TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Április 9-étől nyújthatók be az egységes támogatási kérelmek

Április 9-étől nyújthatók be az egységes támogatási kérelmek

Támogatások - 2019.04.05

Az egységes támogatási kérelmeket április 9-étől lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Idén közel 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhető támogatás, valamint ezen jogcímekkel kapcsolatban teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség.

Április 9-én nyílik meg az egységes kérelem kitöltési felülete, amely a Magyar Államkincstár (MÁK) e-ügyintézési felületén érhető el. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon – például az alaptámogatás és zöldítés - túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (például átmeneti anyatehén tartás támogatása), valamint a Vidékfejlesztési Program intézkedéseinél (például agrár-környezetgazdálkodás és erdészeti jogcímek) kell ezt a felületet használni.

A szankciómentes kérelembeadásra 2019. április 9. és 2019. május 15. közötti időszak áll rendelkezésre. A változásvezetéssel érintett kérelmeket csak 2019. április 11-től lehet beadni. A kérelmeket 2019. május 15-ét követő további 25 naptári napig, 2019. június 9-éig (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 11-ig) lehet benyújtani, illetve a már benyújtott kérelmek 2019. június 9. (a hétvégére és Pünkösd hétfőre tekintettel június 11.) napjáig módosíthatók. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is érvényben van, hogy mindkét esetben, a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökken.

A közvetlen támogatások igénylését, valamint az agrárkár-enyhítési rendszert illetően csak technikai korrekciókra, pontosításokra került sor, melyek révén a termelők számára egyszerűbbé válik az igénylés menete.

A legfontosabb változások:

- bővül a termeléshez kötött jogcímre bejelenthető kultúrák köre, ezentúl támogatás kérhető a közönséges szurokfű (oregánó), a kivi, a datolyaszilva és a füge termelésére,
- az ökológiai jelentőségű másodvetés akkor is elfogadható EFA-területként, ha azt a beforgatás helyett más módon dolgozzák be a talajba. A módosítás célja a forgatás nélküli talajművelés ösztönzése az erre alkalmas területeken,
- a jogszerű földhasználattal kapcsolatos nyilatkozat megtételére csak elektronikus úton kerülhet sor,
- a vetőmagcélra termesztett növényeknél a termelőnek be kell jelentenie a szaporítóanyag célú termesztést a NÉBIH-hez. Ennek hiányában a kárenyhítési rendszer keretében szaporítóanyag célú termesztésre nem nyújtható be kárenyhítő juttatás iránti kérelem és a kárenyhítő juttatás számítása az alapnövény adatai alapján történik,
- kárenyhítés kapcsán további változás a fóliás termesztésnél, hogy az idei évtől az EK fogalomtárban szereplő „termesztő berendezésben termesztett növény” meghatározását kell alkalmazni és ennek értelmében a talaj fóliatakarása és a fóliaalagút használata nem megengedett.

A MÁK az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazza az előzetes ellenőrzést, amely nagymértékben segíti, hogy a gazdálkodók hibátlan kérelmeket nyújtsanak be.

A módosító jogszabályok itt érhetők el.




Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: MTI

Címkék: támogatás, vidékfejlesztés, Magyar Államkincstár, kérelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Friss alapanyagok, friss gondolatok

Friss gondolatokat, új készítményeket, gyakorlatias megoldásokat ajánlott a zöldségtermelő kertészek ...