TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Amikor a növénytáplálás zsebre megy – Okos megoldásokkal csökkenthetők az elszálló műtrágyaköltségek

Amikor a növénytáplálás zsebre megy – Okos megoldásokkal csökkenthetők az elszálló műtrágyaköltségek

Növénytermesztés - 2022.04.03

Talán soha nem volt annyira drága a növénytáplálás, mint most, a világszinten is durván elszálló műtrágyaárak árnyékában. A Magyar Növényvédő Mérnöki 
és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezetének hatodik alkalommal 
megrendezett szakmai napján az előadók arra igyekeztek válaszokat 
és megoldásokat adni, hogy megfelelő talajgazdálkodással és tápanyag-
utánpótlással hogyan lehet a haszonnövények táplálását költséghatékonyan 
és eredményesen végezni.

A rendezvénynek az újjáalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) adott otthont. Az előadásokat az egyetemi és akadémiai szakemberek mellett a tápanyag-gazdálkodás, talajtan és növényegészség iparágakat képviselő cégek szakértői tartották. A VI. Pest megyei szakmai nap a tápanyag-gazdálkodásról című rendezvényt Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora nyitotta meg, aki az új egyetem jövőképét vázolta fel.

A növénytáplálás talajtani összefüggéseiről beszélt előadásában Prof. Dr. Michéli Erika akadémikus, a MATE intézetigazgatója. A talajok sokrétű funkciói határozzák meg az élet minőségét és a földi jövőnket. A talaj ökoszisztéma-szolgáltatásai teszik lehetővé bolygónkon az életet – mondta el. Hazai talajaink többségükben tömörödöttek, erózió és/vagy belvíz által sújtottak, így biológiai szervezetek számára kevésbé kedvezőek. Emiatt a gazdálkodók kötelező teendője például a szervesanyag-egyensúly és a biodiverzitás fenntartása érdekében a folyamatos „biomassza-visszaszolgáltatás”, illetve a tömörödött állapotok megszüntetése, javítása. Az intenzív gazdálkodás esetén a mállás a legkiválóbb talajképző kőzetekből sem szolgáltat kellő mennyiségű szükséges elemet, ezért kiemelten fontos a talajtudás-alapú tápanyag-utánpótlás – hangsúlyozta az akadémikus.

Humin- és fulvósavas lombkezelés

Élete folyamán minden élő szervezetet végigkísérnek a környezetből származó stresszhatások. A növényekre ható stresszorok negatívan befolyásolják a növény homeosztázisát, és végső soron károsan hatnak a szerves anyag beépülésére. Vaszily Zsolt, a Huminisz Kft. területi ve­zetője olyan projektről 
számolt be, melyben sző­-lőültetvényben vizsgálták a szélsőséges hőmérsékleti stressz, a vízhiány és az UV-sugárzás okozta, nyári meleg időszakokban gyakorta együtt jelentkező káros hatásokat.

Tapasztalataik szerint
a humin- és fulvósavas készítmények­kel történő lombkezelésekkel segít­he­tünk a növénynek leküzdeni a több­szörös stressz okozta károkat: a ter­mékek megfelelő időben kijuttatva támogatják az aktív életfolyamatokat, bizonyítottan növelik a stressztoleranciát, a környezeti hatásokra adott gyorsabb válaszok segítik a növény egyedi akklimatizációját.

A kezelés segíti a kijuttatott tápanyagok növénybe való bejutását és sejtszinten történő megfelelő hasznosulását. A Huminisz Kondisol termékcsaládjának tagjai humin-, fulvó- és aminosavakat tartalmazó, egyedi összetételű, hatásfokozó keláthatással rendelkező növénykondicionáló készítmények.

A mikorrhiza gomba behatol a növény gyökérsejtjeibe és együtt él a növénnyel, így távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni.

A kísérletben zsendüléskor, illetve géppel végzett lombtépés utáni, komplex humin- és fulvósavalapú Kondisol növénykondicionáló és Solvitis lombtrágyakészítményekkel történő kezelések hatásait vizsgálták cabernet franc szőlőfajtában. A szüreti eredményeket tekintve a humin- és fulvósavalapú növénykondicionálókkal kezelt és kézi lombtépéssel beállított kezelések bizonyultak a legjobbnak. A mennyiségi vizsgálatokat kiegészítve próbaszüreti mustmintákban azt is megvizsgálták, hogy milyen hatással bírnak a kezelések az aszkorbinsav-, az összes polifenol-, az antocianin- és a glutationellátottságban a teljes éréskori állapotban. A borkészítéshez feldolgozandó szőlő minőségét az utóbbi évtizedekig többnyire csak a cukor- és a savtartalom függvényében értékelték. Napjainkban egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek az erjesztés során az élesztősejtek számára felvehető nitrogénforrások (YAN), az aromaanyagok képződésében szerepet játszó prekurzorok (például az alfa-aminosavak, kéntartalmú alfa-
aminosavak, glutation) és az oxidációs hatásokat pufferelő, elsődleges és másodlagos aromaanyagokat védő komponensek (például aszkorbinsav, glutation).

