TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Nem tűnnek ígéretesnek a gabonaárak, az európai gazdák egyre feszültebbek

Nem tűnnek ígéretesnek a gabonaárak, az európai gazdák egyre feszültebbek

Növénytermesztés - 2023.04.12

Alig három hónap múlva kezdődik a szezon, és egyre nyilvánvalóbb, hogy a betakarított gabonát jóval kevesebbért lehet majd értékesíteni, mint amennyibe maga a termelés kerül, állítják a romániai gazdák, képviselve kelet-európai gazdálkodó társaik véleményét is. Nyugat- Európában sincs ebben eltérés – jelentették ki az Agritel elemzői.

Az elmúlt hetekben a gabonaárak folyamatosan estek. Húsvét után egy kisebb emelkedés indult: a búza tonnánként 252 euróba került, egy euróval többe, mint korábban, ugyanez a tendencia figyelhető meg a kukoricánál is: 249 euróért lehet tonnáját megvásárolni, egy eurót emelkedett itt is az ára.

Az Agritel elemzői nem túl bizakodók a francia gabonaárakat illetően, szerintük nem lesz nyereséges az idei szezon, sőt, és ez vonatkozik a német és más európai gazdákra is. Hasonló eredményre jutottak Romániában is, az olcsó ukrán gabona behozatala miatt tüntetve. Országszerte traktorokkal, teherautókkal és egyéb nehézgépekkel zárták el a határokat és utakat, hogy kifejezzék tiltakozásukat.

„Azon az áron kellene értékesíteni, amely visszahozza legalább a termelési költségeket. Az idei betakarításnál nagy a veszélye annak, hogy jóval kevesebbért lehet csak eladni a terményeket”

– mondta a bukaresti tiltakozáson Liliana Piron, a Román Mezőgazdasági Termelők Szövetségének (LAPAR) ügyvezető igazgatója.Az európai gazdálkodóknak az európai nyomott export árakkal is szembe kell nézniük, ugyanis Marokkó elhatározta, hogy a Fekete-tengeren keresztül érkező behozatali vámokat kiegyensúlyozza az európaiimport vámokkal, így növelve az előbbi versenyképességét. Ez pedig újabb csökkentett árakhoz vezet. Fokozza a helyzetet az Ausztrália és Kína közötti egyezség: a kínai kormány a korábbi gyakorlattal szemben újra engedélyezte az ausztrál importot, amely az árpa árak csökkenéséhez fog vezetni Franciaországban, és valószínűleg a többi európai országban is.

„A lengyel kormány az ukrán gabona importjának leállítása mellett döntött, de a tranzitnak továbbra is szabad utat engednek”

– nyilatkozta Robert Telus mezőgazdasági miniszter. A lengyel, román, magyar, bolgár és szlovák gazdák nagyjából 417 millió euró veszteséget könyvelhetnek el az olcsóbb ukrán gabona behozatala miatt.

Tisztességtelen versenynek nevezte az ukrán gabonaárak miatt kialakult helyzetet európai szinten Nicu Vasile, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy tisztában vannak vele, miszerint az ukrán gazdáknak is értékesíteniük kell. A saját termelési költségeikről is beszámolt, többek között arról, hogy a búza előállítási költsége 6000 lejjel, közel 1330 dollárral nőtt hektáronként, amely 70 százalékos emelkedés ez előző évekhez képest.

(Fotó: Robin/Pixabay)

Címkék: gabona, értékesítés, csökkenés, gazdálkodók, európai unió, aggodalom, veszteség, Ukrajna, tiltakozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új mérföldkő a kalászosok védelmében

A 2023-as év erős gombafertőzést hozott a gabonatermesztőknek, a csapadékos ősz és enyhe tél kedvezett a ...