A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Bayer Farm növényvédelmi bemutatók

Bayer Farm növényvédelmi bemutatók

Növényvédelem - 2017.06.26

A Bayer Hungária Kft. három helyszínen tartott nagyszabású szántóföldi növényvédelmi bemutatót május végén, június elején. A Bayer Farm rendezvényeknek 2017-ben Békéscsaba, Szihalom és Sárbogárd adott otthont, ahol a kalászos gabonák, a kukorica és a repce teljes Bayer technológiáját áttekinthették az érdeklődők. Emellett kiemelt figyelmet kapott a rendezvényeken a Propulse gombaölő szer felhasználási lehetősége napraforgóban és kukoricában, illetve a Bayer repcevetőmag-kínálata.

Bayer Farm növényvédelmi bemutatók


Folyamatos gondoskodást igényel a repce

A repce hibridekben rejlő terméslehetőségeket a növény igényeinek maximális kielégítésével tudjuk kiaknázni, a veszteségeket pedig a gondos növényvédelemmel kerülhetjük el. A Bayer növényvédő szer kínálata a vetés pillanatától 
a tenyészidőszak végéig megoldást kínál a betegségek és a rovarkártevők ellen. 
A gombaölő szeres, regulátoros kezelésekhez a Tilmor és a Folicur Solo az őszi és a kora tavaszi időszakra is jó megoldást kínál: biztosítja a fiatal állomány védelmét a betegségektől, javítja a télállóságot, tavasszal pedig a szár jobb elágazódását. A virágzás idején javasolt Propulse véd 
a szárbetegségek (köztük a fehérpenész), a becőrontó ellen, és pozitív élettani hatása a termés növelésében, a stressz hatások mérséklésében is megmutatkozik.

Az InVigor új brand a repcenemesítésben – rendkívüli termőképességű hibridek
Az InVigor új brand a repcenemesítésben – rendkívüli termőképességű hibridek

A gombás betegségekhez hasonlóan a rovarkártétel kockázata is végigkíséri 
a repcét teljes tenyészidőszakán. A keléskor veszélyt jelentő földibolha kártétel, illetve a szintén fiatal repcét fenyegető repcedarázs ellen egy-másfél hónapos védelmet adhat a rovarölő csávázószeres kezelés. Ezzel kapcsolatban a Bayer szakemberei felhívták a figyelmet: az Ellado felhasználása jelenleg szükséghelyzeti engedéllyel lehetséges, melyet a Bayer 
a felhasználási időszakra kérelmez.

Az állomány további védelméhez rendelkezésre áll a taglózó hatású Decis Mega, a gyors és tartós hatást egyaránt biztosító, két hatóanyagú Proteus, továbbá a felszívódó, tartós hatású és méhekre nem jelölésköteles Biscaya.

A tavaszi rovarkártevők kártétele, ennek eredménye szembetűnő volt a bemutatók kontroll parcelláin. Ezek kapcsán az előadók kiemelték: a fénybogár ezen a tavaszon egy erős, de az időjárás szeszélye folytán rövid ideig tartó felszaporodást mutatott. E kártevő elleni védelemben már Magyarországon is általános probléma a piretroid típusú rovarölő szerekkel szembeni csökkent érzékenység. Erre kínál megoldást a Bayer Proteus készítménye, ami a gyors hatású deltametrin és egy tartós hatású neonikotionoid, 
a tiakloprid kombinációja.

A jövő repcéi

A repce jövedelmezősége, elővetemény értéke miatt évről évre növekvő vetésterületet ér el. Az eredményesség mögött természetesen jó genetikai alapnak kell állnia, amiben nagyon látványos az előrehaladás. Az elmúlt 10-15 évben a hibridek gyakorlatilag leváltották a fajtarepcéket, és a hatékony nemesítési módszereknek köszönhetően ezek közül is egyre jobbakat választhatunk.

