TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
A cirok lehet a jövő kukoricája

A cirok lehet a jövő kukoricája

Növénytermesztés - 2022.10.31

Az előttünk álló, várhatóan aszályos években megbízható takarmányalternatívára van szükség.

A szemes cirok az aszályos területeken alkalmas lehet a kukorica részleges kiváltására, mivel mostohább termőhelyi adottságok mellett és száraz években is jó hozamokra képes – hangzott el azon a szakmai fórumon, ahol a cirok jövőbeni szerepéről és felhasználási lehetőségeiről esett szó. A rendezvényen részt vett dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is.

A szeptember végi fórumon a résztvevők megismerkedhettek a Lidea Hungary Kft. cirok-fajtakínálatával is – a cég a legnagyobb ciroknemesítő vállalat Európában. Elhangzott: a cirok a kitettebb területek növénye, mely átlagosan 5-7 tonnányi termést ad hektáronként. Ahol azonban kedvezőbbek a körülmények – például Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon –, ott akár még a 8-10 tonna is elérhető.

A kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében

A cirok lehet a jövő kukoricájaBalogh László, a Lidea Hungary Kft. termékmenedzsere arra emlékeztetett, hogy amikor 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is aszály sújtotta Magyarországot, a kukoricával foglalkozó termelők elkezdtek olyan takarmánynövényt keresni, mely ott is biztonságosan termelhető, ahol a kukorica már nem. A cirok ilyen, mert ahol a kukorica veszteséget termel, ott az előbbi faj nemcsak megél, hanem jövedelmet hoz. Jó a szárazság- és stressztűrése, ellenálló a betegségekkel szemben, és a kukoricához hasonló, egyes paramétereket tekintve azt meghaladó beltartalmi értékekkel rendelkezik. Rámutatott: Magyarországon jelenleg 35-40 ezer hektáron termesztenek cirokot – ezzel szemben körülbelül 100 ezer hektáron termel(né)nek kukoricát kockázatos helyeken. Ezeken a területeken a cirok lehet a jövő kukoricája – érdekes adalék, hogy idén az előbb említett 100 ezer hektáron kukorica helyett cirokot termesztettek volna, akkor most hazánkban körülbelül félmillió tonnával több takarmány lenne.

 

Már a vetőmag is hazai

Feczák Gábor, az Agroszemek Kft. ügyvezetője arról beszélt: több mint 30 éve foglalkoznak ciroktermesztéssel, s termeltetőként, integrátorként is jelen vannak a szegmensben. Egyik legnagyobb léptékű projektjüket Északkelet-Magyarországon indították el a Lideával közösen, egy hazai és nemzetközi víziszárnyas-termelő cégnél, amely éves szinten több mint 40 ezer tonna cirokot használ fel. Ehhez természetesen nagyon komoly szakmai munka kellett, különös tekintettel a nemesítésre, aminek eredményeként már hazánkban állíthatják elő a szemescirok-vetőmagot, sőt, elkezdődött a silócirok vetőmag-előállítása is. A következő fejlődési lehetőség a cirok humán élelmiszeripari felhasználásnak fejlesztése, mivel – többek között – gluténmentes liszt és sör is készül már belőle.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke pedig kijelentette: a magyar gazdáknak igenis el kell gondolkodniuk azon, hogy mik lehetnek az alternatívái az eddig termesztett, konvencionális növénykultúráknak, amelyeket idén a száraz és forró időszak „elintézett”. „A cirok ideális jelölt lehet, de termesztése nem egyszerű” – jelentette ki Petőházi Tamás, hozzátéve, hogy ennek a technológiáját is ugyanúgy meg kell tanulnia a gazdatársadalomnak, mint a többi növénykultúráét. Hozzátette: reméli, hogy a szemes cirok vetésterülete a mostani 3-5-szörösét is elérheti a jövőben.

A cirok ideális jelölt a konvencionális növénykultúrák kiváltására, de a termesztése nem egyszerű. A technológiáját ugyanúgy meg kell tanulnia a gazdatársadalomnak, mint a többi növénykultúráét.

A cirok lehet a jövő kukoricája

 

Ki kell építeni a termékpályát

Dr. Feldman Zsolt arról beszélt: egyre biztosabb, hogy a magyar gazdáknak változtatniuk kell a vetésszerkezeten vagy legalábbis bevenni ezt a régi-új kultúrát, amiben sok lehetőség van. Mint rámutatott, a cirok termőterülete 2010 óta 5-6-szorosára nőtt, de az idei év után valószínűsíthető, hogy még tovább szélesedik. Ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy a cirok termesztésének csak akkor van értelme, ha a gazdálkodó a folyamat végén értékesíteni tudja, a termést feldolgozzák és eljut a végfelhasználókig, az állattartókig, hiszen az alapvető cél a takarmánykukorica kiváltása.

„Ott vagyunk annak a küszöbén, és talán már át is léptük azt, hogy a cirokot lehessen ajánlani a magyar állattartók számára. A cirok ugyanis egy olyan növényi kultúra, amely a következő – minden prognózis szerint – aszályos időszakokkal terhelt években mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés számára közös nevező lehet” – szögezte le dr. Feldman Zsolt.

A cirok lehet a jövő kukoricája




Szerző: AgrárUnió

Címkék: cirok, kukorica, aszály, vetőmag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án