TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Bayer Farm növényvédelmi bemutatók

Bayer Farm növényvédelmi bemutatók

Növényvédelem - 2017.06.26

A Bayer Hungária Kft. három helyszínen tartott nagyszabású szántóföldi növényvédelmi bemutatót május végén, június elején. A Bayer Farm rendezvényeknek 2017-ben Békéscsaba, Szihalom és Sárbogárd adott otthont, ahol a kalászos gabonák, a kukorica és a repce teljes Bayer technológiáját áttekinthették az érdeklődők. Emellett kiemelt figyelmet kapott a rendezvényeken a Propulse gombaölő szer felhasználási lehetősége napraforgóban és kukoricában, illetve a Bayer repcevetőmag-kínálata.

Hirdetés

Folyamatos gondoskodást igényel a repce

A repce hibridekben rejlő terméslehetőségeket a növény igényeinek maximális kielégítésével tudjuk kiaknázni, a veszteségeket pedig a gondos növényvédelemmel kerülhetjük el. A Bayer növényvédő szer kínálata a vetés pillanatától 
a tenyészidőszak végéig megoldást kínál a betegségek és a rovarkártevők ellen. 
A gombaölő szeres, regulátoros kezelésekhez a Tilmor és a Folicur Solo az őszi és a kora tavaszi időszakra is jó megoldást kínál: biztosítja a fiatal állomány védelmét a betegségektől, javítja a télállóságot, tavasszal pedig a szár jobb elágazódását. A virágzás idején javasolt Propulse véd 
a szárbetegségek (köztük a fehérpenész), a becőrontó ellen, és pozitív élettani hatása a termés növelésében, a stressz hatások mérséklésében is megmutatkozik.

Az InVigor új brand a repcenemesítésben – rendkívüli termőképességű hibridek
Az InVigor új brand a repcenemesítésben – rendkívüli termőképességű hibridek

A gombás betegségekhez hasonlóan a rovarkártétel kockázata is végigkíséri 
a repcét teljes tenyészidőszakán. A keléskor veszélyt jelentő földibolha kártétel, illetve a szintén fiatal repcét fenyegető repcedarázs ellen egy-másfél hónapos védelmet adhat a rovarölő csávázószeres kezelés. Ezzel kapcsolatban a Bayer szakemberei felhívták a figyelmet: az Ellado felhasználása jelenleg szükséghelyzeti engedéllyel lehetséges, melyet a Bayer 
a felhasználási időszakra kérelmez.

Az állomány további védelméhez rendelkezésre áll a taglózó hatású Decis Mega, a gyors és tartós hatást egyaránt biztosító, két hatóanyagú Proteus, továbbá a felszívódó, tartós hatású és méhekre nem jelölésköteles Biscaya.

A tavaszi rovarkártevők kártétele, ennek eredménye szembetűnő volt a bemutatók kontroll parcelláin. Ezek kapcsán az előadók kiemelték: a fénybogár ezen a tavaszon egy erős, de az időjárás szeszélye folytán rövid ideig tartó felszaporodást mutatott. E kártevő elleni védelemben már Magyarországon is általános probléma a piretroid típusú rovarölő szerekkel szembeni csökkent érzékenység. Erre kínál megoldást a Bayer Proteus készítménye, ami a gyors hatású deltametrin és egy tartós hatású neonikotionoid, 
a tiakloprid kombinációja.

A jövő repcéi

A repce jövedelmezősége, elővetemény értéke miatt évről évre növekvő vetésterületet ér el. Az eredményesség mögött természetesen jó genetikai alapnak kell állnia, amiben nagyon látványos az előrehaladás. Az elmúlt 10-15 évben a hibridek gyakorlatilag leváltották a fajtarepcéket, és a hatékony nemesítési módszereknek köszönhetően ezek közül is egyre jobbakat választhatunk.