A Bayer repcéi élen járnak a genetikai haladásban: megtalálva az olajtartalom, termőképesség, és termésstabilitás egyensúlyát, a legjobbak között szerepelnek évek óta. A bemutató parcellák révén az érdeklődők ízelítőt kaphattak 
a kínálatból:

• 
A Puncher homogén virágzású és érésű, ezáltal jól, kis veszteséggel aratható, magas olajtartalmú hibrid. Termesztéstechnológiáját tekintve sűrűbb vetésre alkalmas.
• 
A Lexer habitusában zömökebb, intenzív elágazódásra hajlamos hibrid, mely szélesebb sortávban termesztve tudja leginkább kamatoztatni ezt a tulajdonságát. Olajtartalma igen magas, üzemi körülmények között is 45-50%. Az olajtartalom jelentőségét külön is kiemelte Szundy Péter vetőmag üzletág vezető, hiszen genetikailag erősen kötött tulajdonság, ilyen módon a környezeti hatásokra kevésbé érzékenyen reagál, mint a termésmennyiség. Ez utóbbit a csapadék hiánya a hazai klímán igen gyakran behatárolja.
• 
A Safer a minőség és mennyiség tekintetében a legjobb kompromisszumot megtestesítő hibrid. Kiváló termésstabilitás, magas olajtartalom jellemzi. Kimagasló tulajdonságai miatt 
a regisztrációs vizsgálatok egyik standardja lett saját éréscsoportjában.
• 
A Silver a Bayer kínálatának kimagasló termésmennyiségre képes hibridje. E tulajdonságában meghatározó szerepet játszik nagy ezermagtömege.
A jelen repcekínálatán túl bemutatkozási lehetőséget kaptak a jövő repcéi is. A Bayer néhány évvel ezelőtt InVigor néven egy új brand-et indított az európai repcenemesítésben, mely rendkívüli termőképességű hibrideket ad a termelők kezébe. Az új irány első képviselője az InVigor1022, ami 2014. óta már a hazai vizsgálatokban is évről évre megmutatja értékeit. Az InVigor repcék a kimagasló termőképességen túl egy másik, a ténylegesen betakarítható termést meghatározó tulajdonságban is óriási előrelépést hoznak. A Bayer nemesítői, a becők felnyílásában meghatározó szerepet játszó gén blokkolásával, kipergés-ellenálló repcét állítottak elő. Néhány év múlva már ezek a hibridek is elérhetők lesznek a hazai termelők számára.

Rugalmas kukorica-gyomirtás

A Bayer széfener technológiája garantálja a kukorica biztonságátA Bayer széfener technológiája garantálja a kukorica biztonságát

 

A Bayer kukorica gyomirtó szer palettája a teljes gyomirtási időszakot, és a kukoricában előforduló valamennyi jelentős gyomot lefedi. A parcellák hosszú sorát felvonultató gyomirtási bemutatóból most csak egy kis ízelítőt adunk:

• 
Az Adengo a korai gyomirtás eszköze magról kelő gyomfajok ellen, preemergensen vagy korai posztemergensen. Korai állománykezelésnél a hatásspektruma kiegészíthető Dikopur Top készítménnyel, pl. mezei acat jelenléte esetén. Fenyércirkos területen az Adengo Monsoon készítménnyel való felülkezelése szerepel a Bayer ajánlatában. A két termék technológiai csomagban is elérhető.
• 
A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere a Capreno, amit a kukorica 3-6 leveles fejlettségére időzíthetünk. 
A két hatóanyagú szer levélen és talajon keresztül is kifejti a hatását.
• 
A Monsoon active széles hatásspektrumú készítmény, levélen és talajon keresztüli hatással.
• 
A késői állománykezelések gyomirtó szere a Laudis, mely szükség esetén – a hatásspektrum szélesítésére – kiegészíthető Bika készítménnyel.

A Bayer teljes gyomirtási ajánlata széfener technológiát tartalmaz, garantálja 
a kukorica biztonságát a kezelések során.

