TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Kösse meg a szén-dioxidot és tegye pénzzé!

Kösse meg a szén-dioxidot és tegye pénzzé!

Növénytermesztés - 2023.04.23

Szénmegkötésen alapuló karbonkreditrendszerek a mezőgazdaságban

A növények vagy termények a teljes szénciklus részét képezik. Szinte bármilyen növény termesztése kismértékű szén-dioxid-megkötést jelent. Ennek oka, hogy a növények fotoszintézisük során a levegőből származó szén-dioxidot (CO2) használnak fel. Amikor a növények elpusztulnak, szénalapú szerkezetük bomlásnak indul, a CO2 egy része a levegőbe kerül, egy része pedig a föld alatt reked.

A regeneratív mezőgazdaság elemei kiváló lehetőséget nyújtanak a gazdáknak arra, hogy a gazdaságaik szén-dioxid-megkötését szén-dioxid-kibocsátási kreditek révén pénzzé tegyék a hivatalos vagy önkéntes karbonkvóta-kereskedelmi rendszereken keresztül. Az agrárszektorban inkább az önkéntes szén-dioxid-piacokról beszélnek. Ezen a piacon a gazdálkodók és a farmerek minden egyes tonna szén-dioxidért, amelyet a földjeik megkötnek, szén-dioxid-kreditet adhatnak el a befektetőknek, így a szén-dioxid-piac olyan új bevételi forrásokat teremt a gazdálkodók számára, amelyek korábban nem léteztek. Ez arra ösztönzi őket, hogy áttérjenek a fenntartható gazdálkodási gyakorlatokra és a regeneratív mezőgazdaságra.

A mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási egységek piacának két legnagyobb szereplője a spekulánsok és a kísérleti projektek fejlesztői. A spekulánsok a következő években a szén-dioxid-piacok jelentős növekedésére számítanak. Ők olyan befektetők, akik igyekeznek minél több hektárra szerződést kötni, hogy minél több szén-dioxid-kredittel kereskedhessenek. A kísérleti projektek fejlesztői pedig azok, akik kapcsolatot teremtenek a termelőkkel vagy az agrárgazdasági partnerekkel. Ők a mezőgazdasági projektekkel közvetítenek a termelők és a szén-dioxid-kibocsátási egységek vásárlói között. Mindkettőjük közös célja, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységeket a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdítására használják, miközben csökkentik a kibocsátást.

Az önkéntes karbonkredit-kereskedelmi rendszerek:

Az önkéntes piaci szereplőknek azonban még mindig nagy kihívásokkal kell megbirkózniuk: a méréssel és az igazolással.

Mérés:

Az önkéntes karbonkredit-kereskedelmi rendszereknél szükség van egy pontos és költséghatékony módszerre a talajban tárolt szén mérésére és jelentésére. Vannak olyan platformok, amelyek mérésre, jelentésre és ellenőrzésre összpontosítanak. A cégek gépi tanulással, talajmegfigyeléssel és távérzékelési technológiával képesek kimutatni a talajban levő szenet és más tápanyagokat. Így ezekkel az új megközelítésekkel megkerülhető lehet a fizikai talajmintavétel hosszadalmas és költséges folyamata, bár a visszaellenőrzés lépését nem szabad kihagyni a rendszerből. A mezőgazdasági vállalatok a technológiákat az élelmiszer-ellátási láncban történő kibocsátás mérésére és csökkentésére használhatják, míg a projektfejlesztők a céggel együttműködve ellenőrizhetik a vállalati kibocsátóknak eladott szén-dioxid-krediteket. Mindkettő kulcsfontosságú a nettó nulla kibocsátási célok eléréséhez, és biztosítja az ESG (társadalmilag felelős pénzügyek) számszerűsítésének és jelentéstételének követelményeit.

Igazolás:

A mezőgazdaságban és más ágazatokban a szén-dioxid-kibocsátási egységek csak annyira valósak vagy értékesek, amennyire az őket alátámasztó tudományos eredmények és bizonyítékok valósak. A mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási egységek létrehozásához szigorú szabványokat kell bevezetni a szén-dioxid-kibocsátás számszerűsítésére, nyomon követésére és ellenőrzésére, ezért léteznek nemzetközi szén-dioxid-tanúsítók a piacon (például: Verra, Gold Standard és Climate Action Reserve stb.)

Az önkéntes karbonkredit-kereskedelmi rendszerek jellemzően az ENSZ CDM-standardjához igazodnak, azonban annál kisebb adminisztratív terhet jelentenek a projekteket végrehajtó vállalkozásoknak. Általánosan elmondható, hogy ezen standardok két nagy csoportra bonthatóak:

 • Olyan standardok, amelyek csupán a mérés technikájára vonatkoznak, azonban nem foglalkoznak azzal, hogy a projekteket mérjék, igazolják, adminisztrálják és segédkezzenek, illetve jegyezzék az értékesítéseket.
 • Azok a standardok, amelyek esetében teljes rendszerként épül fel a megtakarítás mérése, regisztrálása, igazolása, értékesítése. Ezen eseteken belül a karbonkredit előállásának szektorától, helyétől, volumenétől, a regisztráció és igazolás milyenségétől függően többféle válfaja lehet, ennek megfelelően jóval szélesebb a szórás az egyes tonnányi CO2-megtakarítások ára között, mint a kötelező piacokon.

Kösse meg a szén-dioxidot és tegye pénzzé!

Agrárszénpiac az Egyesült Államokban és Európában

Az Egyesült Államokban a 2021. évi Growing Climate Solutions Act felhatalmazást adott az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) arra, hogy segítse a mezőgazdasági termelők, farmerek és magán-erdőtulajdonosok részvételét a szén-dioxid-kreditpiacokon. Támogatja a mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási kreditek önkéntes piacának kialakítását, ami a mezőgazdasági földterületeken az üvegházhatású gázok keletkezésének megelőzéséből vagy csökkentéséből, illetve a szénmegkötésből származik. A törvény különösen azt hivatott biztosítani, hogy az USDA tanúsítási programja releváns, hiteles és a mezőgazdasági termelők, valamint a szén-dioxid-piac más szereplőinek igényeihez igazodó maradjon.

Az országban elterjedt önkéntes programok közé tartoznak:

 • 2 szén- és ökoszisztéma-szolgáltatási kreditegység (Ecosystem Services Market Consortium-ESMC és Soil and Water Outcomes Fund);
 • 2 szén-dioxid-kibocsátási egység (Indigo és Nori);
 • 4 szolgáltató (Agoro Carbon Alliance, Bayer, Corteva és Nutrien); és
 • 3 adatplatform (CIBO Impact, Gradable és TruCarbon).

Az európai nemzetek is arra ösztönzik a gazdálkodókat, hogy térjenek át a regeneratív gazdálkodásra, hogy csökkentsék az ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátását (carbon farming program), aminek célja az uniós mezőgazdaság szénmegkötésének erősítése, a mezőgazdaság bekapcsolása a kvótakereskedelmi rendszerbe és új jövedelemforrások biztosítása a mezőgazdasági termelők számára. Valójában a talaj és a mezőgazdaság is döntő szerepet játszik az EU „Fit for 55” csomagjában is.

Az Európai Unió még mindig dolgozik azon, hogy iránymutatásokat dolgozzon ki a szén-dioxid-kibocsátással járó mezőgazdasági kreditek elismerésére és kiszámítására. Ha a szén-dioxid-gazdálkodásra és a kibocsátáskereskedelemre vonatkozó uniós szabályozás elkészül, a cél 2030-ig 42 millió tonna szén-dioxid megkötése. A piac keretrendszerének kialakítása azonban még eltarthat egy ideig.

Az önkéntes szén-dioxid-piac azonban már részben működik a régióban, ahol már a regeneratív mezőgazdaságot folytató gazdálkodók által termelt szén-dioxid-krediteket ellenőrzik és értékesítik, de a kreditek megbízhatósága még mindig kérdéses. Az önkéntes szén-dioxid-piacon a jobb hitelesítés (auditálás) bizonyítható eredményekhez vezet. A környezeti károkat egyre inkább tudatosító világban pedig a bizonyítható eredmények a szén-dioxid-kompenzáció nagyobb mértékű értékesítéséhez vezetnek.

Egy gyorsan növekvő piac esetében, mint a szén-dioxid-kiegyenlítési piac, a potenciális nyeremény megéri, mind az ÜHG-megkötést (carbon offset) eladni kívánó, mind az erre nem képes, mind a kibocsátásukat igazolt ÜHG-megtakarításokkal (carbon offset credit vagy carbon credit) semlegesíteni akaró egységek (államok és vállalkozások) számára.

Regeneratív gazdálkodás

A talaj szénmegkötésének mértékét növelni lehet különböző gazdálkodási gyakorlatokkal, ezek közül kiemelkedő a regeneratív mezőgazdaság, amelyhez hozzátartozik:

 • A talajművelés okozta talajbolygatás csökkentése (talajművelés nélküli gazdálkodás).
 • A szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák használatának megszüntetése a legeltetés és a trágya/komposzt révén.
 • A talaj fedettségének maximalizálása élő gyökerek és mulcsozás révén (a talaj mulccsal való takarása).
 • A vetésforgó előmozdítása a monokultúráktól való elszakadással és a fedőnövények termesztésével, ami javítja a biológiai sokféleséget.
 • Az állattenyésztés kombinálása szántóföldi növényekkel és más növényekkel.
   

Sovány Pál ügyvezető, tulajdonos                                          Dr. Sulyok Dénes Zsolt

GW-CO FIELD Kft.                                                                          Studium Group

  

 

 

Címkék: szén-dioxid, karbonkredit, agrárszénpiac, regeneratív gazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...