Hirdetés
Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket

Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket

Növényvédelem - 2023.03.14

Vegyszert spórol, kevésbé terheli a környezetet, és lehetőséget teremt az időben történő beavatkozásra egy magyar start-up cég fejlesztése, a kártevő rovarok elleni digitális feromon- és fénycsapda.

A SMAPPLAB nevű magyar agrár start-up cég 2020 nyarán kezdte meg működését. A mezőgazdaságon belül a növényvédelemben próbál szerencsét, mégpedig azzal a céllal, hogy valós idejű, lokális és megbízható adatokat szolgáltasson a gazdáknak a kártevők elleni hatékonyabb védekezés érdekében.

Magyarországon a gyapottok-bagolylepke ellen fejlesztettek ki csapdahálózatot, majd létrehoztak digitalizált kukoricamoly és almamoly csapdákat is, és persze ezután sem álltak le, folyamatosan bővítik repertoárjukat, és már külföldre is eljutottak a megoldásaikkal.

A csapdáik egyszerű felépítésűek, könnyű őket felállítani és beüzemelni, és onnantól naponta küldik a rovarnyomás-adatokat, ezáltal a gazdák időben felkészülhetnek a megfelelő védekezésre. A szolgáltatás már havi 10 eurótól elérhető a start-up honlapja alapján.A SMAPPLAB révén egy-egy területen átfogó képet kaphatnak a rajzás aktuális intenzitásáról a gazdák, legyen szó kertészeti vagy szántóföldi kultúrákról. A digitális feromon- és fénycsapda magához vonzza a rovarokat, és a berendezés minden nap felvételt készít azok mennyiségéről. A kép automatikusan eljut a SMAPPLAB számítógépes rendszerébe, ahol speciális képfelismerő, azonosító program adattá alakítja a kép üzenetét – olvasható az Agrárágazat.hu cikkében.

A gazdák így állandóan friss információkat kapnak a rajzás folyamatáról, erősségéről, dinamikájáról, vagyis a legalkalmasabb időpontban védekezhetnek a kártevők ellen. Ezzel egyrészt vegyszert is spórolnak a gazdák, másrészt pedig nem terhelik feleslegesen a környezetet. Ha a rendszer veszélyt érzékel, akkor értesíti az ügyfelet, hogy eljött az ideje a beavatkozásnak. A gazda anélkül tarthatja szemmel a növényeit, hogy ki kellene mennie a földjére.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is körbejárta a fejlesztést:Címkék: smapplab, digitális, rovarcsapda, start-up, fény, feromon, kártevő, permetezés, kertészet, szántóföld
Kiemelt hírek