TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Így védjük meg az érőfélben lévő gyümölcsöt a seregélytől

Így védjük meg az érőfélben lévő gyümölcsöt a seregélytől

Kiskert Kárkép - 2023.06.11

Nehéz szívvel állítom, hogy a madarak kártevők lennének, de mégis bosszantó, amikor beérik a várvavárt gyümölcsfánk, majd a seregélyek elpusztítják az érőfélben lévő cseresznyét és meggyet, így már csak a megcsonkított termés fogad minket.

Mit kell tudni a seregélyről?

A seregély a szőlőben, a bogyósokban, a csemegekukoricásban és a napraforgóban hatalmas károkat tud okozni. Csapataik a több ezres példányszámot is elérhetik, tehát nem is csoda, hogy az éhes seregély sereg hatalmas pusztítást hagy maga után. A kertünkben természetesen nem ennyien keringenek, hiszen nem lenne elegendő táplálék ekkora hadseregnek, viszont a nagyüzemi területeken óriási csapatokba összeverődve teszik tönkre a termést. Ezeket a rajokat még a ragadozómadarak is elkerülik, inkább nem kockáztatnak, többségben az erő. A seregély nemcsak szép, de okos is, akik képesek más madarak hangját leutánozni és a riasztó tevékenységeinkhez is kiválóan tudnak alkalmazkodni, ezért nehéz velük.

A seregélyek megítélését árnyalja az a tény is, hogy a termések elfogyasztása csak kis százaléka a táplálékforrásuknak. A többi százalékot a kártevő rovarok pusztítása teszi ki, még a poloskákat is szeretik.

Így védjük meg az érőfélben lévő gyümölcsöt a seregélytől

Hogyan védhetjük meg a gyümölcsöt a seregélytől?

Nagy területen gazdálkodók hangágyúkkal, riasztással, esetleg növénytakarással védekeznek. Régi módszer a madárijesztő használata, de mint említettem, okos állatok, ezért ehhez hamar hozzászoknak. Kihelyezhetünk műmadarakat, műkígyókat riasztás céljából, mindent ami színes és mozog a nyári szellőben. Régebben a paraszti gazdaságokban eldördült a puska, a madarak pedig elillantak ijedtségükben, ezt természetesen már nem tehetjük meg.

A legjobb módszer a fák Raschel-hálóval való letakarása lehet, hogy fizikailag elhatároljuk a seregélyektől. Mindezt nagy óvatossággal és körültekintéssel kell végezni, hogy ne sértsük meg se a fát, se a gyümölcsöket és természetesen a többi madár se tudjon beleakadni, ha arra tévedne.

FONTOS!

A seregély védelmi státuszban van, tehát semmilyen módon nem veszélyeztethetjük az életüket. Természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Címkék: kert, kertészkedés, gyümölcs, gyümölcsfa, cseresznye, meggy, kártevő, madarak, seregély
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...