A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Védelem a repce-fénybogár ellen

Növényvédelem - 2019.03.15

A károsító rezisztens a korábbi hatóanyagra, de van megoldás Az őszi káposztarepce, az olajretek, a mustár és a keresztes virágú zöldítés vetésterületének növekedése a repce-fénybogár jelentőségének és az általa okozott terméskiesés mértékének növekedését, ugyanakkor az ellene való hatékony védekezés nehézkesebbé válását hozta magával.

Védelem a repce-fénybogár ellen


A repce-fénybogár tartósan 9 °C felett kezdi meg a betelepülését, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiai állapotának időszakában.

Amikor a piretroid már nem hat

A repce-fénybogár elleni védekezés közkedvelt eszköze a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek valamelyike. Azok gyors és olcsó voltuknak köszönhetően alapkészítményeivé váltak a védekezésnek. Túlhasználatuk miatt az utóbbi években több esetben figyelték meg csökkent hatékonyságukat, jelentős termésveszteség kialakulását.

Ezen októl vezérelve a IRAC szabadalmaztatott piretroid­re­zisz­tencia-vizsgálati módszerével öt éve kezdődtek meg az egész ország területére kiterjedő felvételezések. A Nébih növényvédelmi zoológusainak segítségével végzett vizsgálatok beigazolták 
a hatóanyagcsoporttal szembeni, termelői szinten tapasztalt hatékonyságromlást, a piretroidtolerancia erősödését, szélsőséges esetben a rezisztencia kialakulását (1. ábra).

repce-fénybogár

Tartamhatás az Avaunttal

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szerrel is Európa-szerte folyt rezisztenciavizsgálat, ám ebben az esetben kizárólag érzékeny fény­bo­gár-populációkat figyeltek meg, és ez a tény az ellenük va­­­­­ló védekezés alapkészítményévé emelte ezt a rovarölő szert. Ma­­­gyarországon 2018-ban több helyszínen ismétlődött meg 
a teszt. Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen.

repce-fénybogár

Az FMC saját és a termelői tapasztalatok alapján a fénybogáregyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában kijuttatott Avaunt® 150 EC 170 ml/ha dózisában az időjárástól függetlenül 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogárkártételtől.
Normál évjáratban a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig eltelt időt „lefedi” az Avaunt® 150 EC tartamhatása. (A virágbimbók felnyílásával a fénybogáregyedek pollenhez jutnak, így nem károsítják tovább a repcét.)

Az Avaunt® 150 EC kontakt és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele a fénybogár betelepüléskori, legkésőbb a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek az első harapásukat követőn 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel.

rfbavaunt min       rfbkezeletlen min

Baloldalt Avaunt®-kezelés hatása, jobb oldalt kezeletlen (Bélmegyer, 2018. április 24.)

Az Avaunt® 150 EC főbb tulajdonságai

• érzékenyek rá a fénybogár-populációk;
• tartamhatása van, 8-(10) nap;
• gyors a károsítás blokkoló hatása;
• 
bimbós állapotban történt permetezés után a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;

• 
keverhető más készítményekkel, például Komlex Kénesbór lombtrágyával;
engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak al­­kalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.


Címkék: repce, Avaunt, rovarölő szer, repce-fénybogár

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...