TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Gondatlanul túladagolták Magyarországon az acetamiprid hatóanyagot, megjelent a virágmézekben is

Gondatlanul túladagolták Magyarországon az acetamiprid hatóanyagot, megjelent a virágmézekben is

Növényvédelem - 2023.04.24

Évek óta problémát jelent Magyarországon a méhpusztulás, amit a méhészek a különféle kultúrnövények vegyszerezésére vezetnek vissza. Most újabb fejlemények történtek az ügyben.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület már évekkel ezelőtt kísérleteket folytatott annak kiderítése érdekében, hogy mi okozza a hazai rejtélyes, nagy tömegű méhpusztulásokat. Elsősorban a növényvédelmi kezeléseknek a rovarokra gyakorolt hatásait vizsgálták.

A méhészek jelzése szerint a vegyszerezéseket követően a kaptárak népessége jelentősen csökkent, méhhullákat ugyanakkor a kaptár előtt nem, vagy csak kis számban találtak. Előfordultak olyan esetek is, amikor a permetezés megkezdését követően egyre több röpülésre képtelen méh dologtalanul „téblábolt” a kaptárak előtt a fűben.

Végül arra a következtetésre jutottak ezzel kapcsolatban, hogy bizonyos „koktélok” életveszélyesek a rovarok számára. A tau-fluvalinát és tebukonazol kombináció nem jelent veszélyt a méhekre. A tiakloprid és tebukonazol, illetve az acetamiprid és tebukonazol kombináció kijuttatása viszont kockázatos.

Most ismét az acetamiprid került a középpontba, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara ugyanis egy közleményt adott ki a repce- és virágmézek határérték feletti acetamiprid tartalmával kapcsolatban (KLIKK IDE).



Tájékoztatásuk szerint a tavalyi évben kipörgetett repce és a tavaszi virágmézek acetamiprid tartalma több esetben meghaladta az élelmezésegészségügyi határértéket (MRL-t), ami 0,05 mg/kg. A szerek szabályos felhasználása során a szennyeződésnek a fenti értéket meghaladó mennyisége nem fordulhat elő, ebből következik, hogy egyes területeken az acetamipridet tartalmazó készítmények nem a megfelelő dózisban, illetve az engedélyezettnél nagyobb gyakoriságban kerülnek felhasználásra.

Alternatívaként a lambda-cihalotrin és a deltametrin méhkímélő szabályok szerinti alkalmazása, valamint a tau-fluvalinátnak akár a nappali kijuttatása lehet a megoldás. Az említett hatóanyagok némelyikével kapcsolatosan azonban, különösen a repce fénybogár vonatkozásában a szakirodalom már tárgyalta a kialakuló tolerancia vagy a rezisztencia kérdését.

A szennyeződések csökkentéséhez hozzájárulhat az acetamiprid hatóanyagú készítmény éjszakai órákban történő kijuttatása is, ugyanis ebben az esetben a virágok jelentős része bezárul, és a nektár közvetlenül nem érintkezik a permetlécseppekkel.



(Fotó: Myriams-Fotos/Pixabay)

Címkék: méh, pusztulás, vegyszer, növényvédelem, hatóanyag, túladagolás, magyarország, virágméz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.