TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Mit kell tudni a parlagfűről?

Mit kell tudni a parlagfűről?

Kiskert Kárkép - 2023.06.09

A parlagfű a gyomnövények poloskája, senki sem szereti és nehéz tőle megszabadulni, és mivel egészségügyi problémákat is okoz az arra érzékenyeknél, ezért úgy gondolom, hogy érdemes pár szót ejteni róla és felvenni a harcot vele a házi kertekben is.

Mint oly sok minden, a parlagfű is Amerikából költözött be hozzánk. A mi határainkat az 1900-as évek elején lépte át, majd töretlen sikerrel bekerült a leggyakoribb gyomok sorába és ezzel együtt a legnehezebben irthatók közé. Igazából nem sok hely van, ahol nem érzi jól magát. Megtalálhatjuk útszéleken, parlagi területeken, de az igazi problémát a szántóföldön okozza, sok fejtörést okozva a gazdálkodóknak. Már csak azért is, mert az egész tenyészidőszakban figyeli a hatóság a parlagfű borítottságát a szántóföldi területeken és bünteti, ha nem védekezünk ellene kellő mértékben. A parlagfű sikerét az is nagyban segítette, hogy olyan vegyületeket termel, amely akadályozza a többi növény csírázóképességét.

Már márciusban kelnek a kis növények és akár a fagyok beálltáig folyamatosan csíráznak, július közepe környékén pedig szabadjára engedi kellemetlen pollenjét, amely az allergiásoknak nem kis problémát okoz. Tehát nem csak azért kell irtanunk, mert a kultúrnövények hatalmas ellensége, de embertársainké is, ezért ne hagyjuk, hogy eluralkodjanak a kertünkben és tegyünk meg mindent azért, hogy ne tudjon továbbterjedni. Természetesen a parlagfűirtó hadjáratot virágzás előtt kezdjük el.

Tudtad-e?

A tudományos nemzetség neve Ambrosia, amely a görög mitológiában a halhatatlanság és az örök ifjúság eledele volt, de nevét inkább arról kapta, hogy nagy ellenállóságot mutat a velünk való versenyben és nem azért, mert ezt fogyasztották volna a görög istenek, ugyanis nem is ismerhették a parlagfüvet. Manapság sokan teát is készítenek belőle, amelyet gyulladáscsökkentő és immunrendszer erősítőként aposztrofálnak, emellett irónikus, de a pollenallergiára is gyógyírt ígér a fogyasztása orvosi megfigyelés mellett!

Címkék: kert, kertészkedés, gyom, gyomirtás, parlagfű
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

InVigor® repcehibridek a BASF-től

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet ...