TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Műtrágyázási tervet dolgozott ki a mesterséges intelligencia, most izgatottan várják az eredményt

Műtrágyázási tervet dolgozott ki a mesterséges intelligencia, most izgatottan várják az eredményt

Növénytermesztés - 2023.04.17

A mesterséges intelligencia (AI) egyre több területen lesz képes átvenni az ember szerepét a mezőgazdaságban is. Nemrég tápanyag-utánpótlási tervet dolgoztattak ki vele Németországban, és még idén eldől, hogy mennyire volt benne tehetséges.

A tápanyag-utánpótlás egyike a legkényesebb mezőgazdasági műveleteknek. Nem helyes ugyanis „teleszórni” műtrágyával a területet, hanem pontosan annyit és oda kell juttatni belőle, amennyi és ahová szükséges, és ebben a kijuttatási térképek ma már rengeteget segítenek a gazdáknak. Az okszerű felhasználás védi a környezet, ugyanakkor spórol a termelőnek, hiszen elvileg nem kerül a talajba hasznosulatlan műtrágya.

A közelmúltban egy német mezőgazdasági professzor, Peter Breunig érdekes kísérletbe fogott. A még tesztüzemmódban létező, de máris világszenzációnak számít ChatGPT-t, vagyis a mesterséges intelligencia (AI) által működő chatbotot kérte meg arra, hogy önállóan állítson össze egy tápanyag-utánpótlási tervet. Az eredmény a szakember meglátása szerint meglepő, de érdemes a kipróbálásra.A professzor egy búzatáblát szemelt ki a kísérlet céljából, amelynek pár paraméterét természetesen megadta a chatbot számára kapaszkodóként. A feladat meglehetősen komplex, és a szakembereknek is nagy fejtörést szokott okozni. Peter Breunig 9 t/ha termésmennyiség elérését tűzte ki célul a mesterséges intelligencia számára, 13 százalékos fehérjetartalommal.

A műtrágyázáshoz kalcium-ammónium-nitrátot (pétisót) kell használni, feltételezve, hogy az Nmin érték (a talaj ásványi nitrogéntartalma) 60 kg/ha. A kiszórást három dózisban kell elvégezni.

Ezekkel a megkötésekkel a ChatGPT egészen konkrét tervet állított össze, március elejére 200 kg/ha mészammonsalétrom (KAS) kijuttatását írva elő, aztán március-április fordulójára 296 kg/ha mennyiséget, végül pedig április-május fordulójára újabb 296 kg/ha mennyiséget. A kísérlet elindult, a professzor megfelelőnek ítélte a tervet, és most izgatottan várja a végeredményt.

(Fotó: Franz W./Pixabay)

Címkék: búza, növénytermesztés, műtrágya, tápanyag-utánpótlás, kísérlet, kijuttatás, chatgpt, mesterséges intelligencia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...