Ízzel, szívvel, lélekkel – Borbás Marcsi visszahozná az elfeledett, őshonos magyar fajtákat

Megérkezik, hellyel kínál, és mindeközben átbeszéli a kollégákkal az aktuális tennivalókat, ebédet rendel – rutinosan salátát. 
Így aztán felesleges is feltenni a kérdést, amit az ismerőseim, meghallva riportalanyom nevét, előre rám bíztak: hogyan tud ennyi kóstolás után is ilyen csinos maradni… Látszik, nála ez a megszokott napi ritmus. Ha fáradt is egy kicsit a Gasztroangyal, 
az inkább a nap huszonnégy órájának maximálisan hatékony kihasználásából adódik… Amikor azonban 
a saját kiskertjéről kérdezem, arca felderül, és a tulajdonos büszkeségével sorolja, hogy mi minden terem a solymári ház körül, és milyen csoda és jól használható kis területeken is a teraszos kertművelés. Ezek után végképp egyértelművé válik, amit sejteni lehetett: Borbás Marcsi számára 
a munkája egyben a hobbija is, de olyan hobbi, amelyet halálosan komolyan vesz.

A kunfakó – Őseink lova életre kel

Eördögh András kötődése a lovakhoz gyerekkorában kezdődött, édesapja lovas tiszt volt, így sok történetet ismerhetett meg velük kapcsolatban. Amikor a kárpótlást követően családja visszakapta a földjeit, nem volt kérdés, hogy tanyára költözik és lovakat is fog tartani.

Bőtermő vagy prémium

Lezajlottak a kalászos fajtabemutatók, megtörtént a betakarítás, a gazdák várják az alkalmas pillanatot az értékesítéshez, és már itt is van a következő kalászos szezon. Elégedett voltam a terméssel? A szomszéd gazdának bejött? Meggyőzött, amit olvastam róla? Bőtermő, vagy Prémium minőséget adó fajtát válasszak? Megosszam esetleg a területeimet, ha igen milyen arányban? Fajtát kell választani, de melyiket? Miért pont azt?

A napraforgó és a szója deszikkálása Glyfos, Glyfos® Dakar és Mission 
készítményekkel – AKCIÓK!

 

Diaporte fertőzés napraforgóban, 2011. augusztus 17.

A napraforgó- és szójatermesztés jövedelmezőségét számos dolog befolyásolja. A cikk írásakor (július elején) a napraforgónál 112 000 Ft/tonnás, a szójánál 101 000 Ft/tonnás felvásárlási árral számolhatnak a termelők. Az előre jelzett terményárak is módosíthatják a deszikkálási kedvet, de a tenyészidőszak vége felé jellemző időjárási tényezők határozzák meg alapvetően a napraforgó és szója deszikkálási igényét. Ezenkívül a termelők döntése a gyomirtás hatékonyságától, a kórokozók által okozott fertőzésektől is függhet (1. ábra), azonban az intenzíven gazdálkodók rendszeresen elvégzik az állományszárítást. A zöldítés program bevezetésével sokan először vetettek szóját. Felhívjuk ezen partnerek figyelmét, hogy az esetlegesen gyomos szójaállomány igen megnehezíti a betakarítást.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom