TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
FLAVO PLANT: A sokrétű növénykondicionáló – Tapasztalatok napraforgóban: kevesebb input, meggyőző eredmények

FLAVO PLANT: A sokrétű növénykondicionáló – Tapasztalatok napraforgóban: kevesebb input, meggyőző eredmények

Növénytermesztés - 2022.03.08

A Flavo Plant 
növénykondicionáló terméket bemutató cikksorozatuk előző részében – az AgrárUnió januári számában – a kukoricában történő felhasználás tapasztalatait ismerhettük meg Dankó Róbert, a Farmtej Kft. növénytermesztési ágazatvezetője jóvoltából. E beszélgetést folytatva vendéglátónk most a napraforgó Flavo Plant-os kezeléséről, ennek eredményéről, továbbá a termék használata során szerzett tapasz-
talatairól 
mesél.

Hirdetés

LENDÜLETBEN TART

flavodrDankó Róbert, okleveles növényvédelmi 
agrármérnök,
növénytermesztési 
ágazatvezető, Farmtej Kft., Kemecse

 

Beszélgetésünk első részéből megtudhattunk, hogy a Farmtej Kft. Kemecsén, Kótajon és Tiszavasváriban művel földeket, és a növénytermesztési tevékenységének egyik fő célja a tejelő szarvasmarha-állomány takarmányigényének a kielégítése. Emellett azonban ipari növényekkel, így napraforgó-termesztéssel is foglalkoznak, és a Flavo Plant növénykondicionálót ebben a kultúrában is próbára tették.

Hol történt a kezelés, mit kell tudni erről a területről?

 – A Tiszavasváriban elvetett napraforgó egy részét kezeltünk Flavo Planttal. Az itt található tábláink talajadottságai merőben eltérnek a kemecsei, kótaji területektől. Erősen kötött, savanyú, réti öntéstalajok. Eléggé hideg, tavasszal nehezen felmelegedő földek, ugyanakkor viszonylag jó a vízmegtartó képességük. Sajnos ezek a területek nagyon kitettek a belvíznek, és a tavaly téli csapadék után volt is ezzel gondunk: alaposan megnehezítette a tavaszi indulást.

Hogyan építették be a Flavo Plantot A napraforgó-termesztés technológiájába?

 – Az őszi szárbontó kezelés és talajmunkák után tavasszal adtuk ki a komplex trágyát, majd következett a magágykészítés és a vetés mikrostarter egyidejű kijuttatásával. A vetést követően alapgyomirtást végeztünk, majd kettő-négy leveles fejlettségben került sor a gyomirtó szeres állománykezelésre. Tribenuron-metil-toleráns hibridet használtunk, ennek megfelelő készítménnyel végeztük a kezelést. Ehhez magas foszfor- és cinktartalmú starter levéltrágyát szoktam hozzátenni, amivel egy kis plusz lendületet adok a fiatal napraforgónak. A Flavo Plant-kezelésre kiválasztott területeken a permetléhez hozzáadtunk még ebből is 0,5 litert hektáronként. A Flavo Plant segíti a növényvédő szerek felszívódását, hatáskifejtését (kvázi hatásfokozóként is működik), így amikor ez is a permetlébe kerül, akkor a tribenuron-metil mellé egyébként szükséges hatásfokozót elhagyom. Tavaly elegendő volt egyszeri gombaölő szeres kezelés, csillagbimbós állapotban. Ezzel egy menetben kapott az állomány rovarölő szert és bóros levél­trágyát, illetve a Flavo Plant-os táblákon még ebből is hozzátettem 0,5 l/ha-t.

Mi volt a célja a két Flavo Plant-kezeléssel?

 – A gyomirtó szerhez adott Flavo Plant egyik feladata az volt, hogy a kezelés hatására esetleg fellépő növekedési depressziót elkerüljük, ezenfelül pedig a tápanyag-hasznosítás, a fejlődés támogatása. A csillagbimbós állapotban elvégzett kezelés egyik fő célja a termékenyülés és kötődés javítása volt, emellett azonban a Flavo Plant újabb lökést is ad a napraforgónak: segíti a tápanyagok felvételét, hasznosulását, továbbá kiegészíti a gombaölő szeres kezelés hatását, javítja a növények védekezőképességét a kórokozókkal szemben.

JOBB TERMÉKENYÜLÉS, TÖBB TERMÉS

Mit látott az állományon? Célt ért a kezelésekkel?

 – Igen. A korai kezelés révén már a fejlődés ezen szakaszától erőteljesebb, vitálisabb, mélyebb zöld színű lett az állomány. A termékenyülést is sikerült megsegíteni: jobb lett a kötés még a tányér belsejében is – láthatóan kevesebb maradt a termékenyületlen virág. Ami még szembetűnő volt, hogy a kaszatok a tányér közepe felé haladva is jobban kiteltek, mint a Flavo Planttal nem kezelt táblákon. Ami a betegségeket illeti, a tavalyi évben – az időjárásnak köszönhetően – nem volt nagy fertőzési nyomás, így egyértelmű különbséget nem láttam a Flavo Planttal kezelt és nem kezelt táblák között. Az egyszeri gombaölő szeres kezelés önmagában is elegendő volt. Egyébként a kis fertőzési nyomás ellenére azokon a környékbeli táblákon, ahol egyáltalán nem védekeztek a kórokozók ellen, erősebb fertőzések alakultak ki, mint nálunk.

