Iratkozzon fel hírleveleinkre, hogy naprakész, gazdálkodásához létfontosságú tartalmakhoz juthasson!
Növénytermesztés - 2023.01.13
A talaj élőlényei biztosítják a növények életfeltételeit és védik is azokat a potenciális kór- és károkozóktól. A tápanyag-szolszolgáltató képességhez a baktériumok, a gombák és az algák is aktívan hozzájárulnak. A talajbióta közvetlen (direkt) és közvetett (indirekt) módon is képes kifejteni elvárt hatásait. Cikkünkben az indirekt, közvetett hatásokat vesszük figyelembe.
Az indirekt, közvetett mikrobiális hatások
A mikrobiális tevékenység során a közvetlenül megjelenő hatásokat jelentik azok a tevékenységek, amelyek a makromennyiségben is szükséges növényi tápelemek, így a foszfor és a nitrogén felvételét jelentik. A jótékony hatású mikroorganizmusok ugyanakkor közvetve is kifejthetik a kedvező hatásukat.
Ezek főbb típusai a következők:
A különböző mikroorganizmus-génuszok fajai és törzsei a típusaiktól függő tevékenységet képesek kifejteni és hatni a növénynövekedésre. A kedvező hatás az adott növénytől is függ. A paradicsom például jól reagál a kezelésekre, mivel egyrészt kontrollált, stabil és kedvező üvegházi körülmények között neveljük elő, másrészt pedig többszörös talaj-növény oltásra is lehetőség van (magoltás, talajoltás és hajtáskezelés is), ami szintén előnyös. Ezt mutatja be a mellékelt fotó.
A közvetett hatásokkal a mikroorganizmusok nemcsak a növényi növekedést képesek serkenteni, de egyre inkább fontossá váló alternatívákat kínálnak a növényvédelemre is. Ezzel a mezőgazdasági kemikáliák, peszticidek használatának csökkentéséhez vagy kiváltásához is hozzájárulhatnak.
Üvegházi körülmények között alkalmazott mikroorganizmus-típusok hatása a paradicsom növekedésére kétszeres talajoltást követően az oltatlan kontrolhoz viszonyítva. Jelmagyarázat: Penicillium: antibiotikum-termelő mikroszkopikus gomba; Pseudomonas: vaskelátképző baktérium; Bacillus: spórás, P-mobilizáló baktérium. Forrás: Biró B., EU-Fp7 Biofector project, www.biofector.info
Szerző: Dr. Biró Borbála az MTA doktora, prof. emerita az EU „Egészséges talaj és élelmiszer” misszió szakértője, (biro.borbala@gmail.com)
LEGOLVASOTTABB HÍREK
Külön hozzájárulás szükséges a viselkedésalapú cookie-k használatához. A hozzájárulást aktív magatartással kell megadni (pl. üres checkbox bepipálása, OK gomb). Ha nem járul hozzá, legyen egy NEM, NEM JÁRULOK HOZZÁ lehetőség. Az érintettnek lehetőséget kell biztosítani, hogy a hozzájárulását később visszavonja (pl. a profil oldalon, vagy felugró ablakban).
A weboldal működését biztosító alapvető cookie-k (pl. nyelv, kosár, session, felhasználói környezet stb.) esetén nem szükséges hozzájárulást kérni!