TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Lehet-e biotermelés egy akkumulátorgyár mellett?

Lehet-e biotermelés egy akkumulátorgyár mellett?

Növénytermesztés - 2023.03.16

Öt év alatt a duplájára akarja bővíteni a hazai biotermelést az ezzel párhuzamosan akkumulátor-nagyhatalmi terveket is dédelgető Magyarország.

A tervek alapján 2027-re mintegy 600 ezer hektárra nőhet a hazai bioterület, amely így az akkori agrártermelés egytizedét adja majd. S bármilyen hihetetlen, de az EU-biojogszabályok szerint az is termelhet organikusan, akinek éppenséggel egyakkuüzem a szomszédja.

“Még nem tudjuk, hány biotermelőt érint majd a debreceni, a gödi, az iváncsai, a nyíregyházi és a többi akkumulátor-gyár létesítése.” Ezt Roszik Péter címzetes egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője mondta. Már csak azért sem, mert jogilag nem korlátozza az organikus gazdálkodást, ha akár a kerítés túloldalán egy ilyen üzem kezdi meg a működését. A tagországokban kötelező európai uniós szabályok még a környezetre veszélyes ipari üzemek közvetlen közelében sem korlátozzák a biotermelést. Magyarországon - a méhtartást leszámítva - sincs olyan jogszabályhely, amely kötelező védőtávolságot írna elő ipari, gazdasági tevékenységektől. De amint az az ügyben rendezett debreceni lakossági fórumon is kitűnt, a termelők – köztük a biogazdák - aggódnak az akkumulátorgyártó nagyhatalommá válás esetleges következményei miatt. Mint kiderült, nem feltétlenül okkal.

“A jogalkotók szerint a biogazdálkodás módjától válik a gazdálkodás organikussá, és nem attól, hogy hol van” – szögezte le a szakember, aki szerint az akkumulátorgyárak közelsége nem okoz majd gondot, amikor az organikus minősítés megtartásáról lesz szó.

A szabályok mindössze három éves átállást írnak elő a leendő biotermelőknek, hogy a vegyszeres gazdálkodás elváljon az organikustól. Ha azonban az átállás után a szomszéd gazda véletlenül átpermetez, vagy a szél átsodorja a vegyszert, esetleg a területet más súlyos szennyezés éri, az átállást újra el kell kezdeni.

Ezzel együtt, ha a szomszédos gyárban üzemi baleset történik, akkor sem biztos, hogy három évre fel kell függeszteni a biotermelést. Az attól függ, milyen veszélyes anyag került ki az üzemből, és mekkora a szennyezés. Európai lítiumion-akkumulátorgyárnál azonban ilyen balesetre meg nem volt példa.

Szerencsére az elmúlt évtizedek üzemi balesetei közül csak a kolontári vörösiszap-katasztrófa okozott súlyos, biogazdálkodást is érintő környezetszennyezést. Akkor a térségben termelt biotermékek forgalmazását is felfüggesztette a hatóság. Előírta a terület vizsgálatát és az organikus gazdálkodásba akkor engedte vissza az illetőt, amikor már a termékek nem mutattak szennyeződést. 


Forrás: mfor.hu

Címkék: akkumulátorgyár, biotermelés, organikus, akkumulátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, ...