A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Kórtani helyzetkép kalászosokban

Növényvédelem - 2021.05.10

A korán elvégzett kezeléssel biztonságban tudhatjuk az állományt A 2020-as ősz csapadékos időjárása megnehezítette a kalászos gabonák vetését, így sok esetben az optimális feltételeknél kedvezőtlenebb körülmények között került a földbe a mag. Március elején járva a határt sajnos ez sok esetben vissza is tükröződik az állományok fejlettségében.

Kórtani helyzetkép kalászosokban


Találunk kellően fejlett, megerősödött vetéseket is, de nem ritkák a bokrosodás elején járó őszibúza-táblák sem. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest lényeges különbség, hogy az őszi és téli csapadék mennyisége most nagyobb, ami sok helyen belvizek kialakulásához vezetett, ami még tovább rontott a helyzeten.

basf1

1. kép

Az őszi–téli hőmérséklet- és csapadékviszonyok viszont nemcsak a növényeinkre, de a károsítók fejlődésére is hatással vannak. A szokatlanul meleg január és február még az időnként erősebb lehűlések ellenére is előrébb hozta a károsítók megjelenését. A cikk írásakor, március elején a hajnali fagyok és a nappali mérsékelt felmelegedések váltogatják egymást. A csapadék vonatkozásában elmondható, hogy a muronyi kísérleti területünkön januárban 61 mm csapadék hullott, míg február már szárazabbnak bizonyult 
a maga 31 mm-es mennyiségével, melynek nagy része ráadásul a hónap első felében esett. Február közepétől meglehetősen száraz periódus következett. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen körülmények között a kórokozók még „nyugalomban” vannak, viszont ha közelebbről megvizsgálunk egy-egy búzatáblát vagy növényt, már találkozhatunk a korai gombafertőzések első tüneteivel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy március 2-án a kísérleteinkben 
a Systiva® csávázást nem kapott parcellákban a lisztharmat mellett megtaláltuk az első vörösrozsdatelepeket (1. kép), de a rozsda mellett már a szeptóriafertőzések tü­­­netei is jelen voltak (2. kép).

basf2

2. kép

Az ősziárpa-kísérletünkben pedig már február 19-én megtaláltuk a hálózatos levélfoltosság első tüneteit, szintén a Sys­tiva®-val nem kezelt par­­­­­­­cellákban (3. kép).

basf3

3. kép

Mire 
számíthatunk?

Természetesen alapvetően ezt az időjárás fogja eldönteni. Ha a száraz periódus tovább tart, az alsó levelek elszáradásá­val ezek az első fertőzések eltűnnek a növényekről, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a kórokozók fertőző anyagai továbbra is ott lesznek a területen, és ha az időjárás számukra kedvezően alakul (kellő mennyiségű eső), akkor újrafertőzhetik a növényeket. Viszont amennyiben csapadékosabb periódus következne be, úgy a meglévő fertőzésekből a betegségek gyorsabb felfutása következhet be.

Mit tehetünk őszibúza- és ősziárpa-vetéseinkért?

Most is igaz, hogy a leghatékonyabb védekezés a megelőzés. Ezért érdemes lehet már viszonylag korán, a búza vagy árpa 1-2 szárcsomós fejlettségénél elvégezni az első kezelést a Revycare® 0,75 
l/ha dózisával, így kellő védelmet biztosítunk növényeinknek már a kora tavaszi időszaktól. Ezzel blokkolni tudjuk a már kialakult fertőzéseket, és a zászlós levél megjelenés-kiterülés időszakáig biztonságban tudhatjuk növényeinket, amikor is majd már a legfelső levélszint védelme lesz a cél.

Miért a Revycare® 
a jó választás?

Mert formulációjának köszönhetően a ko­­­­­­­­­­­­­­­­­ra tavaszi hűvösebb időben is gyorsan és tökéletesen felszívódik, és kiemelke­­­­­­­­dő hatékonysággal bír a vörösrozsda és 
a szep­­­­­tória ellen, amit számos hazai kísérlet eredménye is igazol. Ráadásul a korábbi évektől eltérően jelenleg a terményárak is biztatóak, ami még biztosabbá teszi befektetésünk megtérülését.

Molnár Szabolcs, fejlesztőmérnök, 
BASF Hungária Kft.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: BASF, kalászosok, kalászos, gabona, Revycare®, gombaölő szer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...