TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Agrokerti Party Fehérgyarmaton

Agrokerti Party Fehérgyarmaton

Egyéb - 2017.08.15

Gyümölcstermesztési gépek bemutatóján vettünk részt 
a nyíregyházi Agroker Holding Zrt. fehérgyarmati regionális központjában július 5-én. Itt található a cég saját gyümölcsöse, amelynek szerepéről Pintér István vezérigazgatót kérdeztük.

 – Mi a fontos most a holding életében?

Pintér István vezérigazgatóPintér István
vezérigazgató 

 

 – Hatodik éve rendezzük meg a már hagyományossá vált Agrokerti Partyt. Tavasszal tápanyag-gazdálkodási és növényvédelmi kísérleteket állítottunk be, majd szakmai konferencia keretében kiértékeltük a kísérletek eredményeit. Az ide látogató gazdák meggyőződhettek az általunk javasolt vagy bemutatott növényvédő szerek vagy biostimulátorok, mikroelemtrágyák hasznosságáról. Mostani gépkínálatunkban 
a gyümölcsösök nagyon fontos szegmenst képeznek, azt szoktam mondani, hogy 
a gödörfúrótól a betakarítóplatformig min-den, a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos gépet, gépkapcsolatot forgalmazunk, idén a léalmafelszedő géppel is kiegészülve. A legtöbb gépgyártó konstruktőre vagy képviselője személyesen volt itt, és szaktanácsadással is szolgált az érdeklődő gazdáknak. Úgy vélem, ez jó alkalom arra, hogy a nemsokára kihirdetésre kerülő géptámogatásoknál az utolsó pillanatban megfelelő információt nyújtsunk partnereinknek: döntsenek jól, és a számukra legmegfelelőbb gépekre ruházzanak be.

 – Mi a hír az alkatrészüzletágukról?

 – Természetesen a gépkereskedelem al--katrész-utánpótlás és szerviz nélkül nem működhet tökéletesen. Alkatrészüzletágunk újdonsága az a GPS-es sorvezető eszköz, amelyet a Belarus típusú traktorokban is lehet használni, és amely tökéletesen bizonyított a bemutató során. Nyilván nem ez volt a debütálása, hiszen vetettünk és sorközművelést már végeztünk ezekkel a gépekkel, tehát egy jól bevált eszközt tudtunk bemutatni. Amit még kiemelnék, hogy az egyik leányvállalatunk, az Agrokert Kft. a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által üzemeltetett felülvizsgáló állomások egyikeként végzi a szántóföldi és az ültetvényes növényvédelmi gépek időszakos felülvizsgálatát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét járásában: Baktalórántháza, Csenger, Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor és Vásárosnamény. Tudjuk, hogy ennek a jogszabályi hátterében változás lesz. A most bemutatott beméréssel igyekszünk a gazdákat meggyőzni arról, hogy a műszeres mérésen kívül semmi sem alkalmas gépük műszaki állapotának megállapítására. Az élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelten fontos, hogy jó műszaki állapotú és egyenletes szórásképű, jól működő gépeket használjanak a gazdák.

Dojcsák János gépüzletág-vezetőt a részletekről kérdeztük.

 – 26 gép sorakozott fel ezen a bemutatón. Melyek érdemelnek kiemelt figyelmet ebben az időszakban?

Dojcsák János gépüzletág-vezetőDojcsák János
gépüzletág-vezető

 

 – Nagyon érdekes az önjáró betakarítógépek piaca, ahol igazán sok problémával szembesülnek az ügyfeleink. A kézimunka-igényesség és a humánerőforrás hiánya miatt komoly gondok jelentkeznek. Másrészt ugye a növényápolás, mert az ültetvények egyre nagyobb mértékű gyepesítése miatt a sorkaszák és a velük megvalósítható technológiák iránt részint az AKG-programnak köszönhetően nő 
az érdeklődés. Ezen a két területen látunk géphiányt és problémát. A betakarítással együtt jár a logisztika, mert a régi pótkocsik lassan kikopnak, kikoptak. Ügyfeleinknek itt keményen lépniük kell. Ezt érezzük az igényeken és a befutott ajánlatkéréseken. Rengetegen pályáztak és pályáznak pótkocsira, várják a támogatásokat, és ezen a területen szeretnének előrelépést, fejlesztést.

 – Mi lehet még jelentős az ön szemszögéből?

 – Nagyon sok fejlesztést mutattunk be. 
A Belarus traktorba adaptált robotkormányzás komoly előrelépés. Ez a mi üzenetünk: nemcsak kereskedünk, hanem fejlesztünk is, igazodunk a piaci igényekhez, a valós problémák megoldására törekszünk. A szervizüzletágunk fejlődése nagyon fontos része az életünknek. A nyíregyházi központban létrehozott komoly, nagy szervizműhely segít a termelők problémáinak gyors elhárításában.

 – Milyen gépekről tájékoztatná legszívesebben olvasóinkat? A teljes portfólió bemutatására ez a kis beszélgetés nyilván nem alkalmas.

 – A Massey Ferguson traktorok és a kertészeti gépek továbbra is hangsúlyosak. A piac szempontjából nagyon érdekes 
a Belarus 622 típusú traktor. Igazi újdonság: kompakt és kiforrott gép, amellyel egy kertész minden szükséges feladatot meg tud oldani. A Falconero Tornado 2300 sorkasza és a kis TF-90 mulcsozóra szerelt Falconero Tigre gallyzúzó szintén kiemelkedően érdekes gép. És a betakarítás: 
a Krauss SF1000A típusú léalmafelszedő a kis, tízhektáros gazdaságok kiváló gépe, viszonylag alacsony beruházási összeggel és gyors megtérüléssel.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: bemutató, gépbemutató, Agrokerti Party, Fehérgyarmat, gépek, gyümölcstermesztés, Agroker Holding
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...