TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
A napraforgó gombaölő szeres kezelése minden évben megtérülő eredményt hoz

A napraforgó gombaölő szeres kezelése minden évben megtérülő eredményt hoz

Hírek - 2017.06.09

Dr. Pál-Fám Ferenc a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának egyetemi docense, mikológus, aki 2013 óta folytat napraforgóban fungicid-összehasonlító kísérleteket.

A kísérletek értékeléséről és gyakorlati hasznáról kérdeztük őt.

– Hogyan képzeljük el az általad beállított kísérleteket?

– A vizsgálatokat Kaposvár közelében lévő területeken végzem. Az első permetezésre a napraforgó korai csillagbimbós állapotában került sor, a másodikra pedig a virágzás kezdetén. A permetezéseket a napraforgóban használatos vezető fungicidekkel végezzük, amelyek között jelen vannak a DuPont Acanto® termékcsalád tagjai is. Minden évben készítményenként 0,1 hektáron állítottuk be a vizsgálatot, a különböző permetezési területeken megegyezett a talaj, a kitettség, a fajta és az agrotechnika.

– Az eredményekből látszik, hogy foglalkozol a fertőzési gyakorisággal és a fertőzöttség mértékével is. Gyakorlati szempontból az utóbbi lenne számunkra fontos.

– Tulajdonképpen ez mutatja meg a fertőzöttség hatását a várható termés mennyiségére. Becslésre öt és száz százalék között adom meg a fertőzöttségi értéket. A száz százalék már a növény végét jelenti. Ahol a fertőzöttség mértéke 40-50 százalék fölött van, már nem tudjuk betakarítani azt a termésmennyiséget, amely az adott fajta terméspotenciálja.

nettó fajlagos termelés

– Beszéljünk a 2016-os vizsgálatról. Mit mutatnak a kezelések?

– A fertőzöttség mértéke 40 százalék fölött volt, amiből a szklerotínia önmagában mintegy 30 százalékot tett ki, ami fontos adat, hiszen ez a betegség elviszi a termés nagyját. A kezelések hatására minden készítménynél jól láthatóan 20 százalék alá csökkent a fertőzöttség mértéke. Ha a DuPont-technológiákkal végzett kezeléseket nézzük, ez minden esetben tíz százalék alá csökkent. A kétszeres DuPont-kezelések pedig még lejjebb szorították a fertőzést.

– A 2013-as és 2015-ös években kevesebb csapadék és többszöri hőségriadó, míg a 2014-es és 2016-os években hűvösebb, intenzívebb csapadékos időszakok jellemezték a termesztési szezont. Milyen következtetések vonhatók le az elmúlt évek alapján a kezelések szükségességét és megtérülését illetően?

– Konkrét termésátlagokat tudok mondani. A kezeletlenhez képest 2013-ban átlagosan 200, 2014-ben 200, 2015-ben 1000 és 2016-ban 500 kg terméstöbbletet eredményeztek a kezelések, és már az egyszeri kezelések is megérik a befektetést. Lehet, hogy néhány hektár esetében ez nem számít, de 50, 100 300 hektár esetében már nem kis összeg. Mindenki ki tudja számolni, hogy forintban ez mennyit jelent.

–  Hogyan javaslod beilleszteni a kezelést 
a technológiába, hogy optimális legyen?

– Az egyszeri, csillagbimbós állapotban végzett kezeléssel is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a fertőzés mértékét visszaszorítsuk és így a termésátlagot növeljük. A kétszeri kezelés – Acanto® Plus csillagbimbóban és Acanto® Sun tányérvédelemre – pedig a legeredményesebb.
– Amikor betakarításkor a mérleg három tonnát mutat, sajnos nem látjuk, hogy ez lehetett volna 3,2-3,4 tonna is hektáronként...

– Így van. Azonban látni kell azt is, hogy az Acanto család tagjaival végzett kezelés biztonságot ad és minden évben néhány száz kilogramm terméstöbbletet is eredményez, még akkor is, ha nincs gombás év. Szélsőséges esztendőben gombaölős kezeléssel pedig akár 1000 kilogrammal többet tud lehozni a gazdálkodó a táblákról hektáronként, mint például 2015-ben. Több év átlagában mindenképpen kifizetődő kezelni, hosszú távon megtérül.

– Ha már a jövő került szóba, mit gondolsz, az elmúlt tél és a kemény fagyok milyen hatással vannak a kórokozókra?

– Lehet, hogy kisebb lesz a fertőzés mértéke, de a talajban ott vannak a szkleróciumok. Ráadásul szeretik a nagy hőmérséklet- és csapadékingadozásokat. A kezelésekkel csökkenthető a fertőzöttség mértéke akár fél-egy százalékra, és ez már a következő évre is hatással lesz. Az egyszeri Acanto® Plus gombaölő szeres kezelés biztonságot ad a jelenlegi szezonban is.

A kétszeri kezelések pedig minden esetben hatékonyabb védekezést jelentenek a gombafertőzöttséggel szemben.

 

A DuPont növényvédő szerek felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait! A más módon nem jelölt, ® vagy ™ jellel ellátott márkanevek a DuPont, Pioneer és leányvállalatainak márkanevei. © 2017 DuPont.




Szerző: Sáradi Krisztina

Címkék: gombaölő szer, növényvédelem, fungicid, napaforgó, kísérlet, Acanto
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...