TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A glifozát hatása a poszméhekre

A glifozát hatása a poszméhekre

Növényvédelem - 2021.12.20

A glifozát a világon leggyakrabban alkalmazott növényvédő szer, a mezőgazdaságban széles körűen alkalmazzák. Bár a törvényhozók a glifozátot a „méhekre nézve biztonságos” szernek tekintik, új tanulmányok azt állapították meg, hogy negatív hatással van a méhekre. Ezért kiemelt jelentőségű kérdéssé vált annak feltárása, hogy a glifozát önmagában vagy más stresszt előidéző tényezőkkel együtt halálos-e a méhekre nézve.

Egy új tanulmány bővíti a glifozátra vonatkozó jelenlegi ismereteinket. Vizsgálatnak vetik alá a glifozát egy korábban még nem vizsgált fajra, a földi poszméhre (Bombus terrestris) gyakorolt hatását, és bevonnak egy méh parazitát, a Crithidia bombi fajt, amelyet korábban még nem vizsgáltak a glifozáttal összefüggésben.

Az ökotoxikológia területének több különböző kutatási módszerét alkalmazva a szerzők megfigyelték, hogy a glifozátnak, a méh parazitának vagy mindkettőnek kitett méhek mortalitására egyik sem gyakorolt jelentős hatást. Ráadásul nem tapasztaltak jelentős hatást a szaporodás vagy a szacharózfogyasztás terén sem.

A megállapítások szilárd bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az orális glifozátnak kitettség nem idézi elő a poszméhek pusztulását. Nem meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a glifozát a paraziták általi fertőzést intenzívebbé tette, de mindenesetre ez nem valószínű, hogy releváns lenne környezetvédelmi szempontból reális koncentrációk esetén.

Mivel a kutatás nem állapította meg a glifozát, a parazita vagy a kettő kombinációjának bármilyen mértékű hatását az egészségre, az eredmények nem jelzik azt, hogy az aktív hatóanyag, a glifozát szabályozási státusza bármilyen követelmény módosítását igényelné, ami a poszméheket illeti.

A tény ellenére, hogy a glifozát sem önmagában, sem a szokásos parazitával együtt valószínűleg nem káros a poszméhekre, a korábbi kutatások megállapították, hogy negatívan hatást gyakorolhat a mézelő méhekre. Emiatt további kutatásokat javasolnak a vad méhfajok és a halálos dózis alatti mennyiségek bevonásával, ami hasznos lenne annak eldöntéséhez, hogy ez a széles körben alkalmazott vegyi anyag biztonságos-e a méhek számára.

A „glifozát erősen poláros vegyi anyag, és a tudósok véleménye megoszlik arról, hogy biztonságos vagy sem. Emiatt fontos, hogy a használat korlátozására vonatkozó döntéseket szigorúan tudományos alapon hozzák meg. Megállapításaink határozottan alátámasztják, hogy a glifozát önmagában nem idézi elő a poszméhek pusztulását.”

„Mivel hihetetlenül fontos és hasznos növényvédő szerről van szó, több bizonyítékra van szükség – fajok szélesebb köre, több kitettségi szint és többféle módszertan segítségével – annak meghatározásához, hogy a glifozát biztonságos-e, és használható-e biztonsággal. Az aktív hatóanyaggal (glifozáttal) végzett vizsgálatok önmagukban nem elegendőek, mert a korábbi munkák azt állapították meg, hogy a növényvédő termékekben használt más összetevők is jelenthetnek veszélyt a méhekre nézve.”
Forrás: Agrow

Címkék: növényvédő szer, méh, glifozát, méhpusztulás, poszméh
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajlakó kártevők, talajfertőtlenítés – Drótférgek, ...

A talajlakó kártevők kapás kultúráink nagy károkozásra képes károsítói, amelyek ellen a védekezés nem maradhat el. ...