TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Vetőmag és világűr kapcsolódik a Marton Geneticsnél

Vetőmag és világűr kapcsolódik a Marton Geneticsnél

Növénytermesztés - 2022.11.02

A cég a világ legnagyobb jurtájában mutatta be legújabb marketingfilmjét.

A 35. Bábolnai Gazdanapokra is egyedi megjelenéssel és igazi különlegességekkel készült a magyar vetőmagok zászlóshajójaként ismert Marton Genetics. Soha nem lehet kiszámítani a cég brandépítő tevékenységét. Erről kérdeztük dr. Balla Zoltánt, a Marton Genetics cégcsoport kormányzati és vállalati kapcsolatok igazgatóját.

Hogy került a jurta Bábolnára?

A Magyar Turán Alapítvány tulajdonában lévő, gigantikus jurtáthoztuk el a jubileumi rendezvényre. Néhány fontos és nem mindennapi adat a jurtáról. A jurta 12 m3 szibériai lucfenyőből készült. Átmérője 20, magassága: 6,6 méter, alapterülete 314 m2.396 faelemből áll, melyeket 126 fém csatlakozóelem köt össze. A tartószerkezeti elemek kisteherautóval szállíthatók, azaz az egyes elemhosszak mérete nem haladja meg a 4,5 métert, valamint szét-és összeszerelésük egyszerű. A fatartók összekapcsolására a Qin dinasztia idejéből, kínai forrásokból fennmaradt bronz csatlakozóelemek mintájára készített bronzbevonatú acél kapcsolóelemeket használnak. Ezek a fa tartóelemek végeire kerülnek felerősítésre, és a kötéseket a vasalt végek egymáshoz illesztésével kapjuk, mint egy összerakós építőjátéknál. Hasonló vagy esetleg nagyobb, jurta formájú épületek már vannak a világban, azonban azok nem szétszedhetőek, így éppen a jurta lényegét nem őrizték meg. A Magyar Turán Alapítvány építménye e tekintetben (is) egyedülálló, mert szétszedhető és bárhol tetszőlegesen újra felállítható.

A jurtát a híres hun uralkodó tiszteletére Attila sátrának nevezték el, és 2014 óta a Bugacon megrendezett Kurultaj magyar törzsi gyűlés és az Ősök Napja hagyományőrző rendezvények állandó résztvevője.Amiért szerettük volna elhozni ide Bábolnai Gazdanapokra, hogy Bábolnán 1789-ben állami ménesbirtokot hoztak létre. Az 1900-as évek eleje óta a kisbéri és a bábolnai ménesbirtokokat a Lótenyésztés Mekkájaként emlegetik, s Európa, sőt még a Távol-Kelet, különösen Japán lótenyésztői is felkeresik. Bábolna azóta is híven őrzi a magyarság lovasnomád múltjához kötődő tudást és a lovak szeretetét. Itt áll a háborúkban elpusztult lovak tiszteletére emelt emlékmű is. Így remek helyszín volt a 35. születésnapját ünneplő 2022. évi gazdanapok.

Bábolna híven őrzi a magyarság lovas nomád múltjához kötődő tudást és a lovak szeretetét.

Volt más különlegesség is, amivel készültetek?

Igen, nevezetesen a cég munkája, a magyar vetőmag népszerűsítésére megálmodott reklámfilmmel. A film három hónapon keresztül készült. A filmben látható jeleneteket Magyarországon, 9 helyszínen forgattuk. Profi stábbal dolgoztunk, a film zenei aláfestése pedig erre az alkalomra készült. A narrátori szerepre Gáti Oszkárt kértük fel. Az image film üzenete a magyar vetőmag genetikai alapjainak fontosságát hivatott hangsúlyozni.

A film történeti síkjában a martonvásári „mezőről” induló lovas az Urálon túlra juttatja vissza azősi magyar genetikát, élelmet és jövőt biztosítva ezzel az ott élő embereknek. Az út során a lovas eljut a 22. századi nemesítőközpontba, ahol a kitűnő szakmai munka során megteremtődik az a vetőmag, mely képes a bolygónkon túli világ meghódítására is. Megtisztelő számunkra, hogy a filmben megjelenik Farkas Bertalan űrkutató, az első magyar űrhajós is. Kiemelten fontos volt számunkra ennek a filmnek a megvalósítása, hiszen a Marton Genetics történetében soha nem készült ilyen vagy ehhez hasonló, a magyar genetikát, a magyar vetőmagot népszerűsítő film. A közeljövőben elkészül a film angol és orosz nyelven narrált változata is.

Volt azonban még valami, amivel megleptétek a hozzátok látogatókat.

