TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Korai gondok a repceállományokban

Korai gondok a repceállományokban

Növényvédelem - 2022.05.10

Az őszi káposztarepce a rovarkártevők kedvelt növénye, egyetlen szántóföldi növénykultúránk sincs, amelyben ilyen széles kártevőkör ellen kellene védekezniük a gazdálkodóknak. Az idei évkezdet azonban úgy tűnik, még a megszokotthoz képest is nehezebb.

Ormányoskártétel

A repce kora tavasszal károsító kártevői a repceszár-ormányos, valamint a nagy repceormányos. Ezek a kártevők nagyon korán érkeznek, a kitavaszodás ütemétől függően akár már február során aktívakká válhatnak. Az általuk okozott kártételért a lárva a felelős, amely a főszárban, az oldalhajtásokban, valamint az alsó levelek levélnyelében fejlődve rágásával pusztítja az említett növényi részek szöveteit. Ezzel gátolják a víz- és tápanyagellátást, amely jelentős mértékben csökkentheti a majdani termés mennyiségét.

A nagy repceormányos kártétele mindezen túl szártörést is eredményezhet, ugyanis a tojásrakás helyén a növény öngyógyító folyamatai következtében torzulások, görbületek alakulnak ki, de a szár akár fel is nyílhat. Mindezek csökkentik a szár stabilitását, amely kedvezőtlen esetben akár a törésig is eljuthat, megnehezítve a betakarítást, növelve a betakarítási veszteséget.

Védekezés a kártétel ellen

A fent említett kártevők elleni védekezés egyáltalán nem könnyű. Sorra kerülnek kivonásra azok a készítmények, amelyek a növényvédelmi technológiába a régóta történő használat során mélyen beágyazódtak. Ezeknél a termékeknél már minden repcetermesztő pontosan tudta, hogy milyen időzítés mellett, milyen dózisokban lesznek a leghatékonyabbak. Ezek eltűnésével sajnos nem kerültek piacra olyan termékek, amelyek hatékonyságban pótolni tudták volna az elveszített készítményeket.

A védekezésre felhasználható hatóanyagok és készítmények választékának csökkenésén túl az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás is nehezíti a hatékony védekezést. A nagy hőmérsékleti ingadozást mutató kitavaszodás, amely gyors felmelegedést majd drasztikus visszaesést hozó hullámvasútként mutatkozik meg, nagyban nehezíti a kártevők elleni védekezés időzítését. Amennyiben azok több hullámban érkeznek, a kártételüket megelőző védekezést is többször kell megismételni, amely jelenleg még nem mindenhol része a termesztéstechnológiának.

Mi történt ezen a téren az idei évben?

Ahogy egyre látványosabban mutatkoznak a kártétel jelei a növényeken, valamint egyre többen hasítanak fel repceszárakat ezek okait kutatva, egyre nyilvánvalóbb, hogy nagyon erőteljes kártétel alakult ki ezen a tavaszon. Okozói a fentiekben említett kártevők, amelyek lárvái tömegesen kerülnek elő a növényekből, azok minden olyan részéből, amelyek a tojásrakás során hozzáférhetők voltak a kártevők számára. Sajnos most már nincs lehetőség a további kártétel megakadályozására, a növényi részek belsejében fejlődő lárvákat rovarölő hatóanyaggal már nem tudjuk elérni.

A kártételről a közösségi médiában

A kártételről sok képpel illusztrált bejegyzés született május 2-án a KárKép Instagram- és Facebook-fiókjaiban, amely igen nagy aktivitást váltott ki a követők között. Számos kép érkezett az ország különböző részeiből, amelyek hasonló helyzetet mutatnak.

Következzen most néhány szemelvény a bejegyzésről és a témával kapcsolatban érkezett hozzászólásokból:

A bejegyzés első mondatai: „Darálás, ... amikor a repcében erős ormányoskártétellel találkozom, mindig ez jut az eszembe. Mert arra, amit művelnek ezeknek a kártevőknek a lárvái a növényi részek belsejében, nincs jobb szó. Persze, hívhatjuk szakszerűen kártételnek is, de az nem igazán fejezi ki a történteket. ……”

Hozzászólások:

„Ilyen durva kártételt még nem is láttam. Találó kifejezés rá a darálás!”

„Brutál nem is láttam még ilyen durván ezt!”

„..az a helyzet hogy felénk nagyon sok növényvédős vétózta meg a februári kezeléseket, a gazdákat nem volt egyszerű rászedni a korai indulásra (nem szoktuk, meg a fagyálló stb.) és ez az eredmény. Sok helyen majd akkor lesz ez konkrétum mikor borult állományok lesznek, vagy csak simán kevesebb termés a vártnál.”

„Mi pl védekeztünk februárban, majd márciusban, majd ápr 1 én semmi, majd ápr 4-én ez fogadott. Nyilván védekeztünk ez már 7-én készült a rovarok nélkül (8-12 imágó/növény). Még nem mertem szétvágni....!”

Ha Ön is látni szeretné a kártételről született fotókat, vagy el szeretné olvasni a témával kapcsolatos bejegyzést és hozzászólásokat, kérjük, keresse a KárKép-et a Facebookon, amit most IDE kattintva is megtehet.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, őszi káposztarepce, nagy repceormányos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy mész, amely nemcsak javítja a talajt, de a tápanyagok ...

Vulcan Balance G-Humin, huminsavas meszező anyag!