„A humin- és fulvósavas kezelések­­nél az aszkorbinsav, a glutation, az összes polifenol, valamint az antocianin értékei is kimagaslóak voltak a kontrollhoz képest. A komplex humin- és fulvósavas növénykondicionálási és lombtrágyázási kezelés képes hatékonyan korrigálni a negatívan ható abiotikus tényezők miatt kialakuló alacsony glutationszintet. A gépi kezelt minták esetében egyedül az összes polifenolértéknél volt kimutatható kiugró érték, míg a kezelt kézi lombtépés a kontrollhoz képest a többi paraméternél stabilan kimagasló értéket mutatott. „A humin- és fulvósavas növénykondicionáló készítményekkel történő kezelések pozitívan hatottak a cabernet franc mustjának minőségére, valamint az emberi szervezet számára is hasznos beltartalmi értékeire” – ismertette eredményeiket Vaszily Zsolt.

Mikorrhiza gombákkal a nagyobb termésért

 A jelenlegi műtrágyaárak ismeretében különösen fontos, hogy növeljük a növény tápanyagfelszívó képességét – erről már Szegedi Márton Béla, a Hechta Kft. szaktanácsadója beszélt. A növény gyökerei a különböző tápelemeket különböző távolságról képesek felvenni. Minél nagyobb a gyökérzet, annál több tápanyaghoz jut a növény. A műtrágyák drágulása miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, mely során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a kezelt növények tápanyagfelvétele növelhető, így alacsonyabb tápanyagtartalom mellett is megfelelő termést hozhatnak. Ebben nagy segítség lehet egy jó starter trágya, amely nem porlik, jól adagolható, egységes szemcseszerkezetű. A starter a gyökérnek lényegében hidat jelent az alaptrágyázott réteghez. A gyorsabb kezdeti gyökérfejlődés egészségesebb, ellenállóbb növényt eredményez, a mikorrhizáltság akár hétszer nagyobb lesz. Az Amalgerol® termékek a növény gyökerén élő mikorrhiza gombák szaporodását segítik elő. A mikorrhiza gomba behatol a növény gyökérsejtjeibe és együtt él a növénnyel, így távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni, cserébe a gazdanövény szerves anyagokat, vitaminokat biztosít a mikorrhizának. Az Amalgerol®-kezelés a mikorrhiza mennyiségét a növények gyökerén több mint hétszeres mértékben emeli meg.

Az Amalgerol Essence közvetlen tápanyag a mikrobák számára, elérhető N- és hosszan feltáródó P-forrás a csíranövény gyökerének. Az Amalgerol® Starter mikrogranulátum 5%-os arányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, elősegítve a mikorrhiza felszaporodását a gyökereken, a tápanyag-feltáródást és ezáltal a növény fejlődését.

A szklerotínia talajból induló fertőzésének csökkentésében a Trichoderma asperellum-tartalmú mikrobiológiai készítmény segíthet. A Tigra készítmény cukorhordozón spórás formában tartalmazza a Trichoderma asperellumot. A cukor a talajban oldott formában tápanyag a gomba számára, amely robbanásszerűen szaporodik. Térnyerésével kiszorítja, felfalja az egyéb parazita gombákat, elvonja az életterüket. A növénnyel szimbiózisban élő Trichoderma használja a növény által kibocsátott cukrokat, szerves savakat és enzimeket, viszonzásul a gyökerek környezetében elsősorban auxin jellegű hormonokat termel, amelyek fokozzák a gyökérnövekedést. A nagyobb gyökerek jobban tudják hasznosítani a vizet és a tápanyagokat. Csökken a 
feleslegesen kiadott és 
kimosódó nitrogén menynyisége.

Szegedi Márton Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy a Tigra alkalmazása mellett kevesebb műtrágya és növényvédő szer felhasználására van szükség, nagyobb termés érhető el. Használatával a nitrogénműtrágya mennyiségét csökkenteni lehet, a növények egészségesebbek lesznek, és akár 20 százalékkal csökkenthető a fertőzött növények száma.

Zöldségnövények kórélettani változása

Mindazokat a belső, illetve külső okok által előidézett elváltozásokat, amelyek a növény életfunkcióinak zavarával járnak, a növény vagy növényi rész életét veszélyeztetik, gazdasági értékét csökkentik, betegségnek kell tekintenünk – véli dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. szakmai vezetője, aki előadásában azt mutatta be, hogy a növények kórélettani változása zöldségnövényeknél milyen stresszt okoz. A szakmai nap keretében a vöröshagyma- és paradicsomtermesztés során tapasztalható problémákat járta körbe. Az intenzív termesztéstechnológia és a magas invesztíció miatt drasztikusan csökkent e két termesztett kultúrnövény hazai termőterülete az elmúlt 30 évben. 1990 óta a hagyma területe 5 ezer hektárról, a paradicsomé 15 ezer hektárról 2 ezer hektár alá csökkent.

A növények élettani állapota, fejlettsége erősen befolyásolja ellenállóságukat a kórokozókkal szemben. Általában a biotróf kórokozók a fiatal, míg a nekrotrófok az öregedő növényi szöveteket kedvelik. Az előadó a prezentációban a hagymaperonoszpóra (biotróf kórokozó), illetve a paradicsom alternáriás betegségének (nekrotróf kórokozó) ismertetésén keresztül mutatta be a kórokozók által kiváltott stresszhatások indukálta növényi immunreakciók folyamatait.

Az előadó többféle javaslatot is tett a növények védelmi rendszerének támogatására. Ilyen például a rezisztencianemesítés, a mennyiségi és minőségi paraméterek, kórokozók elleni védelem ötvözése. Megoldás lehet a talajbiológiai paraméterek és talajhigiéniai jellemzők erősítése vagy a bio­stimulatív lehetőségek kihasználása is. A növénytermelők sikerességét segítheti a biokémiai reakciókat támogató optimális tápanyagelem-egyensúly a makroelemek, a mezoelemek és a mikroelemek szintjén.

Kulcs a magas fokú tápanyag-hasznosuláshoz

A mikorrhiza gomba behatol a növény gyökérsejtjeibe és együtt él a növénnyel, így távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni.

Az alapanyagár- (P és K), a gázár­emelkedés, a gyárleállások és a termékhiányok miatt minden gazdálkodó napi szinten kénytelen foglalkozni a műtrágyakérdéskörrel. Kiemelkedő je­lentőségű, hogy az alkalmazott műtrágyák milyen hatásfokkal tudnak hasznosulni kultúrnövényeink számára – jelentette ki a Timac AGRO Hungária Kft. marketingmenedzsere a tanácskozáson. Kürthy-Molnár Zoltán szerint nem elegendő csupán a műtrágyák összetételének alapos ismerete, fokozottan figyelembe kell 
vennünk a talajadottságokat, a környezeti és éghajlati viszonyokat, a vetésforgót és a célként kitűzött termésátlagot is. A talaj kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságai alapjaiban meghatározzák a tápanyag hasznosulási lehetőségeit.

A Timac AGRO kutatócsapata már több évtizede felismerte és adaptálta a termékfejlesztési folyamat során a hatóanyag-védelemben és a biosti­mu­látorok alkalmazásában rejlő lehetőségeket. A speciális alapanyagok (TOP-PHOS, MESCAL) és megfelelő biostimulátorok használatával e nehezített körülmények mellett is növelhetjük a 
termésmennyiséget, fo­koz­hat­juk a termés minőségét, segíthetjük a ta­-
laj „egészségének” meg­­­­­­­­őrzését és a talaj-mik­ro­or­ganiz­musok fejlődését. Ezáltal lehetővé válik a környezetkímélő, alacsony veszteséggel járó nitrogénmenedzsment is. A Timac AGRO N-PROCESS biostimulátort tartalmazó fejtrágyái például lassabb feltáródást és intenzívebb nitrogénbeépítést biztosítva környezetkímélő, alacsony veszteséggel járó nitrogénhasznosulást eredményeznek. Az N-PROCESS egy védett és fokozatosan felszabaduló nitrogénforma, amely csökkenti a kimosódás és elillanás okozta veszteségeket.

A tápanyag-utánpótlást befolyásoló egyik legfontosabb talajtulajdonság a savanyú talajkémhatás. Ilyen közegben romlik a talajszerkezet, csökken a tápanyagok hasznosulása, megindul a szerkezeti elemek szétesése, gyengül a talaj mikroorganizmusainak aktivitása, lassul a szerves anyagok lebontása. Éppen ezért a talaj kémhatását figyelembe vevő, talajspecifikus alaptrágyázásra van szükség. De ugyanilyen fontos, a tápanyag-utánpótlást befolyásoló tényező a talaj karbonátossága is: a kalciumellátottságon keresztül hatással van a szerkezetre és a kémhatásra is, a kalcium túlzott jelenléte károsan befolyásolhatja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét. 

