TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Kalászos-sikertörténet

Kalászos-sikertörténet

Növényvédelem - 2019.04.23

Az alga erejével lett a malmiból javító minőségű búza Pájer Gyula közel négy évtizede gazdálkodik Regölyben, a Tolna megyei dombsághoz tartozó, jó adottságokkal rendelkező 1400 hektáron. Földjük mészlepedékes csernozjom 
és barna erdőtalaj magas (1,5-3%-os) humusztartalommal. Területeik átlagosan 
30 aranykorona-értékűek, de vannak 20 és 50 aranykoronások is.

Pájer GyulaPájer Gyula, gazdálkodó

 

A földrajzi adottságok lehetővé teszik búza, kukorica, repce, napraforgó és árpa termesztését, és kalászosgabona-vetőmag előállításával is foglalkoznak. Jelenleg 1410 hektáron gazdálkodnak (500 ha kukorica, 85 ha magas olajsavas napraforgó, 250 ha repce, 300 ha búza, 180 ha őszi árpa, 36 ha rozs – vetőmag, hibridrozs –, 22 ha tavaszi árpa). Pájer Gyula tapasztalata alapján a tényleges talpon maradáshoz önmagában már nem elég a megfelelő faj­­­­ta és az agrotechnika sikeres megválasztása, szükség van valami „pluszra”, hogy kihozzuk a nö­­­­vényekben rejlő ge­­­­­netikai potenciált. Törekednünk kell arra is, hogy a műtrágyát, növényvédő szert optimális időben, megfelelő technológiával juttassuk ki. Azonban 
a termesztéstechnológiai változtatásokon túl szükség van még valami másra.

 – Honnan jött az a bizonyos „plusz”? Hogyan kezdtek el növénykondicionálókat használni?

 – 2012-ben tértünk át a forgatás nélküli talajművelésre, és ezzel egy időben 
a precíziós gazdálkodás is elindult. 
A helyspecifikus és forgatás nélküli talajművelés megkezdésével együtt használtunk számos pluszt adó „kegyszert”. Ezek nem bizonyultak elegendőnek. Amikor már három-négy éve alaposabban foglalkoztunk a precíziós gazdálkodással, felismertük, nem csak alulról kell táplálnunk a növényeket. A lehetőségeket számba véve növénykondicionálókat építettünk be a termesztéstechnológiánkba.

Ezek közül egy az Arysta által forgalmazott biostimulátor, a Forthial. A cég képviselője keresett meg bennünket, ajánlva a készítményt, és a meggyőző kísérleti eredményeket látva a saját területünkön 3 hektáron teszteltük a Forthialt.

A kijuttatás Génius nevű búzafajtánál a zászlós levél kiterülésekor, valamikor júniusban történt hektáronként 1 liter dó­­­­­­­­­zisban.

 – Mikor tapasztaltak különbséget a két állomány között?

 – Az éréshez közeledve láthatóvá vált, hogy a kezeletlen te­­­­rületen a növények hamarabb kezd­­­­tek sárgulni, míg a Forthiallal ke­­­­­zelt búza tovább zöld maradt. Betakarítás előtt mintavételt vé­­­geztünk a kalászból és a növényből egyaránt. Csak példaként említve a kalászban a nitrogéntartalom 5 százalékkal nőtt, ami a fehérje fontos alkotóeleme. A mintavételből pontosan látszott, hogy a kalászban a makro- és mezoelemekből komoly felhalmozódás indult el. Érdekes tapasztalat, hogy 
a területeink nagyon cinkhiányosak, ám a kezelés hatására a kalászban 57 százalékkal megnőtt a cinktartalom a kontrollnövényhez képest. A réz mennyisége, ami a szemképződésnek egy nagyon fontos eleme, 96 százalékkal lett magasabb. 
A kalászképzési folyamatban azok az elemek, tápanyagok, amelyeket a növény felhalmoz, még hatékonyabban tudtak beépülni a Forthialnak köszönhetően.

 – Milyen egyéb minőségi mutatók jellemezték a termést?

 – A kezelt és kontrollterületen a bel­tartalmat egyaránt vizsgáltuk, igazi meglepetés volt, hogy a kezeletlen területen az egyébként is kiváló minőségű malmi búzából a Forthiallal javítóbúza-minőséget értünk el. Néhány fontosabb számadat: a fehérje 13,9 százalékról 14,7 százalékra, a sikér 32,5 százalékról 34,6 százalékra változott. A Forthiallal kezelt búza nedvességtartalma is magasabb volt.

 – Hogyan tovább?

 – A tavalyi évben már 80 hektáron, a te­­­­­­­­­rület egyötöd részén üzemi méretekben is használtuk a készítményt. Betaka­rításkori terméseredményeink: 7,7 t/ha a kezeletlen és 8,1 t/ha a Forthiallal ke­­zelt területen. A sikér 2 százalékkal, a fehérje 1,5 százalékkal nőtt, B1-es búzából a Forthiallal kezelt területen A2-es mi­­­nőségű termést ta­­­­­­­­­­­­­karítottunk be. Is­­­­­­­­­­meretes, hogy az or­­­­­szág jelentős ré­­szén nem termett jó minőségű búza ebben az évben, mi mégis képesek voltunk malmi búza elő­­­­állítására, ami azért fontos számunkra, mert nagy a különbség a takarmány- és malmi búza felvásárlási ára között. 
A 2019-es évben már technológiai elem lesz a Forthial a kalászosgabona-termesztésünkben. Mivel 2x1 literes dózisban is lehet alkalmazni a készítményt, a terüle­tek egy részén ezt a módszert fogjuk kö­­vetni. Az első kijuttatásra a bokrosodás időszakában kerül sor, a második kezelést pedig a zászlós levél kiterülésénél kapja meg a növény. Mindkét esetben a gombaölő szeres kezelések előtt egy-két héttel korábban tervezzük kijuttatni, amikor a biostimulátor a legkedvezőbben képes kifejteni hatását a kezelt növény életfolyamataira (fotoszintetikus aktivitás).

A tökéletes időzítésen nagyon sok múlik, mondja Pájer Gyula, aki ízig-vérig igazi mezőgazdász. Lelkes támogatója az innovációnak, örömét leli a kísérletezésben, nyitott az újra, de legnagyobb dolog számára, hogy gyermeke a nyomában jár, tanul tőle, és szépen fejlődő vállalkozását szeretné majd egykoron ő tovább vinni.

A Forthial a Goëmar Laboratories terméke, speciális eljárással kinyert algaszűrlet. Összetétele: GA 142 al­­ga­mikroszűrlet, 9% magnézium (120 g/l MgO), 6,2% nitrogén (83 g/l).

Olyan mikroorganizmusokat tartalmazó készítmény, amely a növényen alkalmazva stimulálja a tápanyagfelvétel természetes folyamatát, annak hasznosulását, és fokozza az abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességét.

Címkék: kalászosok, Forthial
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját