A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

FLAVO PLANT: A sokrétű növénykondicionáló – Tapasztalatok napraforgóban: kevesebb input, meggyőző eredmények

Növénytermesztés - 2022.03.08

A Flavo Plant 
növénykondicionáló terméket bemutató cikksorozatuk előző részében – az AgrárUnió januári számában – a kukoricában történő felhasználás tapasztalatait ismerhettük meg Dankó Róbert, a Farmtej Kft. növénytermesztési ágazatvezetője jóvoltából. E beszélgetést folytatva vendéglátónk most a napraforgó Flavo Plant-os kezeléséről, ennek eredményéről, továbbá a termék használata során szerzett tapasz-
talatairól 
mesél.

FLAVO PLANT: A sokrétű növénykondicionáló – Tapasztalatok napraforgóban: kevesebb input, meggyőző eredmények


LENDÜLETBEN TART

flavodrDankó Róbert, okleveles növényvédelmi 
agrármérnök,
növénytermesztési 
ágazatvezető, Farmtej Kft., Kemecse

 

Beszélgetésünk első részéből megtudhattunk, hogy a Farmtej Kft. Kemecsén, Kótajon és Tiszavasváriban művel földeket, és a növénytermesztési tevékenységének egyik fő célja a tejelő szarvasmarha-állomány takarmányigényének a kielégítése. Emellett azonban ipari növényekkel, így napraforgó-termesztéssel is foglalkoznak, és a Flavo Plant növénykondicionálót ebben a kultúrában is próbára tették.

Hol történt a kezelés, mit kell tudni erről a területről?

 – A Tiszavasváriban elvetett napraforgó egy részét kezeltünk Flavo Planttal. Az itt található tábláink talajadottságai merőben eltérnek a kemecsei, kótaji területektől. Erősen kötött, savanyú, réti öntéstalajok. Eléggé hideg, tavasszal nehezen felmelegedő földek, ugyanakkor viszonylag jó a vízmegtartó képességük. Sajnos ezek a területek nagyon kitettek a belvíznek, és a tavaly téli csapadék után volt is ezzel gondunk: alaposan megnehezítette a tavaszi indulást.

Hogyan építették be a Flavo Plantot A napraforgó-termesztés technológiájába?

 – Az őszi szárbontó kezelés és talajmunkák után tavasszal adtuk ki a komplex trágyát, majd következett a magágykészítés és a vetés mikrostarter egyidejű kijuttatásával. A vetést követően alapgyomirtást végeztünk, majd kettő-négy leveles fejlettségben került sor a gyomirtó szeres állománykezelésre. Tribenuron-metil-toleráns hibridet használtunk, ennek megfelelő készítménnyel végeztük a kezelést. Ehhez magas foszfor- és cinktartalmú starter levéltrágyát szoktam hozzátenni, amivel egy kis plusz lendületet adok a fiatal napraforgónak. A Flavo Plant-kezelésre kiválasztott területeken a permetléhez hozzáadtunk még ebből is 0,5 litert hektáronként. A Flavo Plant segíti a növényvédő szerek felszívódását, hatáskifejtését (kvázi hatásfokozóként is működik), így amikor ez is a permetlébe kerül, akkor a tribenuron-metil mellé egyébként szükséges hatásfokozót elhagyom. Tavaly elegendő volt egyszeri gombaölő szeres kezelés, csillagbimbós állapotban. Ezzel egy menetben kapott az állomány rovarölő szert és bóros levél­trágyát, illetve a Flavo Plant-os táblákon még ebből is hozzátettem 0,5 l/ha-t.

Mi volt a célja a két Flavo Plant-kezeléssel?

 – A gyomirtó szerhez adott Flavo Plant egyik feladata az volt, hogy a kezelés hatására esetleg fellépő növekedési depressziót elkerüljük, ezenfelül pedig a tápanyag-hasznosítás, a fejlődés támogatása. A csillagbimbós állapotban elvégzett kezelés egyik fő célja a termékenyülés és kötődés javítása volt, emellett azonban a Flavo Plant újabb lökést is ad a napraforgónak: segíti a tápanyagok felvételét, hasznosulását, továbbá kiegészíti a gombaölő szeres kezelés hatását, javítja a növények védekezőképességét a kórokozókkal szemben.

JOBB TERMÉKENYÜLÉS, TÖBB TERMÉS

Mit látott az állományon? Célt ért a kezelésekkel?

 – Igen. A korai kezelés révén már a fejlődés ezen szakaszától erőteljesebb, vitálisabb, mélyebb zöld színű lett az állomány. A termékenyülést is sikerült megsegíteni: jobb lett a kötés még a tányér belsejében is – láthatóan kevesebb maradt a termékenyületlen virág. Ami még szembetűnő volt, hogy a kaszatok a tányér közepe felé haladva is jobban kiteltek, mint a Flavo Planttal nem kezelt táblákon. Ami a betegségeket illeti, a tavalyi évben – az időjárásnak köszönhetően – nem volt nagy fertőzési nyomás, így egyértelmű különbséget nem láttam a Flavo Planttal kezelt és nem kezelt táblák között. Az egyszeri gombaölő szeres kezelés önmagában is elegendő volt. Egyébként a kis fertőzési nyomás ellenére azokon a környékbeli táblákon, ahol egyáltalán nem védekeztek a kórokozók ellen, erősebb fertőzések alakultak ki, mint nálunk.

