TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
„Erényes” gabona: cirok

„Erényes” gabona: cirok

Növénytermesztés - 2022.02.02

Ha van feltörekvő növény napjainkban, akkor a cirok mindenképpen az. A megugrott kereslettel egyelőre nincs szinkronban a kínálat, ám mindkét oldal érdekelt a felfutásában.

A cirokszem fehérje-, energia-, vitamin- és ásványielem-tartalma a többi gabonához hasonló, ugyanakkor értékes rostforrás is. Ez az alacsony vízigényű gabonanövény a takarmányozásban, az energetika területén és a humán táplálkozásban is jól felhasználható egyfelől, másfelől pedig a gyengébb adottságú földeken a kukoricánál jóval biztonságosabban termelhető. A cirokban rejlő üzleti lehetőségeket egyre többen ismerik fel, kiépülőben az eddig alternatívként számon tartott növény piaca hazánkban. A vetésszerkezet módosítására kényszerítő aszály komoly esélyt teremtett ennek a szerény gabonának. Miként látják, hogyan vélekednek minderről? – hazai cirokpiaci szereplőket kérdeztünk.

KITE Zrt. A kiemelt integrátor

A szerteágazó tevékenységet folytató KITE Zrt. Magyarországon piacvezető mezőgazdasági integrátor. A nádudvari központú, magyar tulajdonú nagyvállalattól Cs. Nagy István, a KITE vetőmag-kereskedelmi üzletág igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

– Komoly növekedés előtt állhat a cirok piaca Magyarországon. Önnek mik a tapasztalatai?

– A szemes cirkot azoknak a termelőknek javasoljuk, akik intenzív technológia mellett a kukoricával nem tudnak legalább 10 tonnás terméseredményt elérni hektáronként. A cirok hangsúlyos előnyöket – egyelőre – a kitettebb, kukoricatermesztésre kevésbé alkalmas területeken tud nyújtani. Mindenesetre a humán és a takarmányozási felhasználás szempontjából is tud lehetőségeket biztosítani a hazai és nemzetközi piacokon is, hiszen glutén-, GMO- és tanninmentes hibridekről beszélünk.

– Mit tartalmaz a KITE Zrt. cirokportfóliója?

Termékeink közül az RGT Gustav középkései érésű, szemes cirokhibrid. Terméspotenciálja jóval 10 tonna/ha fölötti. Könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, félig nyitott bugával rendelkező, alacsony termetű hibrid. Szemszíne vörös, ezermagtömege 28-32 g, termése tanninmentes. Kiemelkedően jól alkalmazkodik a különböző adottságú termőhelyekhez. Aszály-, illetve szárazságtűrése kitűnő. Szárszilárdsága kiváló, aminek köszönhetően megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. Az ajánlott termőtőszám 70 cm-es sortáv esetén 200-220 ezer tő/ha, míg 50 cm-es sortávnál 240-250 ezer tő/ha.

Az ES Foehn középkorai szemes cirok. A középkorai éréscsoportba tartozó hibrid, mely átlagos és gyenge termőhelyeken is kiemelkedő stabilitású. Termőképessége intenzív körülmények között akár 12 t/ha is lehet. Nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi. Alacsony, generatív jellegű növény, könnyű betakaríthatósággal. Átlag feletti kelési erélyű. Termésstabilitása száraz körülmények között is kiemelkedő, megdőlésre és pergésre nem hajlamos. Szemszíne vörös, termése tanninmentes.

– Mely hazai és/vagy külföldi nemesítőházakkal vannak kapcsolataik a cirok esetében?

– A hibridek nevei már önmagukért beszélnek, az Euralis, RAGT, KWS nemesítőházak termékei adják a legnagyobb részarányt, de lényegében minden hazai nemesítőházzal kapcsolatban vagyunk.

– Mire irányulnak a KITE cirokkísérletei Nádudvar határában, a bemutatóparcellákon?