A Bayer repcéi élen járnak a genetikai haladásban: megtalálva az olajtartalom, termőképesség, és termésstabilitás egyensúlyát, a legjobbak között szerepelnek évek óta. A bemutató parcellák révén az érdeklődők ízelítőt kaphattak 
a kínálatból:

• 
A Puncher homogén virágzású és érésű, ezáltal jól, kis veszteséggel aratható, magas olajtartalmú hibrid. Termesztéstechnológiáját tekintve sűrűbb vetésre alkalmas.
• 
A Lexer habitusában zömökebb, intenzív elágazódásra hajlamos hibrid, mely szélesebb sortávban termesztve tudja leginkább kamatoztatni ezt a tulajdonságát. Olajtartalma igen magas, üzemi körülmények között is 45-50%. Az olajtartalom jelentőségét külön is kiemelte Szundy Péter vetőmag üzletág vezető, hiszen genetikailag erősen kötött tulajdonság, ilyen módon a környezeti hatásokra kevésbé érzékenyen reagál, mint a termésmennyiség. Ez utóbbit a csapadék hiánya a hazai klímán igen gyakran behatárolja.
• 
A Safer a minőség és mennyiség tekintetében a legjobb kompromisszumot megtestesítő hibrid. Kiváló termésstabilitás, magas olajtartalom jellemzi. Kimagasló tulajdonságai miatt 
a regisztrációs vizsgálatok egyik standardja lett saját éréscsoportjában.
• 
A Silver a Bayer kínálatának kimagasló termésmennyiségre képes hibridje. E tulajdonságában meghatározó szerepet játszik nagy ezermagtömege.
A jelen repcekínálatán túl bemutatkozási lehetőséget kaptak a jövő repcéi is. A Bayer néhány évvel ezelőtt InVigor néven egy új brand-et indított az európai repcenemesítésben, mely rendkívüli termőképességű hibrideket ad a termelők kezébe. Az új irány első képviselője az InVigor1022, ami 2014. óta már a hazai vizsgálatokban is évről évre megmutatja értékeit. Az InVigor repcék a kimagasló termőképességen túl egy másik, a ténylegesen betakarítható termést meghatározó tulajdonságban is óriási előrelépést hoznak. A Bayer nemesítői, a becők felnyílásában meghatározó szerepet játszó gén blokkolásával, kipergés-ellenálló repcét állítottak elő. Néhány év múlva már ezek a hibridek is elérhetők lesznek a hazai termelők számára.

Rugalmas kukorica-gyomirtás

A Bayer széfener technológiája garantálja a kukorica biztonságátA Bayer széfener technológiája garantálja a kukorica biztonságát

 

A Bayer kukorica gyomirtó szer palettája a teljes gyomirtási időszakot, és a kukoricában előforduló valamennyi jelentős gyomot lefedi. A parcellák hosszú sorát felvonultató gyomirtási bemutatóból most csak egy kis ízelítőt adunk:

• 
Az Adengo a korai gyomirtás eszköze magról kelő gyomfajok ellen, preemergensen vagy korai posztemergensen. Korai állománykezelésnél a hatásspektruma kiegészíthető Dikopur Top készítménnyel, pl. mezei acat jelenléte esetén. Fenyércirkos területen az Adengo Monsoon készítménnyel való felülkezelése szerepel a Bayer ajánlatában. A két termék technológiai csomagban is elérhető.
• 
A Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere a Capreno, amit a kukorica 3-6 leveles fejlettségére időzíthetünk. 
A két hatóanyagú szer levélen és talajon keresztül is kifejti a hatását.
• 
A Monsoon active széles hatásspektrumú készítmény, levélen és talajon keresztüli hatással.
• 
A késői állománykezelések gyomirtó szere a Laudis, mely szükség esetén – a hatásspektrum szélesítésére – kiegészíthető Bika készítménnyel.

A Bayer teljes gyomirtási ajánlata széfener technológiát tartalmaz, garantálja 
a kukorica biztonságát a kezelések során.