Betakarításkor is visszaköszönt a Flavo Plant-kezelés hatása?

 – Elég látványosan elváltak a termés­eredmények a hibrid és a többi technológiai elem azonossága ellenére. A Flavo Planttal kezelt táblák 4,2 és 4,7 t/ha közötti termést adtak, míg a nem kezeltek átlaga 3,5 tonna lett hektáronként.

EGYSZERŰ KEZELÉS

Használat közben milyen benyomást tett Önre a termék?

 – Nem bonyolultabb a használata, mint egy korszerű növényvédő szernek vagy levéltrágyának. Használat előtt ugyanúgy fel kell rázni, mint minden más terméket. A kannából könnyen kiönthető, az könnyen mosható. Nem kell nagy dózisokkal dolgozni: én idén mind­egyik kezelést hektáronként fél literrel végeztem. A permetlében gond nélkül feloldódik, és jó a keverhetősége más termékekkel. Ha csak a saját példámat vesszük: volt, ahol gyomirtó szerrel és levéltrágyával, volt, ahol rovarölő szerrel és levéltrágyával, és volt, ahol gombaölő szerrel, rovarölő szerrel és levéltrágyával kombináltam. Mindenféle bonyodalom nélkül be lehetett illeszteni a technológiákba. Ettől függetlenül persze a keverési próbát mindig érdemes végezni, amikor egy új kombinációt kipróbálunk.

Mire kell odafigyelni a Flavo Plant használatakor?

 – Korábban már említettem, hogy az összetett élettani hatásán túl hatásfokozóként is működik. Ha Flavo Plantot használok, akkor más hatásfokozót nem teszek a permetlébe. A tribenuron-metil gyomirtó szeres kezelés esetében is tökéletesen ellátta ezt a feladatot. Összegezve: ne duplázzuk a hatásfokozót, mert nem szükséges, és így a túladagolásból eredő problémákat is elkerülhetjük. Fontos még, hogy a Flavo Plant számára a savas kémhatású permetlé a kedvező. Ez egyébként a növényvédő szerek túlnyomó többségére is igaz, így valójában ezen a téren sem igényel kivételes bánásmódot. Jómagam is rendszeresen ellenőrzöm a különböző vízkivételi helyeken a kémhatást. Bár a Nyírségben a savanyú homoktalajok jellemzők, a vizek mégis inkább lúgosak. A problémát úgy hidalom át, hogy a kezelésekhez olyan levéltrágyákat használok, amelyek 7-es pH alá viszik a permetlé kémhatását.

Milyen lémennyiség szükséges a Flavo Plant kijuttatásakor?

 – Jó fedettségre van szükség, de ezen a téren sem kellett változtatnunk a bevált technológián. A korai kezeléseknél, amikor még kisebb a lomb, 250 literrel permetezünk hektáronként. Fejlettebb állományban, például a csillagbimbós napraforgóban vagy a kukorica címerhányása idején, a nagyobb lombtömeg miatt felmegyünk 350 literre. Ezek a mennyiségek a Flavo Plant kijuttatásához is megfelelőek voltak.

Gazdálkodóként hogyan ítéli meg a Flavo Plant szerepét a növénytermesztésben, a növénykondicionálásban?

 – A Flavo Plant szerepe sokrétű. A nö­vények életfolyamataira kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően könnyebben átvészelhetik a stresszes időszakokat. Az időjárás egyre gyakrabban produkál ilyen helyzeteket, és ezekre a termelőnek reagálnia kell. Szintén fontosnak tartom, hogy – az élettani folyamatokra gyakorolt hatásán keresztül – javítja a tápanyagok hasznosulását a növényben. A jelenlegi műtrágyaárak mellett ennek a jelentőségét nem kell taglalni. Harmadrészt növényvédő mérnökként örömmel fogadok olyan termékeket – sajnos nem sok van –, amelyek nem tartalmaznak szintetikus peszticideket, mégis számottevő növényvédő hatásuk van. A Flavo Plant természetes anyagok keveréke, ugyanakkor igen komoly baktericid, fungicid hatása van, és a növények védekezőképességét is felerősíti.

További információk:

Gombos Gergely kertészmérnök, területi képviselő, szaktanácsadó
Mobil:    30 785 5276
E-mail:   gergo@arravis.hu

Vasvári Sándor területi képviselő, szaktanácsadó
Mobil:    30 749 0047
E-mail:   sandor@arravis.hu

Neubauer Gergő területi képviselő, szaktanácsadó
Mobil:    30 769 9682
E-mail:   ngergo@arravis.hu

 

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: napraforgó, növénykondicionáló , FLAVO PLANT

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...