Alapvető célunk a homogén nö­vény­állomány kialakítása, aminek egyik kulcseleme a minőségi vetőmag. Többéves mikro-, mezo- és makroparcellán, eltérő termőhelyi és technológiai színvonal mellett vizsgálva teszteljük a jelölteket. Ez az eredmények függvényében 2-4 évig is eltarthat, hiszen az időjárás sem állandó, így próbáljuk minden körülmény közepette vizsgálni a termékeket. Ennek alapján alakítjuk ki technológiai és hibridajánlatunkat is.

A KITE 2018 óta foglalkozik cirok­integrációval. Beváltotta a hozzá fűzött reményeiket? 

Az értékesített vetőmag mennyisége alapján folyamatos és dinamikus fejlődésről lehet beszélni. Ez a fejlődés az agronómia egyéb területein is megmutatkozik, nőtt a felhasználási, feldolgozási igény, a terménykereskedelmi lehetőségek a hazai és külföldi piacokon is. A cirok pozícióját tovább erősíti, hogy szélsőségessé vált az időjárás az elmúlt években. Ezért is a KITE rendelkezésére álló eszközökkel, technológiai ajánlásokkal, megismert és kipróbált hibridekkel, termeltetési programokkal támogatjuk partnereinket.

– A cirok-vetésterület növekedésére hogyan készült fel a KITE?

– Felkészülésünk egyik sarokpontja a hosszú távú tervezés és az arra épülő kereskedelmi stratégiák végigvitele. Folyamatosan egyeztetünk a beszállító partnereinkkel, megbeszéljük a termeltetések várható alakulását, a készleteket. Kiemelten fontos a termelő partnereink pontos tájékoztatása, mivel nem ígéreteket árulunk, hanem kész termékeket. Természetesen a hagyományainkat folytatva folyamatosan nemzetközi szinten keressük a legújabb és legjobb hibrideket, technológiai elemeket a termelőink eredményességének stabilitása és növelése érdekében.

Azok a termelők hajlanak elsősorban a ciroktermesztés felé, akik csak a hat tonna termésátlagot képesek kihozni a kukoricából.

A KITE szemescirok-technológia fontosabb elemei

A szemes cirok termesztését azoknak a termelőknek ajánljuk, akiknél 
a szemes kukorica termesztése már nem rentábilis. Jó előveteményei 
a korán lekerülő növénykultúrák (kalászosok, borsó, repce után is vethető). 7-9 t/ha termésszinthez 60-100 kg/ha nitrogén-, 60-70 kg/ha foszfor-, 70-90 kg/ha kálium-hatóanyagra van szüksége, de ne feledkezzünk el 
a cink, a mangán, virágzáskor esetleg a bór mikroelem pótlásról sem.

Vetését 76 cm sortávra, szemenkénti vetőgéppel 11-13 °C talajhőmérséklet mellett (április vége–május eleje), 300 ezer mag/ha vetőmagnormával, 3-4 cm mélyen (nedves magágyba) javasoljuk.

cirokkite

Nagyítás a képre kattintva!

Ragt Vetőmag Kft. Van alternatíva az aszállyal szemben

Magyarországon 15 éve van jelen a nagy múltú francia vetőmagos cég, az RAGT Vetőmag Kft. A cég tekintélyes szereplő a cirokpiacon, amiről Szemerits Balázs fejlesztőmérnökkel beszélgettünk.

– Feltörekvőben a cirok a magyar földeken. Miért is?

– Mert szükségszerű. A cirok az ötödik legnagyobb területen, több mint 40 millió hektáron vetett növény világszerte. Gyakorlatilag ugyanazokkal az értékmérő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kukorica, ám rendkívül szárazságtűrő, valamint szerényebb inputanyag-felhasználást igényel.

– A termelők mennyire felkészültek, fogadókészek, és mit mutat a forgalom?

– Maga a technológia rendkívül hasonló, mint a kukoricánál, nem igényel plusz beruházást a termesztése. Az utóbbi pár évben azok a termelők hajlanak elsősorban a ciroktermesztés felé, akik csak a hat tonna termésátlagot képesek kihozni a kukoricából. 2021-es kísérletünkben Hódmezővásárhelyen és Tárkányban kukoricát és a cirkot tettük egymás mellé. Az egyik a dél-alföldi, a másik az északnyugat-dunántúli régió, és ezeken a gyenge, száraz talajadottságú termőhelyeken mindkét kísérletben egy tonnával megelőzte a cirok a kukorica termésátlagát. A termelők részéről van fogékonyság a cirokra. Igen fontos a felvásárlás kérdése, de már egyre több cég foglalkozik integrációval.