Betakarításkor is visszaköszönt a Flavo Plant-kezelés hatása?

 – Elég látványosan elváltak a termés­eredmények a hibrid és a többi technológiai elem azonossága ellenére. A Flavo Planttal kezelt táblák 4,2 és 4,7 t/ha közötti termést adtak, míg a nem kezeltek átlaga 3,5 tonna lett hektáronként.

EGYSZERŰ KEZELÉS

Használat közben milyen benyomást tett Önre a termék?

 – Nem bonyolultabb a használata, mint egy korszerű növényvédő szernek vagy levéltrágyának. Használat előtt ugyanúgy fel kell rázni, mint minden más terméket. A kannából könnyen kiönthető, az könnyen mosható. Nem kell nagy dózisokkal dolgozni: én idén mind­egyik kezelést hektáronként fél literrel végeztem. A permetlében gond nélkül feloldódik, és jó a keverhetősége más termékekkel. Ha csak a saját példámat vesszük: volt, ahol gyomirtó szerrel és levéltrágyával, volt, ahol rovarölő szerrel és levéltrágyával, és volt, ahol gombaölő szerrel, rovarölő szerrel és levéltrágyával kombináltam. Mindenféle bonyodalom nélkül be lehetett illeszteni a technológiákba. Ettől függetlenül persze a keverési próbát mindig érdemes végezni, amikor egy új kombinációt kipróbálunk.

Mire kell odafigyelni a Flavo Plant használatakor?

 – Korábban már említettem, hogy az összetett élettani hatásán túl hatásfokozóként is működik. Ha Flavo Plantot használok, akkor más hatásfokozót nem teszek a permetlébe. A tribenuron-metil gyomirtó szeres kezelés esetében is tökéletesen ellátta ezt a feladatot. Összegezve: ne duplázzuk a hatásfokozót, mert nem szükséges, és így a túladagolásból eredő problémákat is elkerülhetjük. Fontos még, hogy a Flavo Plant számára a savas kémhatású permetlé a kedvező. Ez egyébként a növényvédő szerek túlnyomó többségére is igaz, így valójában ezen a téren sem igényel kivételes bánásmódot. Jómagam is rendszeresen ellenőrzöm a különböző vízkivételi helyeken a kémhatást. Bár a Nyírségben a savanyú homoktalajok jellemzők, a vizek mégis inkább lúgosak. A problémát úgy hidalom át, hogy a kezelésekhez olyan levéltrágyákat használok, amelyek 7-es pH alá viszik a permetlé kémhatását.

Milyen lémennyiség szükséges a Flavo Plant kijuttatásakor?

 – Jó fedettségre van szükség, de ezen a téren sem kellett változtatnunk a bevált technológián. A korai kezeléseknél, amikor még kisebb a lomb, 250 literrel permetezünk hektáronként. Fejlettebb állományban, például a csillagbimbós napraforgóban vagy a kukorica címerhányása idején, a nagyobb lombtömeg miatt felmegyünk 350 literre. Ezek a mennyiségek a Flavo Plant kijuttatásához is megfelelőek voltak.

Gazdálkodóként hogyan ítéli meg a Flavo Plant szerepét a növénytermesztésben, a növénykondicionálásban?

 – A Flavo Plant szerepe sokrétű. A nö­vények életfolyamataira kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően könnyebben átvészelhetik a stresszes időszakokat. Az időjárás egyre gyakrabban produkál ilyen helyzeteket, és ezekre a termelőnek reagálnia kell. Szintén fontosnak tartom, hogy – az élettani folyamatokra gyakorolt hatásán keresztül – javítja a tápanyagok hasznosulását a növényben. A jelenlegi műtrágyaárak mellett ennek a jelentőségét nem kell taglalni. Harmadrészt növényvédő mérnökként örömmel fogadok olyan termékeket – sajnos nem sok van –, amelyek nem tartalmaznak szintetikus peszticideket, mégis számottevő növényvédő hatásuk van. A Flavo Plant természetes anyagok keveréke, ugyanakkor igen komoly baktericid, fungicid hatása van, és a növények védekezőképességét is felerősíti.

További információk:

Gombos Gergely kertészmérnök, területi képviselő, szaktanácsadó
Mobil:    30 785 5276
E-mail:   gergo@arravis.hu

Vasvári Sándor területi képviselő, szaktanácsadó
Mobil:    30 749 0047
E-mail:   sandor@arravis.hu

Neubauer Gergő területi képviselő, szaktanácsadó
Mobil:    30 769 9682
E-mail:   ngergo@arravis.hu

 

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, növénykondicionáló , FLAVO PLANT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vigyázz, kész, rajt: kezdődhet az állattartó telepek ...

Új KAP, új remények, változó pályázati feltételek és lehetőségek