TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
Gondatlanul túladagolták Magyarországon az acetamiprid hatóanyagot, megjelent a virágmézekben is

Gondatlanul túladagolták Magyarországon az acetamiprid hatóanyagot, megjelent a virágmézekben is

Növényvédelem - 2023.04.24

Évek óta problémát jelent Magyarországon a méhpusztulás, amit a méhészek a különféle kultúrnövények vegyszerezésére vezetnek vissza. Most újabb fejlemények történtek az ügyben.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület már évekkel ezelőtt kísérleteket folytatott annak kiderítése érdekében, hogy mi okozza a hazai rejtélyes, nagy tömegű méhpusztulásokat. Elsősorban a növényvédelmi kezeléseknek a rovarokra gyakorolt hatásait vizsgálták.

A méhészek jelzése szerint a vegyszerezéseket követően a kaptárak népessége jelentősen csökkent, méhhullákat ugyanakkor a kaptár előtt nem, vagy csak kis számban találtak. Előfordultak olyan esetek is, amikor a permetezés megkezdését követően egyre több röpülésre képtelen méh dologtalanul „téblábolt” a kaptárak előtt a fűben.

Végül arra a következtetésre jutottak ezzel kapcsolatban, hogy bizonyos „koktélok” életveszélyesek a rovarok számára. A tau-fluvalinát és tebukonazol kombináció nem jelent veszélyt a méhekre. A tiakloprid és tebukonazol, illetve az acetamiprid és tebukonazol kombináció kijuttatása viszont kockázatos.

Most ismét az acetamiprid került a középpontba, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara ugyanis egy közleményt adott ki a repce- és virágmézek határérték feletti acetamiprid tartalmával kapcsolatban (KLIKK IDE).Tájékoztatásuk szerint a tavalyi évben kipörgetett repce és a tavaszi virágmézek acetamiprid tartalma több esetben meghaladta az élelmezésegészségügyi határértéket (MRL-t), ami 0,05 mg/kg. A szerek szabályos felhasználása során a szennyeződésnek a fenti értéket meghaladó mennyisége nem fordulhat elő, ebből következik, hogy egyes területeken az acetamipridet tartalmazó készítmények nem a megfelelő dózisban, illetve az engedélyezettnél nagyobb gyakoriságban kerülnek felhasználásra.

Alternatívaként a lambda-cihalotrin és a deltametrin méhkímélő szabályok szerinti alkalmazása, valamint a tau-fluvalinátnak akár a nappali kijuttatása lehet a megoldás. Az említett hatóanyagok némelyikével kapcsolatosan azonban, különösen a repce fénybogár vonatkozásában a szakirodalom már tárgyalta a kialakuló tolerancia vagy a rezisztencia kérdését.

A szennyeződések csökkentéséhez hozzájárulhat az acetamiprid hatóanyagú készítmény éjszakai órákban történő kijuttatása is, ugyanis ebben az esetben a virágok jelentős része bezárul, és a nektár közvetlenül nem érintkezik a permetlécseppekkel.(Fotó: Myriams-Fotos/Pixabay)

Címkék: méh, pusztulás, vegyszer, növényvédelem, hatóanyag, túladagolás, magyarország, virágméz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új törvénymódosítás védi az erdőket

A magyar erőgazdálkodás szabályozása Európa legszigorúbbjai közé tartozik. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt ...