TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Odafigyelünk a beltartalomra – TOP-PHOS-tartalmú műtrágyák a Timac AGRO-tól

Odafigyelünk a beltartalomra – TOP-PHOS-tartalmú műtrágyák a Timac AGRO-tól

Növénytermesztés - 2017.11.12

Tiszavasváriban vezeti családi gazdaságát Moravszki Zsolt és testvére, György. A növények minél jobb kiszolgálása, a lehető legjobb teljesítményre sarkallása érdekében precíziós gazdálkodást folytatnak. A magas szintű technológiából igyekeznek kiiktatni minden gyenge láncszemet, és ezt az elvet az inputanyagok minőségével kapcsolatban is messzemenőkig betartják.

A tápanyag-gazdálkodás területén már jó néhány éve a Timac AGRO komplex műtrágyái és starter trágyái mellett tették le a voksukat, amelyekről Moravszki Zsolt most az AgrárUnió olvasóival is megosztja tapasztalatait.

 – Kérem, mutassa be néhány mondatban 
a gazdaságukat!

Moravszki Zsolt Moravszki Zsolt (45)

Tiszavasvári, családi gazdálkodó 
növényvédelmi szakmérnök
meliorációs üzemmérnök

 

 – A családi gazdaságunk 460 hektár területen foglalkozik növénytermesztéssel. Ebből 100 hektárt foglal el a csemegekukorica, valamint takarmánykukoricát és vetőmag-kukoricát állítunk még elő. 80-80 hektár körül alakul a repce és a cukorrépa vetésterülete, emellett termesztünk őszi búzát, vetőmagborsót és zöldborsót is. 
A talajaink jelentős része réti csernozjom, körülbelül egyötöde réti öntéstalaj, de vannak olyan területek is, ahol homokos altalaj jellemző. A talajaink egyik alapvető tulajdonsága a savas kémhatás, amit folyamatosan javítunk. Korábban ezen a környéken jelentős mértékű cukorrépa-termesztés folyt, ami miatt rendszeresen meszeztük a talajokat, ezzel elejét vették a túlzott elsavanyodásnak. Ezek megszűntével a savanyodás újult erővel jelentkezett, amit az utóbbi években PHYSIOMAX talajjavító anyaggal kezelünk – rendszeres használatával a talajaink kémhatását 6-os pH felé tudtuk emelni.

A növények meghálálják

 – Milyen terméseredményeket érnek el?

 – A szuperédes csemegekukoricával jellemzően 18 tonnás, a takarmánykukoricával 10-12 t/ha terméseket érünk el. A cukorrépa 80-100 tonnát produkál, 
a repce pedig idén 4,5 tonnás átlagtermést adott. A búza esetében 8-10 t/ha a jellemző, bár idén ennek alatta maradtunk, a vetőmagborsó 2-3 tonnát hoz. A zöldborsó-technológiánk finomítás alatt áll, amin folyamatosan dolgozunk, és remélem, hogy ennek az eredménye hamarosan a terméseredményekben is megmutatkozik.

 – A termések stabilitásával mennyire elégedett?

 – Nem panaszkodhatunk nagy ingadozásokra. Ezért persze mindent meg is teszünk: a talajmunkában, a fajtaválasztásban, a vetésben, a tápanyag-utánpótlásban és a növényvédelemben is arra törekszünk, hogy ne legyen gyenge láncszem a technológiában, ezzel a növények kitettségét csökkentsük az időjárási anomáliákkal szemben. Nem utolsósorban pedig ki kell emelni az öntözés jelentőségét, amelynek nagyon fontos szerepe van a termésingadozások csökkentésében. 
A területeink 80 százaléka öntözhető, és ha szükséges, akkor élünk is ezzel a lehetőséggel.

Precíziós tápanyag-gazdálkodás

 – A tudatos tápanyag-gazdálkodás milyen mértékben járul hozzá a terméseredményeikhez?

 – A növénytermesztési technológiának sok fontos összetevője van, de azt gondolom, hogy ez az egyik legfajsúlyosabb tényező. Ennek tudatában kellő gondossággal járunk el a tápanyag-visszapótlásban: precíziós gazdálkodást folytatunk, amelynek a tápanyag-gazdálkodás is ré--szét képezi. Talajvizsgálati eredményekre alapozva, helyspecifikusan juttatjuk ki a megfelelő összetételű műtrágyákat. A mintavételek alapján meghatározott tápanyagszintek mellett figyelembe vesszük a talaj egyéb tulajdonságait, így a kémhatást is, amely nálunk a savas tartományba esik. Éppen ezért használjuk a foszfor visszapótlására egyebek mellett a Timac AGRO TOP-PHOS tartalmú EUROFERTIL alaptrágyáit és PHYSIOSTART, GREENSTART startertrágyáit.

–  Miben látja a TOP-PHOS formula előnyét más foszforformákhoz képest?

 – A kiadott foszfor mennyiségén túl nagyon fontos, hogy az milyen arányban kötődik le a talajban, és milyen arányban hasznosul. A nálunk is jellemző savanyú talajokban lévő vas és alumínium leköti a hagyományos foszforformákat, a TOP-PHOS formula azonban kiküszöböli ezt 
a problémát, így jóval nagyobb arányban hasznosul a kiadott hatóanyag.

