A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Terragro Klima febr
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket

Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket

Növényvédelem - 2023.03.14

Vegyszert spórol, kevésbé terheli a környezetet, és lehetőséget teremt az időben történő beavatkozásra egy magyar start-up cég fejlesztése, a kártevő rovarok elleni digitális feromon- és fénycsapda.

Itt a digitális rovarcsapda, ki sem kell menni a földre, hogy láthassuk a kártevőket


A SMAPPLAB nevű magyar agrár start-up cég 2020 nyarán kezdte meg működését. A mezőgazdaságon belül a növényvédelemben próbál szerencsét, mégpedig azzal a céllal, hogy valós idejű, lokális és megbízható adatokat szolgáltasson a gazdáknak a kártevők elleni hatékonyabb védekezés érdekében.

Magyarországon a gyapottok-bagolylepke ellen fejlesztettek ki csapdahálózatot, majd létrehoztak digitalizált kukoricamoly és almamoly csapdákat is, és persze ezután sem álltak le, folyamatosan bővítik repertoárjukat, és már külföldre is eljutottak a megoldásaikkal.

A csapdáik egyszerű felépítésűek, könnyű őket felállítani és beüzemelni, és onnantól naponta küldik a rovarnyomás-adatokat, ezáltal a gazdák időben felkészülhetnek a megfelelő védekezésre. A szolgáltatás már havi 10 eurótól elérhető a start-up honlapja alapján.A SMAPPLAB révén egy-egy területen átfogó képet kaphatnak a rajzás aktuális intenzitásáról a gazdák, legyen szó kertészeti vagy szántóföldi kultúrákról. A digitális feromon- és fénycsapda magához vonzza a rovarokat, és a berendezés minden nap felvételt készít azok mennyiségéről. A kép automatikusan eljut a SMAPPLAB számítógépes rendszerébe, ahol speciális képfelismerő, azonosító program adattá alakítja a kép üzenetét – olvasható az Agrárágazat.hu cikkében.

A gazdák így állandóan friss információkat kapnak a rajzás folyamatáról, erősségéről, dinamikájáról, vagyis a legalkalmasabb időpontban védekezhetnek a kártevők ellen. Ezzel egyrészt vegyszert is spórolnak a gazdák, másrészt pedig nem terhelik feleslegesen a környezetet. Ha a rendszer veszélyt érzékel, akkor értesíti az ügyfelet, hogy eljött az ideje a beavatkozásnak. A gazda anélkül tarthatja szemmel a növényeit, hogy ki kellene mennie a földjére.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is körbejárta a fejlesztést:
Címkék: smapplab, digitális, rovarcsapda, start-up, fény, feromon, kártevő, permetezés, kertészet, szántóföld

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...