TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Február 1-től indulhat a fejtrágyázás!

Február 1-től indulhat a fejtrágyázás!

Növényvédelem - 2022.02.02

Módosult a „nitráttörvényként” ismert 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet, amely így lehetővé teszi, hogy február 1. után megkezdődhessen az őszi vetésű kalászos állományok fejtrágyázása. Ugyanezzel a lehetőséggel a repcetermesztők még nem élhetnek, számukra kizárólag február 15-két követően nyílik meg a lehetőség a fejtrágya kiszórására.

Bár a jogszabályi keretek máris lehetővé tennék a munka megkezdését, azonban egyes körülmények között annak megkezdése továbbra is tiltott. Így a fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra trágya nem juttatható ki, ilyen körülmények között a fejtrágyázás nem végezhető el.

A korlátozások szigorú betartása mellett minden gabona- és repcetermesztőnek érdemes elgondolkodnia a korai nitrogénpótláson, a fejtrágyázás mielőbbi elvégzésén. Ennek egyik oka, hogy a gabonaállományok nagy része gyengén fejlett, bokrosodásában elmarad a megszokottól. Ezek optimális fejlődéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségben rendelkezésre álló tápanyag, amelynek már a tavaszi vegetáció kezdetén hozzáférhetőnek kell lenni a növények számára. A repcevetések is vegyes képet mutatnak, nagy részük gyengén fejlett, hiányos tőállományú. Ezért ezeken a területeken is mielőbb, a jogszabály által biztosított legkorábbi időpontban érdemes elkezdeni a növénytáplálást. Ezzel hozzásegíthetjük növényeinket a gyors tavaszi regenerációhoz és intenzív fejlődéshez, ami a becőt hozó oldalhajtások számának növelésén keresztül részben mérsékelheti a rosszabb tőállomány termésre gyakorolt negatív hatását.

022 k

A fejtrágyázás korai elvégzése mellett szól az időjárási körülmények jelenlegi és várható alakulása, amely - az előrejelzések szerint – csapadékmentesnek ígérkezik. Az utóbbi időszakban lehullott hó elolvadása után a talaj felső rétegeiben még rendelkezésre állhat elegendő nedvesség a granulált műtrágyák beoldódásához, így jobb hasznosulásához. Később, a talajok esetleges kiszáradását követően már lényegesen rosszabb hatékonysággal és nagyobb veszteség mellett végezhetjük el szilárd műtrágyákkal a fejtrágyázást.

043 k

Növényeink igénylik a fokozott törődést, ám a műtrágyázás költsége óriásira növekedett, jól kell tehát döntenünk, a rutinszerűen meghozott döntések az idén megbosszulhatják magukat!

Címkék: fejtrágyázás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Agritechnica múltja és jelene - programáttekintés és jegyárak

November 12-18 között kerül megrendezésre Hannoverben, az egyik legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari ...