TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Isszák, mint a sulymot – vagy eszik?

Isszák, mint a sulymot – vagy eszik?

Növénytermesztés - 2023.04.25

A sulyom a Tisza-tó „jelképe”, mégis igen kevesen ismerik. Ráadásul az első találkozásunk ezzel a növénnyel szinte mindig kellemetlen, köszönthetően a termése hegyes tüskéinek.

Így már érthető, hogy alig vannak olyanok, akik tudják, hogy a termése fogyasztható. Annak ellenére van ez így, hogy a magyarság nem is olyan régen táplálékként tekintett a sulyomra. Jókai Mór, Borbás Vince, Kieselbach Gyula és mások írásaiból tudjuk, hogy termését „az állatok és az ember egyaránt fogyasztják”.

A tüskés termést főzve vagy sütve csemegeként ették, a lisztjéből pedig még kenyeret is sütöttek. Népi elnevezései (csemegesulyom, vízigesztenye, vízidió, vízimogyoró) is arra utalnak, hogy igen kedvelték.

Bartha István szerint Szolnokon ócska subával halászták ki a Tiszából, és főzve fogyasztották. Nagy Jenő szerint a XIX. század ötvenes-hatvanas éveiben Nyíregyházán „annyira dívott a főtt sulyom evése, hogy a piacon úgy árulták, mint a gesztenyét, és a nép oly nagy tömegekben fogyasztotta a közkedvelt csemegét, hogy a felvágott és szétdobált szúrós sulyomhéjak szinte lehetetlenné tették a mezítláb való járkálást”.A Távol-Keleten a sulyom, pontosabban annak egy közeli rokona mezőgazdasági kultúrnövény, amelyet a rizshez hasonlóan termesztenek 80–90 cm-es vízmélységben. Idehaza kapható kínai zöldségkeverékekben mi is találkozhatunk vele. 

Habár mi még nem tartunk itt az újrafelfedezésében, de az Egy csepp Tisza-tó nevet viselő csokoládé manufaktúra elkészítette azt a bonbont, amely töltelékének az ízesítését a feldolgozott sulyom adja.

Azoknak pedig, akik jobban lelkesednek egy jó pohár sörért, mint a csokoládéért, érdemes megkóstolniuk a szintén Tisza-tavi érintettségű kézműves sörfőzde, a SIMA brewing „fekete kincs” Pale Ale sulyom ízesítésű világos, vagy sulyom ízesítésű, csokoládés barna sörét.Címkék: sulyom, növény, hagyomány, étel, sör, tisza-tó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...