A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Az uniós ügynökségek 2023 közepére halasztják a glifozát értékelését

Az uniós ügynökségek 2023 közepére halasztják a glifozát értékelését

Növényvédelem - 2022.05.26

Az érdekelt felek példátlanul nagy mennyiségű észrevétele miatt az illetékes uniós ügynökségek bejelentették, hogy a glifozátra vonatkozó kockázatértékelésük csak 2023 közepén fog elkészülni, annak ellenére, hogy a gyomirtószer jelenlegi engedélye ez év végén lejár.

Az uniós ügynökségek 2023 közepére halasztják a glifozát értékelését


Az EU vegyianyag-ügynöksége (ECHA) és Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) jelenleg értékelik a vitatott anyaggal kapcsolatos lehetséges egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Mivel a glifozát, mint a növényvédelem egyik hatóanyaga, jelenlegi uniós engedélye decemberben lejár, az ügynökségek értékelésének eredetileg időben kellett volna elkészülnie ahhoz, hogy döntsenek a jóváhagyás megújítása mellett vagy ellen.

Az EFSA és az ECHA azonban kedden (május 10-én) bejelentette, hogy felülvizsgálták az értékelés ütemtervét, és 2023 júliusa előtt nem fejezik be a folyamatot.

Mivel az értékelésre így fél évvel a jelenlegi engedély lejárta után kerülne sor, a Bizottság várhatóan az engedély ideiglenes meghosszabbítását fogja javasolni az időköz áthidalására. Ez azzal a feltétellel történne, hogy a két ügynökség nem talál sürgős bizonyítékot a glifozát által jelentett súlyos kockázatra. Az EU egészségügyi biztosa nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „mélységesen aggódik amiatt, hogy a glifozát értékelése késik”.

Az EFSA és az ECHA közös sajtóközleménye szerint a késedelem oka a tavaly nyáron közzétett értékelő jelentéstervezethez érkezett „"példátlan számú észrevétel”.

„Példátlan” mennyiségű visszajelzés az érdekelt felek részéről

Ezt a jelentéstervezetet a glifozáttal foglalkozó úgynevezett értékelő csoportot alkotó négy tagállam (Franciaország, Magyarország, Hollandia és Svédország) készítette. Az EFSA és az ECHA ezt követően nyilvános konzultáció keretében kérte a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket.

Bár az érdekelt felek visszajelzéseinek tömege mutatja „az anyag iránti nagyfokú érdeklődést”, a szakértők és az érdekeltek által benyújtott észrevételek és kiegészítő információk „körülbelül 3000 oldalt tesznek ki” - magyarázták az ügynökségek.

Ez azt jelenti, hogy a négy tagállamnak több időre lesz szüksége az észrevételek áttekintéséhez és az értékelési tervezet frissítéséhez.

Az ügynökségek módosított ütemterve szerint a felülvizsgált jelentést szeptember végére nyújtják be. Az EFSA ezt követően novemberben és decemberben szakértői értékelési folyamatot indít, amely az értékelőcsoporttal és a nemzeti szakértőkkel folytatott széleskörű konzultációkból áll, majd végül 2023 közepén benyújtja következtetéseit.

A tudomány megosztottsága

A nyilvános konzultációk során benyújtott információk és észrevételek nagy száma tükrözi, hogy a kérdés mennyire vitatott: Az érdekeltek polarizáltak politikailag, és a glifozát növényvédelmi célú felhasználásának potenciális kockázatainak értékelésére benyújtott tudományos bizonyítékok tekintetében is.

Míg az uniós ügynökségek korábban például arra a következtetésre jutottak, hogy „nincs bizonyíték” arra, hogy a glifozát használata összefüggésbe hozható az emberek fokozott rákkockázatával, a kampányolók bírálták az ügynökségek értékelési folyamatát, mivel az túlságosan erősen az ipar által megrendelt tanulmányokon alapul, és figyelmen kívül hagyja a hosszútávú egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Eközben az érdekeltek megosztottak voltak abban is, hogyan fogadták a késedelmet és a jóváhagyás ideiglenes meghosszabbítását, amely ebből adódhat.

A Glyphosate Renewal Group (az agrokémiai vállalatok csoportja, amely együttesen kéri a hatóanyag jóváhagyásának megújítását) közleményében azt írta, hogy „elismeri, hogy az ilyen eljárási késedelmek, valamint a jelenlegi jóváhagyási időszak meghosszabbítása az EU szabályozási folyamatának szokásos gyakorlata”.

Az új ütemtervet „egy nagyon átlátható eljárás kifejeződésének nevezte, amely lehetőséget biztosít minden érdekelt fél számára, hogy részt vegyen a folyamatban”.

A kampányolók viszont a folyamat felgyorsítására szólítottak fel.

„A tudományos szakirodalomban ma már elegendő bizonyíték van arra, hogy a glifozát mérgező mind a polgárok egészségére, mind a környezetre” - mondta a Pesticide Action Network Europe szakpolitikai tisztviselője.

Felszólította az EFSA-t, hogy „még az év vége előtt készítsen nyilatkozatot a nem ipari eredményekről, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok elvethessék a jóváhagyás meghosszabbításának gondolatát”.
Forrás: Agrow


Címkék: glifozát, gyomirtó szer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...