A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Láthatatlan kártevőink, a gabonapoloskák

Láthatatlan kártevőink, a gabonapoloskák

Növényvédelem - 2022.05.17

A cím, annak ellenére, hogy tudományos fantasztikus képeket idéz fel bennünk, nem arra utal, hogy a megnevezett kártevőket ne találhatnánk meg a búzaállományokban. Inkább arra, hogy veszélyességük ellenére a gabonapoloskákról kevés szó esik, a növényvédelem csak esetlegesen foglalkozik a kártételükkel, mintha nem is léteznének. De léteznek és károsítanak!

Láthatatlan kártevőink, a gabonapoloskák


Az általuk okozott veszély

Ahhoz, hogy a gabonapoloskák veszélyességét megítéljük, elegendő elővennünk a Magyar Szabvány búzaminősítéssel kapcsolatos előírásait. Azok szerint a poloskaszúrt búzaszemek aránya malmi búzában nem haladhatja meg a 4%-ot, de a javító minőségű tételek egyáltalán nem tartalmazhatnak ilyet. A durumbúza esetén a károsított szemek aránya maximum 2% lehet. Ezek az értékek a gabonapoloskák számára kedvező évjáratokban növényvédelmi beavatkozás nélkül nehezen tarthatók. Felesleges kockázatot jelent annak felvállalása, hogy a terményfelvásárló vizsgáltatja-e majd ezt a paramétert, avagy sem.

A gabonapoloskák kártétele összetett módon jelentkezhet a búzatáblákban. Az a növény minden zöld részére kiterjedhet, azonban valós kárt a kalász, valamint a szemek károsításával okoz. A táplálkozásuk során ejtett szúrások a fejlődő kalászon látványosan megmutatkozó tünetet váltanak ki, ez pedig a „zászlós kalász” (1. kép) jelensége.

gp. kep 100 v

1. kép A zászlós kalászok gabonapoloskák kártételére utalnak

Ennek kialakulásához a kártevők által a kalászorsón ejtett sérülések szükségesek, amely felett az érintett kalászrész kivilágosodik, elhal, messziről mutatva a kártételt. Ezeken a részeken a növény szemeket már nem nevel, az elvész a termés szempontjából. A búzatáblákon más okból is előfordulhatnak a leírthoz hasonló tünetek, amelyeket nem szabad összekeverni a rovarkártétel következtében kialakuló zászlós kalásszal. Amennyiben a búzaállományban a kalászok csúcsi része, felső harmada, esetleg fele tömegesen világosodik ki és marad terméketlen (2. kép), az vízhiányra, tápanyagfelvételi zavarokra utal.

gp2. kep

2. kép A táblaszinten jelentkező kalászfehéredés többnyire vízhiányra utal

A számunkra veszélyesebb kártétel érheti a fejlődésben lévő búzaszemeket is, amelynek következménye attól függ, milyen fejlődési állapotban érte a károsítás. Amennyiben ez a tejesérés időszakában történik meg, a károsított szem nem fejlődik ki, töppedté, aszottá válnak. Ha a poloskaszúrás a viaszérés állapotában éri a búzaszemet, az kifejlődik ugyan, de a táplálkozás során bekerülő enzimek a malomipari felhasználhatóságát megnehezítik, mivel a sok szúrt szemet (5-6%) tartalmazó tétel esésszámát lerontják. Az ilyen módon károsított szemeken jól látható módon világos foltok alakulnak ki, amelyekben sötét színű pontként a szúrási csatorna is megtalálható (3. kép).

gp3. kep 157 v

3. kép Poloskaszúrt búzaszemek, annak jellegzetes tüneteivel

A gabonapoloskák kártételére kevés figyelem irányul, azonban okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.

Ismerjük meg a kártevőket

A kártevőket eddig összefoglaló néven gabonapoloskákként említettük, de valójában több faj károsíthat a búzatáblákon. Ezek közül a leggyakoribb a mór (4 kép) és osztrák poloska, valamint a közönséges szipolypoloska (5. kép).

gp4. kep 037 v

4. kép Mórpoloska a búzakalászon

 

gp5. kep 154

5. kép Közönséges szipolypoloska

E kártevők közös jellemzője, hogy évente egy nemzedékük fejlődik. Áttelelésük kifejlett alakban történik az avarszinten, ahonnan általában áprilisban-májusban, a melegedő időjárás hatására települnek be a búzatáblákba. Ugyancsak mindegyik fajra igaz, hogy a kifejlett egyedek és a lárvák (6. kép) egyszerre károsítanak a területen. A lárvastádium általában 30 napig tart, de a közönséges szipolypoloskánál ez akár 45-60 napig is elhúzódhat. A lárvák fejlődéséhez elengedhetetlenek a fejlődő búzaszemekből származó tápanyagok, ezért elsősorban azokon táplálkoznak.

gp6. kep 244 v

6. kép Poloskalárva a búzakalászon

Körülmények, amelyek kedveznek a kártevőknek

A gabonapoloskák melegkedvelő kártevők, fejlődésüknek és felszaporodásuknak a meleg és száraz viszonyok kedveznek. A fajok hőigénye kis mértékben eltér, a legkevésbé melegigényes a közönséges szipolypoloska, a leginkább melegkedvelő az osztrák poloska. Mindegyik kártevő esetében igaz, hogy hűvös és nedves időjárási körülmények között számuk drasztikusan lecsökken, amely a következő évi egyedszámra is hatással van. Felszaporodásukra a meleg és száraz, a nagy mennyiségű, intenzíven hulló csapadékot nélkülöző évjáratokban kell számítani. Amennyiben több ilyen évjárat követi egymást, számuk olyan magas szintre juthat, amely már növényvédelmi szempontból is problémát okozhat.

A védekezésről

A gabonapoloskák ellen abban az esetben kell célzott rovarölőszeres beavatkozást végeznünk, ha egy négyzetméteren kettőnél több kifejlett egyedet és lárvát találunk. Ekkor az okozott kár mértéke már elérheti azt a szintet, amikor a védekezés költségei megtérülnek. Szerencsére erre nagyon ritkán van szükség arra, ugyanis a búzatáblákon más kártevők -pl. vetésfehérítő- kártétele elleni védekezés egyúttal kellő mértékben gyéríti a gabonapoloskák számát is. Ezek a kártevők sokszor tartózkodnak a kalászon, ahol a permetlével könnyen elérhetjük őket, ezért a legegyszerűbb kontakt hatású, piretroid-típusú rovarölő szerekkel is hatékony védekezést tudunk megvalósítani.

A gabonapoloskák kissé elfeledett kártevői a búzatermesztésnek. Azonban azok a gazdálkodók, akik egy-egy hosszan tartó száraz periódust követő aratáskor szembesültek már azzal, mekkora tömegük kerülhet be a tarlóról a szárítóüzembe, saját szemükkel látták, amint a lebillentett termény „fele szétmászik a placcon”, pontosan tudják, hogy ezekre a kártevőkre bizony figyelni kell. A jelenleg látottak alapján száraz év elé nézünk, tartsuk szemünket a gabonapoloskákon.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gabona, gabonapoloska

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...