Igen, ez nem más, mint egy holdi meteorit(földpátos breccsa).A North West Africa (NWA) 11695 néven nyilvántartott holdi meteorit egy a Szaharában talált, Holdról származó kőzet. Erősen sokkolt finomszemcsés földpátos holdi breccsa, melynek tömege 41,4 gramm. Laborvizsgálatok után bebizonyosodott, hogy a kőzet bizony a Holdról származik.

De hogyan juthat a Holdról kőzet a Földre?

A Hold tele van kráterekkel és bazalttengerekkel, melyek hatalmas becsapódások nyomán tarkítják a felszínt. A Hold felszínét érő nagy becsapódások rengeteg holdi kőzetet juttattak a világűrbe a rendkívül alacsony szökési sebesség elérése következtében, és a légkör hiánya sem gátolja a kőzetek kilökődését. Így bizony egészen sok,a Holdról származó kőzet jutott a Föld felszínére meteoritzáporként. Ezek a meteoritok megegyeznek az Apollo és Luna programok által a Földre szállított holdi kőzetekkel. Van köztük több fajta, még a Holdról származó bazalt is, melynek a forráshelye nem más, mint az Oceanus Procellarum. Ezek a meteoritok igazolással, úgynevezett certifikációval rendelkeznek. A Holdról származó kőzetek, vagyis meteorittípusok, melyeket a Földön találtak, a következők: breccsák sokasága, mare bazalt, gabbro, troctolotic, norit, anortozit, regolit. A holdi meteoritok 74 százalékát a Szaharában találták, 10 százalékát Botswanában, 8-at Ománban, 4 pedig az Antarktiszról került elő. Az első holdi eredetű meteoritot 1979-ben találták az Antarktiszon, mely a Yamato 791197 nevet viseli, ami egy holdi anortozitbreccsa, 52,4 gramm össztömeggel. A legnagyobb holdi meteorit Kalahari 009 néven ismert, és 13,5 kilogramm súlyú.

Ezt a különleges darabot a Meteoritikai Közlöny –Meteoritical Bulletin – 107. számában írták le (The Meteoritical Bulletin, No. 107 – https://www.lpi.usra.edu/meteor/about.php).

Vetőmag és világűr kapcsolódik a Marton Geneticsnél

Mi volt a cél a holdi meteorittal?

Szerettük volna a világűrt még közelebb hozni a látogatókhoz. Átvitt értelemben a mai klimatikus körülmények, melyek hazánkat és akár egész Európát uralják, megegyezhetnek akár az extrém holdi környezettel is. Valamint a korábban említett film történeti síkja a film végére az űrbe jut, a vetőmag mint genetikai csúcsteljesítmény jelenti a földi létben a világűrt.

A holdi meteorit bemutatásával szerettük volna a világűrt még közelebb hozni a látogatókhoz.

A jurta előtt láthattunk egy óriás szárazvirág-kompozíciót is, ami szintén nem mindennapi egy gazdanap, egy expo történetében. Mit érdemes erről tudni?

Igen, bár megvallom őszintén, a szárazvirág-logó már második alkalommal került bemutatásra. Azonban itt is nagy sikere volt a látogatók körében, hiszen nem mindennapi darabról van szó. A logót ez év májusában készítettük el. Átmérője 5 méter, anyaga hungarocell táblákra tűzött száraz virág és árpakalász.

A logó 3 hét alatt készült el Debrecenben. Alkotói a debreceni virágkarneválról ismert virágkocsi-készítők. Körülbelül 25 ember tűzte, ragasztotta a martonvásári árpából (nevezetesen MV Initium) készített kalászlogót, amihez közel 80 ezer árpakalásztkellett egyesével felragasztani a gondosan megtervezett alapra. Azt gondolom, hogy igen grandiózus és egyedire sikerült az alkotás. Különlegessége, hogy szétszedhető és szállítható, bárhol felállítható.

És nem utolsósorban bemutattátok a kukoricavetőmag-portfóliótok legújabb tagjait.

Igen, egy épített kukorica demó sorral készültünk, melyben 8 hibrid kapott helyet. A kiállított növények a mosonmagyaróvári Duna Mg. Zrt. fajtasorából, Győr-Moson-Sopron megyéből származtak. Szerettük volna bemutatni, melyek azok az új hibridek, amelyek 2023 tavaszán megjelennek a portfóliónkban.

Vetőmag és világűr kapcsolódik a Marton Geneticsnél

A Marton Genetics sikereiben a cég munkatársainak és a termelőknek is óriási a szerepük

Vetőmag és világűr kapcsolódik a Marton Geneticsnél

Címkék: vetőmag, világűr, marton genetics, jurta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a ...

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának ...