TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Milyen állapotban van a táblám? Egy magyar fejlesztés valós időben megmondja

Milyen állapotban van a táblám? Egy magyar fejlesztés valós időben megmondja

Növénytermesztés - 2023.03.21

Mikor a legideálisabb kihelyezni a vetőmagot? Lesz egy kis szélcsend, hogy hatékonyabban lehessen elvégezni a permetezést? A döntéselőkészítésben nyújt komoly segítséget egy magyar fejlesztés.

Az időjárás kiszámíthatatlansága, az extrémitások előfordulásának sűrűsödése alaposan megnehezíti a magyarországi gazdák helyzetét is, hiszen sokszor nehezen tudnak megfelelő, megalapozott döntéseket hozni. Ebben segít nekik egy hazai start-up vállalkozás.

A dFarm megoldását működés közben láthatjuk a cikk végén lévő videóban. Elsőre semmi különleges nincs benne, egy kis dobozt, valamint az energiaellátást biztosító napelemet láthatjuk egy kukoricaföldre kihelyezve, egyáltalán nem számít feltűnőnek a berendezés.

Viszont annál értékesebb munkát végez, ugyanis időjárási paramétereket mér (csapadékmennyiség, szélerősség, szélirány, levegőhőmérséklet, páratartalom, UV-sugárzás), amelyek nélkülözhetetlenek a gazdák döntéshozatalában, például megfelelő támpontot adhat nekik ahhoz, hogyan permetezzenek erős szél esetén.Egyáltalán nem mindegy, hányszor megy ki a gazda a táblájába, márpedig ha távolról tudja követni, hogy mi történik ott éppen, akkor megalapozottabb döntéseket hozhat a különféle munkaműveletekről. Nemcsak eredményesebb és hatékonyabb, de takarékosabb is lesz a gazdálkodása.

A dFarmnak Békés megyében van kint a legtöbb egysége, és tavaly a vetésidő meghatározása volt a sláger. Február-márciusban ugyanis nagyon kiszámíthatatlan volt az időjárás, nappal 20 fokot mérhettek, éjszaka akár mínusz 9-et, de így a gazdák végül megtalálhatták az optimális időpontot ahhoz, hogy ne fagyjon ki a vetőmag.Ami az optimális kihelyezést illeti, a fejlesztők szerint 3 hektáronként érdemes pontmérést végezni, de ez növényfüggő is. Ha öntözött a terület, akkor érdemes sűríteni, mert akkor a gazda pontosabban láthatja, milyen zónákban, hogyan szárad a talaj, és mikor kell elindítania az öntözőrendszert.

A videóban látható tesztterületen 7 talajszonda és egy meteorológiai állomás van kihelyezve. Ezek hálózatba vannak kötve, az adatok 10 percenként frissülnek, és egy applikáción keresztül követhetők, ami jelentősen megkönnyíti a munkaszervezést és beavatkozást.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is körbejárta a fejlesztést:Címkék: magyar, start-up, mezőgazdaság, dfarm, időjárás, mérés, gazda, döntéshozatal, állomás, hálózat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az élelmiszerek minősége forog kockán – Megalakult az ...

Tízből nyolc (82%) magyar szerint a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állattartók teremtik a ...