A Timac AGRO-termékek beváltak

 – Hogyan indult önöknél a Timac műtrágyák használata? Milyen megfontolásból döntöttek ezek használata mellett?

 – Nem a Timac AGRO termékei voltak az első műtrágyák, amelyeket használni kezdtünk. 17 éve – amikor 70 hektáron belefogtunk a gazdálkodásba – a lehetőségeinkhez mérten az volt a célunk, hogy legalább minimális szinten ellássuk a növényeket. Aztán ahogy telt az idő, igyekeztünk jobb fizikai tulajdonságokkal bíró, jobban kezelhető műtrágyákat választani, majd következő lépcsőfokként egyre jobban odafigyeltünk a beltartalomra is. Így jutottunk el hat éve a Timac AGRO termékeihez. Ma már komplex műtrágyaként minden növény alá EUROFERTIL termékeket, starterként pedig PHYSIOSTART vagy GREENSTART mikrogranulátumot használunk.

 – A saját gazdaságukban összevetették 
a Timac-termékeket más műtrágyákkal?

 – Természetesen igen. Egyetlen anyagról sem hisszük el bemondásra, hogy jobb. Ha valami felkelti az érdeklődésünket, akkor üzemi körülmények között, táblafelezéssel hasonlítjuk össze a korábbi technológiával vagy kontrollterülettel. Megfigyeljük az állományt, összevetjük a terméseredményeket, minőségi paramétereket, és az alapján döntünk.

 – Milyen előnyöket tapasztaltak a Timac-termékek használatakor?

 – Időrendben haladva, elsőként a starter trágyák hatása szembetűnő. A PHY-SIOSTART vagy GREENSTART használatával megszűntek a korai foszforhiányra utaló tünetek. Szemmel látható előnyt adtak a növényeknek: például a búza november közepére már öt-hat centiméterrel volt nagyobb. A könnyen hozzáférhető tápelemek, a termékekben lévő biostimulátorok erőteljesebb gyökeresedést eredményeznek, aminek kedvező hatása az egész tenyészidőszakban érezhető. Ami az alaptrágyákat illeti, kijelenthetem, hogy tényleg képesek biztosítani a növények foszfor- és káliumszükségletét, amit a levélanalízisek és végső soron a terméseredmények is igazolnak.

Közös a cél a termelővel

 – A Timac AGRO termékei mellett nyújtott szolgáltatásokról milyen véleménye alakult ki? Milyen a kapcsolata a Timac területi szaktanácsadójával, illetve magával a céggel?

 – A kapcsolatunkat röviden úgy jellemezhetném, hogy jó és sokrétű. Szabó László területi szaktanácsadóval, illetve a Timac több szakemberével szinte baráti a kapcsolatunk, ami jó alapot teremt az együttműködéshez. Természetesen igénybe vesszük a cég által kínált szaktanácsadást, illetve néhány táblával már a YIELD SERVICE programban is részt veszünk. Ezenfelül számos vizsgálatot, fejlesztést végzünk együtt, ami hasznos mindkettőnk számára: mi fogékonyak vagyunk a technológiai fejlesztésekre, igyekszünk ezeket a hasznunkra fordítani, a Timac számára pedig fontos a vizsgálatok precíz kivitelezése, a valóban hasznosítható eredmények és visszajelzések. Az együttműködésünk legújabb eleme a gazdaságunkban kialakított regionális technológiai fejlesztőközpont, amely tavasszal kukorica- és napraforgó-kultúrákkal indult, ősztől pedig kiegészül búzával és repcével. A kísérleti területen augusztusban már egy bemutatót is szerveztünk.

 – Zárásként kérem, foglalja össze néhány gondolatban, hogy kinek ajánlaná a Timac AGRO TOP-PHOS-tartalmú műtrágyáit.

 – Elsőként a talaj oldaláról megközelítve azoknak javaslom, akik savanyú talajokon gazdálkodnak, és ilyen körülmények között is jól hasznosuló foszfortartalmú műtrágyát keresnek. Másrészt az a meglátásom, hogy ezek a termékek az intenzívebb termelést folytató gazdaságok műtrágyái, amelyek képesek és hajlandók is áldozni rá, hogy magasabb termésszintet érjenek el, illetve ehhez a többi technológiai elem is adott. Aki találkozott már a Timac AGRO termékeivel, az tisztában van vele, hogy nem olcsó műtrágyákról van szó. Én azonban egy kissé más szemszögből látom a dolgot: ha ugyanazt az eredményt érem el 120-130 kg EUROFERTIL műtrágyával, mint két mázsa egyéb komplexszel, akkor nem biztos, hogy én használom a drágább technológiát…

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, Timac AGRO, gazdaság, precíziós gazdálkodás, családi gazdaság, Tiszavasvári, starter trágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Becőritkító kártevők repcében – Védekezés a fénybogarak, ...

A repce a kártevők közismerten kedvelt célpontja, ezért termesztését a rovarkártétellel szembeni védekezések sora ...