Teljes védelem a gabonának

A Bayer farmok búza parcelláin a gyomirtó, rovarölő és gombaölő szeres kezelések eredményességéről is meggyőződhettek az érdeklődők. Fenológia szerint haladva a csávázásról kell elsőként szót ejteni. 
A bemutató parcellák mindegyike gombaölő és rovarölő hatóanyagokat is tartalmazó Yunta Quattro csávázást kapott, de emellett gombaölő szeres csávázásra a Lamardor Red csomag is választható.

A gyomirtó szerek között a már jól ismert Sekator OD és Huszár Aktív mellett az új Atlantis OD készítmény is bemutatkozási lehetőséget kapott. Az Atlantis a gabonában előforduló egyszikűek irtására kínál megoldást, de a bemutató tanulsága szerint több kétszikű faj ellen is megbízható védelmet ad.

A gabona rovarkártevői ellen a Decis Mega, a Proteus és a Biscaya szerepel a választékban, a Bayer gombaölő szeres technológiája pedig a Falcon Pro, Zantara és Prosaro készítményekre épül. E három gombaölő szer –a termesztés intenzitásától, a kórtani helyzettől függően – többféle egy-, kettő és háromkezeléses technológiát tesz lehetővé.

A Bayer kalászos-termékpalettája megoldást nyújt a kórtani, gyom-, és kártevőproblémákra
A Bayer kalászos-termékpalettája megoldást nyújt a kórtani, gyom-, és kártevőproblémákra

Propulse: napraforgóban és kukoricában is

A Propulse gombaölő szer évek óta szolgál a repce betegségei elleni védelemben. Felhasználási engedélyét ez év május végétől napraforgóra és kukoricára is kiterjesztették, így az idei szezonban már e két kultúrában is felhasználható. Ennek apropóján a Bayer egy külön állomást szentelt a bemutatón ennek a terméknek.

A készítmény egyik hatóanyaga a 2014-ben bevezetett fluopiram, melynek szántóföldi felhasználása éppen a Propulse-zal indult, másik hatóanyaga pedig 
a protiokonazol. E hatóanyag kombináció gombaölő és zöldítő hatása is kiválóan érvényesül mind a napraforgóban, mind a kukoricában.
A napraforgó és a repce megnövekedett termőterületéből adódó feszes vetésváltás, a közös betegségek, az intenzívebbé váló technológia a kórokozók elleni tudatos és hatékony fellépésre sarkallja a gazdálkodókat. A Propulse egyaránt kiváló megoldást nyújt a fehérpenész, a diaportés és fómás szárfoltosság, valamint a szürkepenész ellen is. Felhasználása napraforgóban 6-8 levélpáros állapottól a virágzás végéig lehetséges, 0,8-1 l/ha dózisban. Egy tenyészidőszakban két alkalommal lehet kijuttatni, az élelmezési várakozási ideje 28 nap.

A látogatók megismerhették a Propulse gombaölő szer új felhasználási lehetőségeit
A látogatók megismerhették a Propulse gombaölő szer új felhasználási lehetőségeit

A kukorica levélbetegségei ellen a gombaölő szeres állománykezelés még nem általánosan elterjedt technológia. Ugyanakkor intenzív termesztésben, nagy termésszintet megcélzó gazdaságokban, illetve az egészséges termény biztosítása érdekében felhasználása mindenképp megfontolandó. Használatát a kórokozók elleni védelmen túl az is indokolja, hogy nem csak termést ment, hanem zöldítő hatása révén terméstöbbletet is eredményez, illetve élettani hatása a hő stressz mérséklésében is megnyilvánul. A rendezvényen felhívták a figyelmet a Bayer „Propulse - Mérve jó!” akciójára. Ennek keretében a a Propulse gombaölőszer engedélyokiratában szereplő kultúrákból származó termény SGS által végzett minőségi vizsgálatára nyílik lehetőség a Propulse felhasználói számára.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: Bayer, napraforgó, növényvédelem, repce, gyomirtás, kalászos, kukorica, farm, gabona, hibrid

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...