TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Szárítás felsőfokon – energiatudatos technológiával

Szárítás felsőfokon – energiatudatos technológiával

Növényvédelem - 2022.02.01

A Kisalföld déli részén dolgoznak 
a GSD Agrárprodukt Kft. emberei. A Tornum szárító beszerzése több területen is nagy előrelépés a cég életében, amelynek 
ügyvezetője számolt be 
részletesen a tapasztalatairól.

gsddorogibDorogi Balázs (33) ügyvezető
GSD Agrárprodukt Kft., 9476 Zsira, Locsmándi u. 14.
Telephely: 9463 Sopronhorpács, Fő út 70.
Mobil: 30 520 8280
E-mail: balazs.dorogi@gsdagrar.hu
Nős: 1 kisfiú
Hobbi: a foci, a síelés és bármilyen sport

A kedvezőnek mondható, 28–38 aranykorona-értékű, de kötött talajok művelése kihívás számunkra, kezdi a beszélgetést a vállalkozás fiatal vezetője. Saját szántónk 1150 ha, míg összességében 3200 ha-on végzünk teljes körű szolgáltatást. Árpa, búza, repce és a 40% körüli területarányú kukorica a fő terményeink. A feladatkör korszerű technológiát igényel, ezért vágtunk bele új szárító- és tárolótelep létesítésébe.

Egyedülálló konstrukció

Elsőként az interneten kezdtünk informálódni, de jártunk más gazdaságokban, a Tornum mellett megnéztünk más szárítókat is. Ez nagyon fontos volt, hiszen a gazda a gazdának őszintén elmondja, ha valami nem jól működik. Csak jót hallottunk erről a szárítóról, míg más gyártmányoknál az előnyök mellett elárultak olyan hátrányokat is, amiket nem akarunk bevállalni. Az én elvárásom az volt, hogy a lehető legkorszerűbb rendszert vezessük be, ami a legkevesebb emberi beavatkozást igényli, azaz a legnagyobb mértékben automatizált. Több szempontból megvizsgáltuk a különböző konstrukciókat; a legvégén arra jutottunk, hogy a fizikai jellemzőket kell leginkább szemügyre venni.

Nagyon fontos, hogy a szárítóba kerülő terménynek megfelelő hosszúságú időre van szüksége a száradáshoz, ehhez pedig az kell, hogy a szárító feltöltőtömege a névleges teljesítmény körülbelül háromszorosa legyen. Ha ez nem teljesül, akkor a vízelvonást minőségromlás nélkül nem tudjuk végrehajtani. A Tornum felé a többi gyártót fejlettségben megelőző energiatakarékos szárítókialakítás, valamint az IDC (Intelligent Drying Control, azaz Intelligens Szárításszabályzó Rendszer) billentette a mérleg nyelvét. Folyamatos mérések mellett a számítógép szabályoz mindent; a bemenő, illetve kijövő víztartalom alapján optimalizálja az ürítésszámot, aminek eredményeként precízen tudunk szárítani.

A Tornum szakembere, Sebeszta Gábor szervezte meg az első találkozót, ahol meggyőződtünk a technológia pontosságáról és a beruházási folyamat műszaki, valamint humán hátteréről is. Utóbbiról mondhatom, hogy kiváló szakemberekre találtunk a cég munkatársaiban, amit szakmai tudásuk hitelessége csak megerősített. Végül a 30 t/h teljesítményű Tornum szárítót választottuk. Kicsit késve indultunk a beruházással, de a Tornum nagyon rugalmas volt a kivitelezés során, így 2020 őszén be tudtuk indítani a szárítót.

A legjobbat vártuk, a legjobbat kaptuk

Az energiatakarékosság is rendkívül fontos szempont volt a kiválasztás során. A hővisszaforgató rendszerrel ellátott Tornum szárító a gyakorlatban is tudja az ígért teljesítményt, alacsony energiafogyasztás mellett, ezt az elmúlt két szezonban, 48 napon át, napi 24 órában bebizonyította. Nagy előrelépés az energiamegtakarítás területén az előtte használt német szárítónkhoz képest, pedig az is kiváló minőséget képviselt. Csak megerősíteni tudom, hogy ez a hővisszanyeréses szárítókialakítás kiváló; a Tornum szerintem ebben egyedit alkotott.

A hűtőventilátorokkal ellátott tárolósilóink is a legkorszerűbbek, ezért elég, ha 14%-ra szárítjuk le a terményt, mert amikor az bekerül a silóba, mi még átlevegőztetjük, amivel további vizet tudunk elvonni. A szárítás során folyamatosan mintát veszünk a kijövő anyagból és kontrollméréseket végzünk. A bevitt adatok alapján a Tornum szárító automatikusan kalibrálja a saját rendszerét. A szárítási folyamat egy felhasználóbarát felületen is megjelenik. Látjuk, hogyan szárad meg és halad át a termény a szárítón. A rendszer folyamatos visszajelzést ad a bemenő és a kijövő anyagról, látjuk a műszakonkénti teljesítményadatokat, illetve mindezt mobilon is elérjük. A technológia része még két tisztítóberendezés, az anyagmozgató rédlerek és felvonók, 3 darab, egyenként 3650 m3-es tárolósiló, valamint egy 100 t kapacitású tranzittároló.

A gazdaságos üzemeltetés szempontjából a szárítás legmeghatározóbb paramétere az energiaköltség, mert ennek alacsony szinten tartása esetén tudunk jó áron megfelelő szolgáltatást nyújtani, ezért ez rendkívül fontos szempont volt a kiválasztásnál. A hővisszaforgató rendszerrel ellátott Tornum szárító a gyakorlatban is tudja az ígért teljesítményt, alacsony energiafogyasztás mellett. A hővisszanyeréses technika nagy előrelépés számunkra, e téren nem véletlenül mondják más gazdák is a Tornumot a legjobbnak.

A szárítónk energiaforrása vezetékes gáz, aminek mennyiségi igényét a szárítást megelőző napon le kell kötni. Tavaly a sajátunkon kívül 77 termelő partnerünk kukoricáját szárítottuk le, ami több mint 17 ezer tonna nyers kukorica fogadását jelenti 20,5%-os átlagos nedvességtartalommal. A szezon alapján a cégcsoportban üzemelő más típusú szárítóval összehasonlítva mintegy 14%-kal kevesebb gázt felhasználva tudtuk üzemeltetni az új Tornum szárítónkat. Ez az energiaár-emelkedés mellett figyelemre méltó különbség.

Elégedettek vagyunk a beruházással, ezért a cégcsoporton belül egy másik cégünk tárolófejlesztési pályázatában is ugyanezt a Tornum projektet adtuk be; ugyanúgy ezt a három silót, tisztítót, szárítót; így kompletten.

A beszélgetés végén egyetértettünk abban, hogy a gáz a jövőben várhatóan tovább fog drágulni. Tény és tapasztalat, hogy a legmodernebb szárítókkal jóval kisebb a gázfelhasználás s ezáltal olcsóbb a szárítás; ennek lényeges eleme a jó hővisszaforgató rendszer. Arra is figyeljünk, hogy csak annyi gázt égessünk el, amennyi ténylegesen szükséges, kerüljük a túlszárítást. Ezt magunknak és az intelligens szárításszabályozásnak is megköszönhetjük.
Szerző: Dr. Soós D. Sándor gépesítéstechnológiai szakértő

Címkék: szárító, Tornum, GSD Agrárprodukt Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az élelmiszerek minősége forog kockán – Megalakult az ...

Tízből nyolc (82%) magyar szerint a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állattartók teremtik a ...