TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Hogyan szabaduljunk meg a meztelencsigáktól a kertünkben?

Hogyan szabaduljunk meg a meztelencsigáktól a kertünkben?

Kiskert Kárkép - 2023.06.02

Mostanában gyakori téma a meztelencsiga a kertészkedők körében, most mintha többen lennének, mint a korábbi években. Nem túl gusztusos megjelenésű betolakodók a kertünkben, és nem csak undort keltenek megjelenésükkel, de sajnos kedvelik a zöldség- és dísznövényeinket is. Nem kimondottan válogatósak, megdézsmálják szinte minden növény friss levelét, termését, fiatal hajtásait és a csíranövényeket is, tehát nem kedveljük őket. Hazánkban több kártevő meztelencsigafaj is megjelenhet, úgymint a kerti csupaszcsiga, a spanyol csupaszcsiga, a szántóföldi meztelencsiga stb.

Hogyan ismerjük fel a kártételüket?

A meztelencsigák jelenlétét a leveleken található mély berágások és a terméseken kialakult szabálytalan berágások jelzik. A bűnös otthagyja lábnyomát is, így nem nehéz felismerni az útját, mivel sűrű, fajra jellemző színű nyálkát termelnek, amellyel könnyebben tudnak haladni a bűntetteik elvégzésének helyészínéhez. A meztelencsigák tavasztól egészen őszig folyamatosan szaporodhatnak hermafrodita módon, tehát a két egyed közösen megtermékenyíti egymást. Ezek az állatok a nedvességet kedvelik, amely alapfeltétele a tömeges elszaporodásuknak.

Hogyan szabaduljunk meg a meztelencsigáktól a kertünkben?

Mit tehetünk a betolakodó meztelencsigák ellen?

A kertben helyezzünk el mulcsot, szórjunk a földre hamut, faforgácsot stb., amelyen nehezen tud átkelni. Ismeretes, hogy a csigák szeretik a sört. Helyezzünk a sorokba besüllyesztett és sörrel feltöltött edényt, amelybe bódultan fog belefulladni felebarátunk. Növényi maradványokkal odacsalogathatjuk a csigákat, amelyeket összegyűjtve örök álomra szenderíthetjük őket.

Nem minden csiga okoz problémát!

Hogyan szabaduljunk meg a meztelencsigáktól a kertünkben?

Az éticsiga például hasznosnak tekinthető, ami most nálunk hihetetlen mértékben elszaporodott, köszönhetően a csapadékosabb időjárásnak. Ugyan előfordulhat, hogy a termesztett növényeinken kisebb berágásokat okoz, de emellett növényi maradványok elfogyasztásával is foglalkozik, így a lebontó folyamatokban is részt vesz. Hazánkban védett faj, óvjuk őket.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, meztelencsiga, csiga, kártétel, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...