Átrendeződhet a tápelemek aránya a tápanyag-utánpótlásban

Ez Gyuris Kálmán, a YARA Hungaria Kft. vezető szaktanácsadója véleménye, mégpedig a műtrágyaár-robbanás következtében megjelenő megoldási javaslatok, újraértelmezett technológiák miatt. Az elmúlt években átlagosan 400-450 ezer tonna NPK került felhasználásra, most fele, harmada várható; nitrogénből a csökkenés „csak” 20-30% körül várható. Teljesen elválhat a N- és a PK-kérdés, a piacon a foszfor és kálium is kezd eltávolodni egymástól, a foszforra nagyobb figyelem jut, elsősorban a starterezés miatt.

A Yara szaktanácsadója kitért arra is, hogy a csökkenés ellentételezésére milyen technológiai javaslatok vannak. A csökkenő vagy elmaradó alaptrágyázás esetén sokat segíthetne a vetésszerkezet átalakulása vagy az alkalmazott tápanyagok hatékonyságának növelése. A különböző fajok között nagyon nagy az eltérés az NPK-igényeket tekintve. „A foszforra még az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani, akár a termésben felhalmozódó mennyiséget, a talajban történő immobilitást, a vegetációs igényeket, a talaj pH-értékét vesszük figyelembe” – mondta el. Hasonlóan növényre szabottan kell kijuttatni a különböző mezo-, mikroelemeket. Figyelni kell az elemek közötti hatásra, a környezeti tényezőkre, a növény fejlettségi állapotára stb. Középtávon nem látni olyan megoldást, amely kardinálisan megoldaná a PK-kérdést. Az eddigi technológiák sokkal kifinomultabb és precízebb alkalmazása csökkentheti a mennyiségeket, módosíthatja az arányokat. 

Középtávon nem látni olyan megoldást, amely kardinálisan megoldaná a PK-kérdést. Az eddigi technológiák sokkal kifinomultabb és precízebb alkalmazása csökkentheti a mennyiségeket, módosíthatja az arányokat.

Mikrobiológiai oltóanyagok

Varga Sándor, a Phylazonit Kft. szakmai vezetője a mikrobiológiai oltóanyagokkal kapcsolatos tényekről, érvekről és eredményekről beszélt. Előadásában két példán át igyekezett „közel hozni”, tetten érni ennek a szabad szemmel láthatatlan világnak számunkra nélkülözhetetlen szolgáltatásait. A biostimulátorok használatával kapcsolatos tudásanyag folyamatosan bővül. Újabb és olcsóbb technológiák jelentek meg a vizsgálati módszerek között, gyakorlatilag minden adott (agrárpolitikai háttér, ökotudatosság erősödése) a biostimulátorok piacának robbanásszerű bővüléséhez. A szakember szerint ugyanakkor érthető a termékekkel kapcsolatos esetleges szkepticizmus is, hiszen a közvetett és közvetlen hatások nem minden esetben mérhetők egyszerűen.

Bevezetőjében a PGPR baktériumok eddig megismert és viszonylagosan jól feltárt hatásmechanizmusait mutatta be. A növények növekedése, fejlődése szempontjából a talajban található ún. hasznos baktériumok játszanak alapvető szerepet, melyeket összefoglalóan a növénynövekedést stimuláló rizobaktériumoknak (PGPR) nevezünk. Lebontó tevékenységük által képesek a talajban lévő szerves maradványokat metabo­lizálni, ezáltal fel­­-
vehetővé tenni a növények számára. Ezenfelül a rizoszférában a baktériumok tehermentesítik a kultúrnövényeket a szerves savak kiválasztása által. Ezt követően a kísérleteik fontosságáról beszélt a laborvizsgálatoktól a te­nyész­edé­nyes, kisparcellás kísérleteken át a nagyüzemi eredményekig. Két gyakori baktériumtörzzsel elvégzett érdekes vizsgálatsorozatot is bemutatott a hallgatóságnak.  

A növénynövekedést stimuláló rizobaktériumoknak (PGPR) lebontó tevékenységük által képesek a talajban lévő szerves maradványokat metabolizálni, ezáltal felvehetővé tenni a növények számára.

 

timacagro

Nagyítás a képre kattintva!
Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, növénytáplálás, műtrágyaár, lombkezelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit mutatnak a kalászos állományok?

A búzatermesztés jelentős szerepet játszik az ország élelmiszer-ellátásában és gazdaságában. Az elvetett búzák ...