TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
A NAPRAFORGÓ DESZIKKÁLÁSA GLYFOS® DAKAR ÉS MISSION KÉSZÍTMÉNYEKKEL  - AKCIÓK!

A NAPRAFORGÓ DESZIKKÁLÁSA GLYFOS® DAKAR ÉS MISSION KÉSZÍTMÉNYEKKEL - AKCIÓK!

Hírek - 2017.07.21

A napraforgó-termesztés jövedelmezőségét számos dolog befolyásolja. Előre jelzett terményárak is módosíthatják a deszikkálási kedvet, de a tenyészidőszak vége felé jellemző időjárási tényezők határozzák meg alapvetően a napraforgó deszikkálási igényét.

Ezen kívül a termelők döntése a gyomirtás hatékonyságától, a kórokozók által okozott fertőzésektől (1. ábra) is függhet, azonban az intenzíven gazdálkodók rendszeresen elvégzik az állományszárítást.

A deszikkálásra egyaránt alkalmazhatunk felszívódó és kontakt készítményeket is. Az FMC-Agro Hungary Kft. mindkét megoldásra tud ajánlani termékeket. A cég felszívódó glifozát hatóanyagú készítménye a szilárd halmazállapotú Glyfos® Dakar (680 g/kg glifozát – 748,4 g/kg glifozát-ammónium só), amelyet repcén kívül a napraforgó állományszárítására lehet használni. A technológia előnye, hogy a kijuttatott glifozát hatóanyag a növénybe felszívódik és a növény teljes, egyöntetű száradását eredményezi. Az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy a hatástünetek a kijuttatást követő 7-14 nap múlva jelentkeznek (hűvös, esős időben a glifozátok lassabban hatnak), ezért Glyfos® Dakar-ral történő állományszárítást a felgyomosodott – főként évelőkkel (fenyércirok, mezei acat, nád) fertőzött – területeken, mélyebb fekvésű, nyirkosabb helyeken, illetve az átlagosnál csapadékosabb évjáratok esetén kimondottan javasoljuk.

 Napraforgó állományszárítás

1.ábra. : A napraforgó betegségek korai állományszáradást eredményeznek, ezért a termésveszteség megakadályozása miatt fontos az állományszárítás (Glyfos Dakar, Mission).

A Glyfos® Dakar formulációját tekintve fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum, amely szilárd tulajdonságából adódóan számos előnnyel rendelkezik:

- kiváló logisztikai paraméterek (kisebb szállítandó mennyiség),
- kiváló raktározhatóság (-18 és 54°C közötti tartományban, hatóanyag veszteség nélkül),
- habosodás nélkül rendkívül gyorsan oldódik, törzsoldat készítésére nincs szükség, folyamatos keverés mellett önthetjük közvetlenül a permetlébe
- oldódás után nem ülepszik,
- nem porzik,
- nincs kiömlési és elfolyási veszteség.

A Glyfos® Dakar-ral napraforgóban a deszikkálás a kaszatok 20-30 %-os nedvességtartalmánál, a tányér és a felső szárrész citromsárgára színeződésekor szükséges. Gyommentes állományban a Glyfos® Dakart 1,5 kg/ha dózisban alkalmazzuk. Gyomokkal erősen fertőzött területen a Glyfos® Dakart 2,6 kg/ha dózisban lehet alkalmazni, de átlagos területen a középdózist (2,0 kg/ha) vegyük figyelembe.

A glifozát hatóanyag 15-25°C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. Glifozáttal történő deszikkálást a vetőmagtermesztésben nem javasoljuk. Légi deszikkálás 50-60 l/ha lémennyiséggel kizárólag napraforgó esetében, összefüggő 10 ha terület esetén cseppnehezítővel lehetséges. Javasolt permetlé 150-250 l/ha, de erős állományban az alsó szintek jobb eléréséért mindenképpen magas lémennyiséget alkalmazzunk.
Elsodródás gátló készítmény alkalmazása földi gépes kijuttatás mellett is kötelező!

A szigorított technológia betartásának megkönnyítéséhez az FMC-Agro Hungary Kft. a deszikkálási akciójában minden 20 kg (2 zsák) Glyfos® Dakar vásárlása esetén 1 l Dropmax-ot (elsodródás gátló) ad ajándékba.

A napraforgó és szója kontakt készítménnyel történő deszikkálására az FMC-Agro Hungary Kft. a Mission-t (200 g/l diquat – 373,6 g/l diquat-dibromid) ajánlja.

A Mission a napraforgón és szóján kívül borsó, mustár, olajretek, vetőburgonya, magrépa, lucerna stb. lombtalanítására is engedélyezett. A készítmény hatása gyors. Napraforgóban a kaszatok 25-30 %-os nedvesség tartalmánál juttassuk ki. Szójában a tervezett betakarítás előtt 4-6 nappal végezzük el a kezelést.

Hatását az időjárás kevésbé befolyásolja, mint a glifozátokét, amelyeknél a kijuttatást követő tartós eső esetén akár visszanedvesedés is történhet. Használatával jelentős szárítási költség takarítható meg. Teljes deszikkáló hatásának köszönhetően az esetlegesen jelen lévő gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így a gyomos táblákon is megkönnyíti a betakarítást. Mivel a kultúrnövény szárát is leszárítja, így a betakarítás utáni talajművelést is segíti. A Mission-ös kezeléssel a további gombafertőzések megelőzhetők és a madárkártétel is csökkenthető, így alkalmazásával több termést lehet betakarítani a területről.

Napraforgóban és szójában földi és légi kijuttatással egyaránt alkalmazható. Ajánlott dózisa napraforgóban 2,0 l/ha, szójában 2,5 l/ha, a javasolt lémennyiség földi gépes kijuttatásnál 300-400 l/ha, légi kijuttatásnál 50-60 l/ha.

A deszikkálás hatékonyságát fokozhatjuk a legújabb fejlesztésű multifunkciós hatásfokozó és habzásgátló, a Superspray (0,2-0,3 l/ha) hozzáadásával.

Az FMC-Agro Hungary Kft. deszikkálási akciójában minden 20 liter Mission vásárlásához 2 liter Superspray-t ad ajándékba!

 

FMC-Agro Hungary Kft.

Címkék: napraforgó, FMC, Glyfos® Dakar , deszikkálás, glifozát, dakar, misson, glyfos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...