TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Szárbontás – GeoSan technológiával

Szárbontás – GeoSan technológiával

Növényvédelem - 2019.07.28

A növényi maradványok lebontását nagyrészt a talajmikroflóra végzi. Sajnos az intenzív agrotechnika és a kemizálás évenként visszatérően legyengíti a talaj mikrobaközösségét. Ennek ellensúlyozására szolgál a talajoltás.

Nyár elején, a kalászosok aratásával kez­­­­­detét veszi a betakarítás és azzal a tar­­­lókezelés szezonja.

Mára a növénytermesztőkben tudatosodott ennek az időszaknak a jelentősége, hiszen a tarló­maradványok (szár és gyökér) komoly növényi tápanyagkészletet tartogatnak a soron következő kultúra számára. Ez a készlet hektáronként akár 80-100 kg N, 30-50 kg P és 50-100 kg K hatóanyaggal egyenértékű tápanyagforrást képviselhet, amit a biomasszába beépült mezo- és mikroelemek is kiegészítenek. Ha a gazdálkodó nem helyez kellő súlyt ennek a lehetőségnek a kiaknázására, 
a természet fokozott növényvédelmi és ag­­­rotechnikai problémákkal fogja büntetni a vetésforgó következő szakaszaiban. Ennek elkerüléséhez GeoSan Kft. tudatos termékfejlesztési munkával kívánta 
a növénytermesztőket támogatni.


Talajoltás kétféle baktériumtörzzsel

A GeoCell-1 a talajéletre nézve kedvező hatású, célzottan tarlóbontó, nem génmódosított baktériumokat tartalmazó készítmény, amelynek cellulózbon­tó csíraszáma minimum 1*109 db/cm³. A GeoCell-1 talajbaktérium-törzseit (Cell­vibrio vulgaris és Pseudomonas flu­orescens) cellulózban gazdag közegből spontán konzorciumként izoláltuk, ezért nagy hatékonysággal bontják a cellulóz- és lignocellulóz-tartalmú maradványokat. Aktivitásukat a hideg, de fagymentes időszakokban, savasabb jellegű talajok esetén is megőrzik. Ennek fenntartása érdekében a baktériumokat „ridegtartáson” neveljük és szaporítjuk fel, nem kényeztetjük őket könnyen bontható, mesterséges tápanyagokkal. Ennél fogva a talaj kedvezőtlenebb körülményeit, 
az időjárási stresszhatásokat is sokkal jobban tűrik.

k2 min

A két törzs természetes együttműködéséből adódik a készítmény többfunkciós hatékonysága:

• 
Az együttműködésben optimálisan valósul meg a bomlási termékek könnyen hasznosuló szénforrássá alakítása. Ez a P. fluorescens foszformobilizáló képességével együtt a talajközegben további mikrobavirulenciát, a lebontás intenzifikálását eredményezi.

• 
A P. fluorescens hatékonyabb szide­rofor-termeléssel visszaszorítja a káros baktériumok szaporodását. Ez a vas tápelemért folytatott versenyen alapuló antibiotikus tulajdonság laborkísérletekkel is jól igazolható.

• 
Mindkét törzs kocsonyás mellékterméket választ ki, amely ragasztó hatásával elősegíti az aggregátumok képződését, azaz a kedvező talajszerkezet kialakulását. Ugyanakkor a gélszerű anyag kiindulásul szolgál a humusz-óriásmolekulák fokozatos kifejlődéséhez is. Ezzel a mechanizmussal támogatja a GeoCell oltóanyag a talaj stabil humuszkészletének regenerálását és gyarapítását.

Ennek a folyamatnak az induló szakaszát modelleztük tiszta cellulózanyagra oltott GeoCell alkalmazásával, amit a fenti fotókon mutatunk be.
A finoman „szecskázott” cellulózanyag a ráoltás után már 3 nap elteltével kezdi az aggregát szerkezetet felvenni, ami a „ragasztóanyag” termelődését jelzi. Rövid időn belül az aggregáthalmaz egyre mélyülő sárgás színeződést kap, ami a gél bomlási melléktermékek oxidatív érési folyamataira utal. Mindez annak a hosszú és fontos folyamatnak az előszobája, amelyet humuszképződésnek nevezünk.

Ismeretes, hogy ha nagy mennyiségű nyers szerves anyagot juttatunk a talajba, a lebontást végző mikroorganizmusok 
a szaporodásukhoz és szervezetük felépítéséhez szükséges tápanyagot (elsősorban nitrogént) a talajban rendelkezésre álló készletekből fedezik. Átmenetileg tehát immobilizálják, csökkentik a kelő növények számára felvehető nitrogénmennyiséget. Ez az ún. „pentozán” hatás, amelynek hátrányos hatásával számolni kell abban az esetben, ha a beforgatásra kerülő szerves anyag lebontása lassú, elhúzódik a vetés utáni időszakra is.

s1 min   s2 min

             Kiindulási anyag                                           3 nap után

s3 min   s4 min

              7 nap után                                                     14 nap után


Hogyan küszöbölhető ki 
a pentozán hatás?

A gazdák egy része eddig is használt nitrogénműtrágyát a szárbontás elősegítésére. Azonban az alkalmazott hagyományos műtrágyák átalakulási folyamatai főleg 
a nyári időszakban gyorsan végbemennek, a hatóanyag egy része el is vész, így 
a teljes szárbontáshoz nem áll rendelkezésre a kívánt mennyiségű N.

Amikor a kevesebb több!

A Geosan Kft.-nél kifejlesztett GeoLomb General N26 folyékony N-műtrágya gyors és nyújtott hatású nitrogén tápelemformát is tartalmaz, így akár 6-8 hétig is tudja szolgáltatni a nitrogén tápanyagot, az elillanás és a kimosódás veszélye nélkül.

A GeoLomb General N26 a GeoCell baktériumtrágyával egy menetben kijuttatható, műtrágyánál 5, oltóanyagnál 10 liter/ha dózisban, 100–400 liter vízmennyiséggel, a beforgatás előtt közvetlenül a tarlóra permetezve. A szárbontó oltóanyagot az előzetesen felhígított műtrágyaoldathoz keverjük.
A maximális hatékonyságra törekvő Geo­­san tarlókezelési technológiának további, „precíziós” eleme, hogy a nyári–kora őszi jellemző alkalmazási időszakban gyakori száraz periódusokban is biztosítja az oltóanyaggal hozzáadott lebontó mikroorganizmusok aktivitását, túlélését, mivel a fermentáció során vízhordozó kolloid „csomagokat” állítunk elő a részükre, ami biztosítja szárazságtűrésüket.

Magyarországon forgalmazza:

ATTEND SA KFT.
Web: www.attendsa.hu
Email: office@attendsa.hu
Mobil: +36 (70) 947 8510
Iroda: +36 (70) 540 8022

Szabóné Gábris Nóra
laborvezető

Címkék: talajoltás, szárbontás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajlakó kártevők, talajfertőtlenítés – Drótférgek, ...

A talajlakó kártevők kapás kultúráink nagy károkozásra képes károsítói, amelyek ellen a védekezés nem maradhat el. ...