TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
CSEBER-ből az újrahasznosításba

CSEBER-ből az újrahasznosításba

Növénytermesztés - 2022.10.25

A fenntarthatóságot szolgálja a növényvédőszer-göngyölegek visszagyűjtése is.

Együttműködési megállapodás született a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, valamint a CSEBER Nonprofit Kft. között. Az erről szóló okiratot a felek azon a konferencián írták alá, amit a CSEBER szervezett szeptember végén a fővárosban.

Az Aquaworld Hotelben megrendezett szakmai eseményre a fenntarthatóság jegyében, az európai fenntarthatósági hét keretében került sor. Ezen a partnerek, , többek között az NSZ, a NAK, a NÉBIH KÜI, a Bayer Hungária Kft., a Syngenta Kft. és a BASF Hungária Kft. képviselői előadásaikban mutatták be a fenntartható mezőgazdaság érdekében tett erőfeszítéseiket, de szó esett egyebek közt a növényvédőszer-hamisítás problematikájáról, valamint a növényvédőszer-hulladékok begyűjtése és ártalmatlanítása kapcsán szerzett tapasztalatokról is.

Együttműködés a kamarával

„Valamennyi előadónk a fenntarthatóság kérdését járta körül, s a konferencia központi elemeként sor került a növényorvosi kamarával egy együttműködési megállapodás aláírására – mondta lapunknak Fenyvesi Rita, a CSEBER Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Az együttműködés keretében folyamatosan friss információkkal látjuk el a visszagyűjtésről, a kapcsolódó tudnivalókról, az európai trendekről a kamarát. Ez azért fontos, mert az oktatást, az edukációt ők végzik, s ők állítják össze a tananyagokat. Úgy vélem, ebből az együttműködésből kölcsönösen profitálhatunk, a szakmai szervezet a legfrissebb tudásanyagot adhatja át, mi pedig segíthetjük ezt a folyamatot. Természetesen eddig is jó volt a kapcsolatunk, de a közös munka most magasabb szintre léphet.”

Az előadók sorában Fenyvesi Rita is felszólalt, s azon túl, hogy bemutatta az európai fenntarthatósági hét céljait, törekvéseit, a növényvédő szerrel szennyezett göngyöleg visszagyűjtésével kapcsolatos tapasztalatokról beszélt.

Három a magyar igazság

„Azt vázoltam, hogy a Három a magyar igazság című kampányunkat hogyan szeretnénk megújítani – folytatta az ügyvezető. – Ezt a kampányt 2019-ben indítottuk el a göngyölegek megfelelő öblítése érdekében. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a növényvédő szeres göngyölegek háromszori kiöblítésének fontosságára. A megfelelő öblítési technika alkalmazása ugyanis nemcsak a növényvédő szer teljes felhasználását teszi lehetővé, hanem védi a környezetet az esetleges szennyeződéstől, illetve elősegíti a göngyölegek lehető legjobb technika szerinti újrahasznosítását is. Ma már számos átvevőhellyel rendelkezünk, és azt is szeretnénk elérni, hogy a gazdák ne csak háromszor öblítsék ki a növényvédőszer-csomagolásokat, de adják is le ezeken az átvevőpontokon. A kampányunk 2023. év végéig tart, addig minél szélesebb réteget kívánunk elérni.”

Fenyvesi Rita a jövőre vonatkozó tervek között megemlítette, hogy a hulladékkoncessziót a Mol nyerte el (ez azt jelenti, hogy 2023. július 1-jét követően 35 évig a társaság végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtését és gondoskodhat annak kezeléséről), így a jövőkép még kissé homályos. Azt azonban az ügyvezető örömmel konstatálta, hogy részt vett a konferencián a hazai mamutcég képviselője is, aki rövid hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a jól működő rendszereket szeretnék megtartani és továbbvinni.

A göngyölegbegyűjtés tapasztalatairól szólva elmondta: szemléletformáló tevékenységüknek köszönhetően a termelők egyre tudatosabbak, s évről évre növekszik a beszolgáltatott csomagolások mennyisége. Mindig az ősz hoz nagy mennyiséget, ilyenkor érkezik be a legtöbb, hiszen vége a szezonnak, eddig általában mindenki gyűjtögeti a göngyölegeket, és egyben vissza a gyűjtőhelyre. Az év vége kulcsfontosságú a megfelelő visszagyűjtési arány eléréséhez, ezért kérik a gazdálkodókat, hogy még december végéig minél többen éljenek a díjmentes visszagyűjtés lehetőségével.

Szemléletformáló tevékenységüknek köszönhetően a termelők egyre tudatosabbak, s évről évre növekszik a beszolgáltatott csomagolások mennyisége.

 

Címképen: Fenyvesi Rita és dr. Labant Attila, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
Szerző: AgrárUnió

Címkék: CSEBER Nonprofit Kft., újrahasznosítás, visszagyűjtés, göngyölegek visszagyűjtése, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, növényvédőszer-göngyölegek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csalogató hatású illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet a ...

A borókaszú (Phloeosinus aubei) a ciprusfélék egyik legpusztítóbb hazai kártevője, amely inváziós fajként terjed ...