TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Integrált növényvédelem a gyakorlatban – Bevált és innovatív eljárásokat kombinálva a károsítók leküzdhetők

Integrált növényvédelem a gyakorlatban – Bevált és innovatív eljárásokat kombinálva a károsítók leküzdhetők

Növényvédelem - 2022.04.11

A növénytermesztők számára tartottak szak­mai rendezvényt február utolsó napján Szadán a növényvédelem és a növénytáplálás témakörében. A rendezvényen mások mellett az UPL és a BASF szaktanácsadói is előadtak.

Hirdetés

A különféle gazdasági, politikai és környezetvédelmi okok következtében egyre nehezebb helyzetben vannak a növénytermesztők. A szakmai nap nyitásaként Jordán László, a Nébih igazgatója ezekről az új lehetőségekről és elvárásokról tartott előadást. Szó volt arról, hogy a Green Dealnek (zöld megállapodás) vagy a termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiának milyen hatásai lehetnek a növényvédelemre. Az igazgató szerint a jelen lehetőségei még nincsenek kiaknázva a növényvédelemben, illetve sok régi, elfeledett megoldás bukkan fel újra a jövő fejlesztéseiben. A gazdáknak arra kell készülniük, hogy a jövő növény­védelmi megoldásai hatékonyabbak lesznek, de nem lesznek könnyebbek, mint a mostaniak, illetve a jövőben még inkább megnő az integrált nö­-
vény­védelem fontossága. Fontosak a biostimulátorok, növénykondicionálók, egyre nagyobb szerepet kap a biológiai védekezés, és nő a nem engedély­köteles, egyszerű anyagok és fizikai módszerek szerepe. A növényorvosok szerepe nőni fog a jövőben, mert egyre több speciális szakismeretre lesz szükség a növényvédelemhez.

Új fejlesztések, kombinációk

Az innováció szükségességéről be­szélt prezentációjában Lakatos Zoltán, a BASF szaktanácsadója is, aki elsőként a kalászosok növényvédelmét ismertette. A kalászosokat a kedvezőtlen körülmények, kórokozók és kártevők egész sora veszélyezteti, és csak az egész tenyészidőszak alatt egészségesen tartott növények képesek kihasználni terméspotenciáljukat.

A gabonafélék védelme a gombás megbetegedések ellen alapvető ki­hívás, különösen, ha több gombabetegség jelenik meg egyszerre. További problémát jelenthet, ha csak rövid időintervallumok állnak rendelkezésre a permetezésre a mostoha időjárási körülmények miatt. Stresszes körülmények között, például aszály esetén a csíranövények életképessége szintén fontos szerepet játszik.

Az előadó bemutatta a Revycare®-t. Ez a BASF új fejlesztésű, azol típusú 
gombaölő hatóanyagának, a Revysol®-
nak és a jól ismert piraklostrobinnak a gyári kombinációja. A termék igen széles hatásspektrumú, így haté­konyan segíti a gazdálkodást azzal, hogy eltérő fertőzési helyzetekben, kü­­­lönböző időjárási körülmények kö­­zött is megbízható védelmet nyújt a kalászosok gombabetegségei ellen. Egy szezonban kétszer használható, a két kezelés között két hétnek kell eltelnie. A jövő kihívásaira fejlesztették ki, egyedi formulációja miatt kiemelkedő a gyógyító hatása, a gyorsan bejutó hatóanyagok azonnal képesek a kór­­okozókat ártalmatlanítani. Nagy elő­nye, hogy hideg időben is használha­tó, rendkívül esőálló, valamint a nap káros UV-sugarai nem tudják elbontani, mivel gyorsan szívódik fel és nem a viaszréteg alatt, hanem a növény belsejében tárolódik.

Az árpa két legfontosabb betegsége a ramuláriás levélfoltosság és a hálózatos levélfoltosság. A fluxapiroxadot tartalmazó Priaxor® gombaölő szer nemcsak a gombabetegségek ellen nyújt hosszan tartó védelmet, de juvenilizáló hatású is. Repcében és napraforgóban a legnépszerűbb gombaölő szer a Pictor® a BASF kínálatában: kimagasló védelmet biztosít a legfontosabb gombabetegségek (szklerotínia, botrítisz, fóma, alternária, diaporte) ellen. Gombaölő tulajdonságai mellett a Pictor® növényeket serkentő, kedvező élettani tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az utóbbi években a fuzáriumfajok egyre gyakrabban jelennek meg a ritkábban bolygatott talajokban, a konzerváló talajművelésű területeken és az érzékenyebb növényfajtákon. Lakatos Zoltán felhívta a figyelmet az Osiris® Next csomagra: a két, azol hatóanyagú termék kombinációja kifejezetten a kalászfuzáriózis kártétele, a káros mikotoxinszint visszaszorítására került egy csomagba.

Hogyan részesedjünk a piaci optimizmusból?

Ha jó az ár, van mit fogni! Avagy ho-gyan részesedjünk a piaci optimizmusból? – ezzel a felütéssel tartotta meg előadását Visi Zoltán, az UPL területi képviselője. A termékpalettán történt változások és az új termékek ismertetése után a kalászos, a repce, a napraforgó és a kukorica technológiai ajánlataikat mutatta be a gazdálkodóknak.

A magról kelő és egyes évelő két­szi­­kű gyomnövények ellen hasz­nál­­ha­tó gyomirtó szer a Xanadu WG.Engedélyezett őszi és tavaszi kalászosok (tavaszi búza, tavaszi árpa, zab) esetében, tavaszi gyomirtásra. A mo­lekula első­sorban a leveleken, másodsorban a hajtásokon és gyökérzeten keresztül jut a gyomnövényekbe,ahol a készítmény a kijuttatást kö­­vetően néhány napon belül klorózist, elszíneződést, a levelek torzulását okozza. Később, a herbicid hatásához kedvező körülmények között, 10-25 nap elteltével nekrotikus tünetek jelennek meg, majd a növény elpusztul. Ez idő alatt a szerre érzékeny, irtandó gyom már nem ver­senyzik a termesztett növénnyel.

A Reliance is megbízható, kétféle hatóanyagot tartalmazó, posztemergens, kalászosokban ősszel kijuttatható készítmény az egy- és kétszikű gyomok ellen. A termék főbb előnyei a szinergista hatás a régóta alkalmazott, bevált hatóanyagok között, valamint az alkalmazás rugalmas időpontja. Minden őszi vetésű kalászosban (őszi búza, őszi árpa, tritikálé, rozs) alkalmazható, figyelemre méltó mennyiségű flufenacet-tartalommal az egyszikű gyomnövények ellen (nagy széltippan, perje, ecsetpázsit) is.

A gombaölő szerek közül az Emeraldot emelte ki Visi Zoltán. A ter­mék hatóanyaga, a tetrakonazol a gombák ergoszterol-szintézisét aka­dályozza meg. Hatásmódja preven­tív és kuratív. Gyorsan felszívódik a 
növénybe, ott jól szállítódik és depó­képződés nélkül, egyenletesen oszlik el.

A gabonaféléknél a Markate rovarölő készítményt ajánlotta előadásában az UPL szaktanácsadója. Az 50 g/l lamb­da-cihalotrin hatóanyag a szintetikus piretroidok csoportjába tartozik, a rovarok idegrendszerét bénítja. Kontakt és gyomorméreg, gyors, taglózó és repellens hatással. Méhekre mérsékelten kockázatos. 
A Deltaphar 25 EC rovarölő szer hatóanyaga taglózó és repellens kontakt piretroid, a rovarok széles köre ellen. Az idegrendszert bénítja azáltal, hogy a nátriumion-csatornák áteresztőképességének növelésével folyamatosan fennálló ingerületet hoz létre. Széles körben használható, így a kalászosok mellett például cukkini, patisszon, uborka, póréhagyma, kelbimbó, kínai kel, sárgarépa, pasztinák, gyökérpetrezselyem, retek, vöröshagyma, brokkoli, karfiol, fejes saláta, saláta, spenót, szabadföldi és hajtatott fűszernövények esetén is jó meg­ol­­dást jelent.

Az UPL piaci pozíciói nagyon erősek a csávázószerek szegmensében. 
A szakmai napon bemutatott Signal 300 ES például a piacon lévő készítményekhez képest háromszor nagyobb ha­­tó­anyag-tartalommal rendelkezik ve­tő­magtonnánként. Használható őszi búza, őszi árpa talajlakó kártevői, különösen csócsárlólárva és drótféreg ellen. Megfelelő használat esetén veszélytelen a méhekre.

Az előadás során az UPL kukorica és repce technológiai ajánlatába is betekintést nyerhettek a megjelent gazdák. Kukoricában a Kaltor + Daneva csomag teljes körű posztemergens megoldást jelent főleg kétszikű, valamint egyes egyszikű egynyári és évelő gyomnövények ellen. A három ható­any­ag (60 g/ha nikoszulfuron + 240 g/ha dikamba + 100 g/ha mezotrion) kiegészíti egymás hatását, és alkalmas a rezisztencia elkerülésére is. 
A kombináció hatásosságát kevésbé befolyásolja a talaj nedvességtartalma és az időjárási viszonyok. A Kaltor + Daneva kombináció adjuválása nem növeli a fitotoxikus hatást.

novenyved2

Terméstöbblet repceragasztással

Repcében az Elastiq Ultráról tudhattak meg hasznos információkat a megjelentek. A készítmény hatóanyaga nem ionos szintetikus polimeralapú ragasztóanyag, amely a kipermetezése után vízben nem oldódó, féligáteresztő latex membránburkolatot képez a kezelt növény felületén, és körülbelül 20-30 napon keresztül megvédi a közvetlen környezeti hatásoktól. Ez a védőburkolat nem gátolja a kezelt növények természetes vízleadását, de megakadályozza a nedvesség felvételét a föld feletti részein keresztül, a becők/kaszatok/hüvelyek/tányérok visszanedvesedését. Így a készítmény egyszerű fizikai hatással – a növény felületén kialakított féligáteresztő membránnal – segíti elő a természetes öregedési folyamatok mielőbbi befejeződését, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne az érés folyamatára és az olajtartalom beépülésére. A független, megismételt brit vizsgálatok azt mutatták, hogy az Elastiq Ultrával nem pergő hibrideken történő kipergésvizsgálatok során átlagosan 395 kg/ha többlethozamot mértek.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, növénytáplálás, növénytermesztők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTK-pályázati feltételek a szakember szemével

Óriási összegekről van szó, megéri alaposan megismerni a részleteket