TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Mennyi az annyi? - Az AÖP számokban

Mennyi az annyi? - Az AÖP számokban

Támogatások - 2023.07.20

Az AÖP támogatások előlegének kifizetése októberben várható, majd jövő tavasszal utalják ki a fennmaradó részeket.

Az, hogy kell-e és hány gazdának visszafizetni az előlegként felvett összeget, a feltételek nem teljesítése miatt, ma még nem ismert, de rossz helyzetbe hozhatja a gazdálkodókat. Kérdés, mi történik akkor, ha a keretösszeget meghaladja az igénylések száma. Ennek jártunk utána.

Az Agro-ökológiai program (AÖP) keretösszege a teljes közvetlen támogatási keret 15 százaléka, és ugyanabból a keretből képezik, amelyből az alap- és termeléshez kötött támogatásokat. Az igénylések jogosságát a kifizető Magyar Államkincstár állapítja meg, hektárban kifejezve. A hektáronkénti összeg nem csökkenhet 60.64 euró alá, és 121,28 fölé. Az, hogy pontosan mennyi kérelmet adtak be, nem ismert, a számítások szerint ha 2,5 millió hektárral szállnának be a támogatás igénylésébe, akkor 80,85 euróra jönne ki hektáronként a lehívható összeg. Egy, a területet jól ismerő forrásunk szerint ha mindenki, aki a Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási keretösszeg 2022-ben 300 980 565 600 Ft volt, melyből októberben előleget, 2023 tavaszán pedig a fennmaradó részt kapták meg a gazdák. Ha mindenki, aki ezt megpályázta, szintén megpályázta az AÖP-t, akkor az nagyságrendileg 4,2 millió hektárnyi támogatást jelent. Ehhez képest a programalkotók a fent említett 2,5 millió hektárral számoltak, így, ha mindenkinek befogadják a kérelmét, akkor jóval kevesebb lesz az egy hektárra jutó összeg. A 2,4 millió hektár a KSH 2021-es adatsorából következik, 2 361 638 hektár betakarított szántóterületet tartottak nyilván.

Érdekes kérdés, mi történik akkor, ha a tervezett számok jóval meghaladják a becsültet? Ebben az esetben csak a területalapú támogatásokból finanszírozható meg az összeg. Ezzel kapcsolatban kerestük az agrártárcát is, kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az AÖP-ben kötelezettségvállalás időtartalma egy év, és lényege, hogy a környezeti vállalásokat ösztönzik vele. Egy másik forrásunk szerint ez a támogatás nem az „együtt sírunk, együtt nevetünk”-ről szól, hiszen minél kevesebb megfelelő teljesítést igazolnak le, annál jobban járnak a termelők. Arra a kérdésre, hogy szerinte hányan próbálnak lehívni AÖP támogatást, nem tudott egzakt számot mondani, annyit mondott: „Azt gondolom, hogy aki a területalapút lehívja, és reálisan lát lehetőséget a pontok összegyűjtésére, az hülye lenne nem beadni az AÖP-t, különben nem kapja meg azt a pénzt, amivel vélhetően előzetesen már kalkulált.

Utolsó év, sok támogatás

Az agrártámogatások összege jelentősen nőtt 2022-ben, ez volt az az év amikor utoljára a megszokott rendszer szerint utalták ki a területalapú és zöldítési támogatásokat. KAP I. pilléréjében 437 milliárd forintról 15 százalékkal növekedve 506 milliárd forintot értek el a támogatások.  Vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolható a tavalyi évben 237 milliárd forintot osztottak ki, idén pedig 416 milliárdot. Ezzel párhuzamosan a nemzeti támogatások össze 23 százalékkal csökkent, ami 95 milliárd forintot jelent.

2022-ben összesen  1017 milliárd forint támogatás érkezett a gazdákhoz, melyből a legnagyobb tétel a területalapú támogatás volt, ezt követte a zöldítési, majd a digitális átálláshoz kapcsolódó fejlesztésekre adott támogatás. A K-Monitor elemzése szerint a KAP I. pillérben, amely a területalapú- és zöldítési támogatásokhoz kapcsolódik 148 ezer földhasználó kapott 140 milliárd forint értékben zöldítési támogatást és 257 milliárd forint területalapú támogatást. Ez átlagosan 2,68 millió forint támogatást jelent földhasználóként.

A lista tetejére a Nagisz-csoport került, a nádudvari székhelyű cég összesen 8,4 milliárd forint mezőgazdasági támogatást nyert el. Mészáros Lőrinc cégei  6,7 milliárd forintot kaptak, Csányi Sándor és családjának agrárérdekeltségei  pedig 4,8 milliárd forint támogatásnak örülhettek.. A Somogyban gazdálkodó Claessens-család 5,9 milliárd támogatáshoz jutott, a Hajdú-bihari Őzse-családot pedig 3,8 milliárd forinttal dotálták.

Címkék: aöp, támogatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...