TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket

Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket

Növényvédelem - 2023.03.14

Vegyszert spórol, kevésbé terheli a környezetet, és lehetőséget teremt az időben történő beavatkozásra egy magyar start-up cég fejlesztése, a kártevő rovarok elleni digitális feromon- és fénycsapda.

A SMAPPLAB nevű magyar agrár start-up cég 2020 nyarán kezdte meg működését. A mezőgazdaságon belül a növényvédelemben próbál szerencsét, mégpedig azzal a céllal, hogy valós idejű, lokális és megbízható adatokat szolgáltasson a gazdáknak a kártevők elleni hatékonyabb védekezés érdekében.

Magyarországon a gyapottok-bagolylepke ellen fejlesztettek ki csapdahálózatot, majd létrehoztak digitalizált kukoricamoly és almamoly csapdákat is, és persze ezután sem álltak le, folyamatosan bővítik repertoárjukat, és már külföldre is eljutottak a megoldásaikkal.

A csapdáik egyszerű felépítésűek, könnyű őket felállítani és beüzemelni, és onnantól naponta küldik a rovarnyomás-adatokat, ezáltal a gazdák időben felkészülhetnek a megfelelő védekezésre. A szolgáltatás már havi 10 eurótól elérhető a start-up honlapja alapján.A SMAPPLAB révén egy-egy területen átfogó képet kaphatnak a rajzás aktuális intenzitásáról a gazdák, legyen szó kertészeti vagy szántóföldi kultúrákról. A digitális feromon- és fénycsapda magához vonzza a rovarokat, és a berendezés minden nap felvételt készít azok mennyiségéről. A kép automatikusan eljut a SMAPPLAB számítógépes rendszerébe, ahol speciális képfelismerő, azonosító program adattá alakítja a kép üzenetét – olvasható az Agrárágazat.hu cikkében.

A gazdák így állandóan friss információkat kapnak a rajzás folyamatáról, erősségéről, dinamikájáról, vagyis a legalkalmasabb időpontban védekezhetnek a kártevők ellen. Ezzel egyrészt vegyszert is spórolnak a gazdák, másrészt pedig nem terhelik feleslegesen a környezetet. Ha a rendszer veszélyt érzékel, akkor értesíti az ügyfelet, hogy eljött az ideje a beavatkozásnak. A gazda anélkül tarthatja szemmel a növényeit, hogy ki kellene mennie a földjére.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is körbejárta a fejlesztést:Címkék: smapplab, digitális, rovarcsapda, start-up, fény, feromon, kártevő, permetezés, kertészet, szántóföld
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. ...

A kalászosok, különösen a lágybúza tekintetében Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a ...