Teljes védelem a gabonának

A Bayer farmok búza parcelláin a gyomirtó, rovarölő és gombaölő szeres kezelések eredményességéről is meggyőződhettek az érdeklődők. Fenológia szerint haladva a csávázásról kell elsőként szót ejteni. 
A bemutató parcellák mindegyike gombaölő és rovarölő hatóanyagokat is tartalmazó Yunta Quattro csávázást kapott, de emellett gombaölő szeres csávázásra a Lamardor Red csomag is választható.

A gyomirtó szerek között a már jól ismert Sekator OD és Huszár Aktív mellett az új Atlantis OD készítmény is bemutatkozási lehetőséget kapott. Az Atlantis a gabonában előforduló egyszikűek irtására kínál megoldást, de a bemutató tanulsága szerint több kétszikű faj ellen is megbízható védelmet ad.

A gabona rovarkártevői ellen a Decis Mega, a Proteus és a Biscaya szerepel a választékban, a Bayer gombaölő szeres technológiája pedig a Falcon Pro, Zantara és Prosaro készítményekre épül. E három gombaölő szer –a termesztés intenzitásától, a kórtani helyzettől függően – többféle egy-, kettő és háromkezeléses technológiát tesz lehetővé.

A Bayer kalászos-termékpalettája megoldást nyújt a kórtani, gyom-, és kártevőproblémákra
A Bayer kalászos-termékpalettája megoldást nyújt a kórtani, gyom-, és kártevőproblémákra

Propulse: napraforgóban és kukoricában is

A Propulse gombaölő szer évek óta szolgál a repce betegségei elleni védelemben. Felhasználási engedélyét ez év május végétől napraforgóra és kukoricára is kiterjesztették, így az idei szezonban már e két kultúrában is felhasználható. Ennek apropóján a Bayer egy külön állomást szentelt a bemutatón ennek a terméknek.

A készítmény egyik hatóanyaga a 2014-ben bevezetett fluopiram, melynek szántóföldi felhasználása éppen a Propulse-zal indult, másik hatóanyaga pedig 
a protiokonazol. E hatóanyag kombináció gombaölő és zöldítő hatása is kiválóan érvényesül mind a napraforgóban, mind a kukoricában.
A napraforgó és a repce megnövekedett termőterületéből adódó feszes vetésváltás, a közös betegségek, az intenzívebbé váló technológia a kórokozók elleni tudatos és hatékony fellépésre sarkallja a gazdálkodókat. A Propulse egyaránt kiváló megoldást nyújt a fehérpenész, a diaportés és fómás szárfoltosság, valamint a szürkepenész ellen is. Felhasználása napraforgóban 6-8 levélpáros állapottól a virágzás végéig lehetséges, 0,8-1 l/ha dózisban. Egy tenyészidőszakban két alkalommal lehet kijuttatni, az élelmezési várakozási ideje 28 nap.

A látogatók megismerhették a Propulse gombaölő szer új felhasználási lehetőségeit
A látogatók megismerhették a Propulse gombaölő szer új felhasználási lehetőségeit

A kukorica levélbetegségei ellen a gombaölő szeres állománykezelés még nem általánosan elterjedt technológia. Ugyanakkor intenzív termesztésben, nagy termésszintet megcélzó gazdaságokban, illetve az egészséges termény biztosítása érdekében felhasználása mindenképp megfontolandó. Használatát a kórokozók elleni védelmen túl az is indokolja, hogy nem csak termést ment, hanem zöldítő hatása révén terméstöbbletet is eredményez, illetve élettani hatása a hő stressz mérséklésében is megnyilvánul. A rendezvényen felhívták a figyelmet a Bayer „Propulse - Mérve jó!” akciójára. Ennek keretében a a Propulse gombaölőszer engedélyokiratában szereplő kultúrákból származó termény SGS által végzett minőségi vizsgálatára nyílik lehetőség a Propulse felhasználói számára.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Bayer, napraforgó, növényvédelem, repce, gyomirtás, kalászos, kukorica, farm, gabona, hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Toxintermelő gombák a kukoricában

A kukoricatermesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a megtermelt termény toxintartalma (aflatoxin, DON, ZON), ...