TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Az uniós ügynökségek 2023 közepére halasztják a glifozát értékelését

Az uniós ügynökségek 2023 közepére halasztják a glifozát értékelését

Növényvédelem - 2022.05.26

Az érdekelt felek példátlanul nagy mennyiségű észrevétele miatt az illetékes uniós ügynökségek bejelentették, hogy a glifozátra vonatkozó kockázatértékelésük csak 2023 közepén fog elkészülni, annak ellenére, hogy a gyomirtószer jelenlegi engedélye ez év végén lejár.

Az EU vegyianyag-ügynöksége (ECHA) és Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) jelenleg értékelik a vitatott anyaggal kapcsolatos lehetséges egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Mivel a glifozát, mint a növényvédelem egyik hatóanyaga, jelenlegi uniós engedélye decemberben lejár, az ügynökségek értékelésének eredetileg időben kellett volna elkészülnie ahhoz, hogy döntsenek a jóváhagyás megújítása mellett vagy ellen.

Az EFSA és az ECHA azonban kedden (május 10-én) bejelentette, hogy felülvizsgálták az értékelés ütemtervét, és 2023 júliusa előtt nem fejezik be a folyamatot.

Mivel az értékelésre így fél évvel a jelenlegi engedély lejárta után kerülne sor, a Bizottság várhatóan az engedély ideiglenes meghosszabbítását fogja javasolni az időköz áthidalására. Ez azzal a feltétellel történne, hogy a két ügynökség nem talál sürgős bizonyítékot a glifozát által jelentett súlyos kockázatra. Az EU egészségügyi biztosa nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „mélységesen aggódik amiatt, hogy a glifozát értékelése késik”.

Az EFSA és az ECHA közös sajtóközleménye szerint a késedelem oka a tavaly nyáron közzétett értékelő jelentéstervezethez érkezett „"példátlan számú észrevétel”.

„Példátlan” mennyiségű visszajelzés az érdekelt felek részéről

Ezt a jelentéstervezetet a glifozáttal foglalkozó úgynevezett értékelő csoportot alkotó négy tagállam (Franciaország, Magyarország, Hollandia és Svédország) készítette. Az EFSA és az ECHA ezt követően nyilvános konzultáció keretében kérte a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket.

Bár az érdekelt felek visszajelzéseinek tömege mutatja „az anyag iránti nagyfokú érdeklődést”, a szakértők és az érdekeltek által benyújtott észrevételek és kiegészítő információk „körülbelül 3000 oldalt tesznek ki” - magyarázták az ügynökségek.

Ez azt jelenti, hogy a négy tagállamnak több időre lesz szüksége az észrevételek áttekintéséhez és az értékelési tervezet frissítéséhez.

Az ügynökségek módosított ütemterve szerint a felülvizsgált jelentést szeptember végére nyújtják be. Az EFSA ezt követően novemberben és decemberben szakértői értékelési folyamatot indít, amely az értékelőcsoporttal és a nemzeti szakértőkkel folytatott széleskörű konzultációkból áll, majd végül 2023 közepén benyújtja következtetéseit.

A tudomány megosztottsága

A nyilvános konzultációk során benyújtott információk és észrevételek nagy száma tükrözi, hogy a kérdés mennyire vitatott: Az érdekeltek polarizáltak politikailag, és a glifozát növényvédelmi célú felhasználásának potenciális kockázatainak értékelésére benyújtott tudományos bizonyítékok tekintetében is.

Míg az uniós ügynökségek korábban például arra a következtetésre jutottak, hogy „nincs bizonyíték” arra, hogy a glifozát használata összefüggésbe hozható az emberek fokozott rákkockázatával, a kampányolók bírálták az ügynökségek értékelési folyamatát, mivel az túlságosan erősen az ipar által megrendelt tanulmányokon alapul, és figyelmen kívül hagyja a hosszútávú egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Eközben az érdekeltek megosztottak voltak abban is, hogyan fogadták a késedelmet és a jóváhagyás ideiglenes meghosszabbítását, amely ebből adódhat.

A Glyphosate Renewal Group (az agrokémiai vállalatok csoportja, amely együttesen kéri a hatóanyag jóváhagyásának megújítását) közleményében azt írta, hogy „elismeri, hogy az ilyen eljárási késedelmek, valamint a jelenlegi jóváhagyási időszak meghosszabbítása az EU szabályozási folyamatának szokásos gyakorlata”.

Az új ütemtervet „egy nagyon átlátható eljárás kifejeződésének nevezte, amely lehetőséget biztosít minden érdekelt fél számára, hogy részt vegyen a folyamatban”.

A kampányolók viszont a folyamat felgyorsítására szólítottak fel.

„A tudományos szakirodalomban ma már elegendő bizonyíték van arra, hogy a glifozát mérgező mind a polgárok egészségére, mind a környezetre” - mondta a Pesticide Action Network Europe szakpolitikai tisztviselője.

Felszólította az EFSA-t, hogy „még az év vége előtt készítsen nyilatkozatot a nem ipari eredményekről, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok elvethessék a jóváhagyás meghosszabbításának gondolatát”.
Forrás: Agrow

Címkék: glifozát, gyomirtó szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...