.18

Az utóbbi évtizedek sikernövénye a tuja lett. A megszaporodott egyedszámát beárnyékolja az a tény, hogy egyre kevesebb érzi jól magát nálunk. Szinte mindenhol utoléri a végzet, amelyet némi kudarcérzéssel párosult keserűséggel nyugtázunk magunkban. A tuja a viszonylag igénytelen növények közé tartozik, legalábbis azt gondolnánk, de valójában nem. Azt a kevésnek tűnő igényét ki kell elégítenünk, ahhoz hogy sokáig velünk tartson az életben.

Miért pusztulnak tömegesen a tuják?

Beláthatjuk, hogy azok a növények, amelyeknek az egyedszáma folyamatosan növekszik, annak a kártevői és a kórokozói is fel fognak szaporodni, így utol is érte a tuját ez a sors. A tuját veszélyeztető didimaszcellás barnulás, vagy a kabatíniás hajtásbarnulás és a kártevők közül a tujaszú padlógázra kapcsolva terjed. A tuja tömeges pusztulását okozhatja még a helytelen öntözés, a hiányos tápanyagellátás és nem megfelelő helyre való ültetése.

Az is meg kell említeni, hogy a mi klímánk az utóbbi évtizedben elég szélsőséges képet mutat. A szörnyű nyári aszályt, forró szél kíséri, amelyet még egy kis a légköri aszály is megfűszerez, ezt pedig özönvízszerű csapadékhullám követi. Nemcsak a tujákat viseli meg ez az időjárás, de egy hűvösebb, kiegyenlítettebb klímát igénylő növénytől nem várhatjuk el, hogy ezt tapsikolva fogadja.

Vége lehet a tujakorszaknak?

Megmenthetők még a tuják?

Elsősorban a legfontosabb feladatunk, hogy szakmailag közelítsük meg a tuja több évre tervezett életútjának támogatását. Ültetéskor kerüljük a sűrű ültetést, hogy megnehezítsük a betegségek és a kártevők terjedését. Száraz időszakban elegendő öntözéssel támogassuk meg és erről télen se feledkezzünk meg! Metszés során fertőtlenítsük le az ollót, ágvágót, hogy elkerüljük a fertőzések továbbvitelét. Ősszel és tavasszal ne hagyjuk ki a lemosó permetezést. A tavaszi, nyári időszakokban pedig rezes kezelésekkel fékezhetjük meg a kórokozók terjedését. A fertőzött ágrészeket pedig távolítsuk el minél hamarabb.

Vége lehet a tujakorszaknak?

Milyen megoldásban gondolkozhatunk még?

A klimatikus viszonyokra közvetlen ráhatásuk nincs, így a tuják „jóérzését” kielégíteni ily módon nem tudjuk. Választhatunk helyettük azonban olyan fajokat, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a mi viszonyainkhoz, sőt az őshonos növények már eleve megtették ezt. Ezzel a döntéssel pedig azt az előnyt is magunknak tudhatjuk, hogy a hazai flóra kártevőinek és kórokozóinak természetes ellenségei, szabályozó rendszerei már jelen vannak nálunk, így ezek a növények könnyebben átvészelik az ilyen megpróbáltatásokat.

Címkék: kert, kertészkedés, tuja, sövény, sövénynövény, tujabetegségek, tujakártevők, kártevők, kórokozók, növényvédelem, öntözés, dísznövények
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

FAO: Kényelmes világméretű gabonakészletek

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a november 3-án kiadott új Gabonakínálati és ...