– Hogyan tovább, ha nő a kereslet a cirok iránt?

– Most mindenki az egészséges életmódra törekszik. A ciroknak pedig megvan az a jó tulajdonsága, hogy glutén- és toxinmentes élelmiszer-alapanyag. Ez rendkívül fontos szempont, és szerintem egyre inkább eltolja majd a keresletet e felé a termék felé, kiváltképpen a takarmányiparban.

– A kutatásaik mire irányulnak?

– Két fő szempontunk a minél nagyobb termés, valamint hogy korán és biztonságosan be lehessen takarítani deszikkálás nélkül. A jövőben lesz olyan szuperkorai fajtánk, amit árpa után el lehet vetni, és akár október elején betakaríthatóvá válik, ha az idő is engedi. Jelenleg a portfóliónkban már szerepel az RGT Icebergg, amely rendkívül korainak számít. Ezt a fehér szemű cirkot április végi vetéssel biztonságosan be lehet takarítani már szeptember közepén-végén. De nem szabad megfeledkezni a silóinkról sem, amelyek a kukoricasilóval egyenértékű, nagy zöldtömegű és minőségű tömegtakarmányt adnak.

– A cirok iránti kereslet jelenleg is nagyobb az igényeknél.

– Igen. Itt Magyarországon még csak fellendül ez a piac, egyre nő a kereslet, ami arra sarkallja a termelőket, hogy próbálkozzanak a cirokkal. Egyre több szakmai fórum segít ebben, és bizakodóak vagyunk, hogy a közeljövőben a kereslet megtalálja a kínálatot.

cirokragt

Nagyítás a képre kattintva!

Lidea Hungary Kft. A vezető cirokgenetika Európában

Az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával 2020. szeptember 1-jén létrejött a Lidea nemzetközi vetőmagvállalat. A cirokpiaci helyzetről, a kilátásokról a cég hazai leányvállalata, a Lidea Hungary Kft. termékmenedzserét, Balogh Lászlót kérdeztük.

– Hogyan kezdődött a cirok mostani térhódítása?

– A szemes és silócirkot korábban 
jelentős területen termesztették Ma­-
gyarországon, de a területe jelentősen csökkent az ezredfordulóra. Az újbóli területnövekedés fő oka a megváltozott időjárás. A kukorica kifejezetten érzékeny a csapadék hiányára, emiatt a termelők már korábban is keresték azokat az alternatív növényeket, amelyek biztonságosabban termelhetők. 2017 kiemelkedően aszályos év volt, és a cirok bebizonyította, hogy a kukoricához képest lényegesen jobb stressztűrő képességű, kevesebb vízre van szüksége, és aszály esetén a gyengébb, de akár az átlagos adottságú területeken is a termése meghaladja a kukoricáét. Így 2018-ban sokan döntöttek úgy, hogy kipróbálják a cirok termesztését, és a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően a fejlődés folyamatos.

– Hogyan látja a Lidea szerepét ebben a folyamatban?

– A Lidea meghatározó szerepet játszik abban, hogy Magyarországon évről évre dinamikusan növekszik a cirok vetésterülete. Bár vetőmagot árulunk, korán beláttuk, hogy hosszabb távon csak akkor tartható fenn a növekedés, ha a cirokban érintett összes piaci szereplő bevonásával közösen és komplexen fejlesztjük a hazai cirokpiacot. A termelők már ismerték a cirok előnyeit, de ismét meg kellett ismertetni velük a termesztéstechnológiát, és keresletet is kellett generálni rá. Ez pedig folyamatos – a hazai körülményeket figyelembe vevő – kísérletekkel és fejlesztésekkel járt részünkről. A Lidea és a résztulajdonában álló EUROSORGHO cég Európa legnagyobb ciroknemesítői és vezető vetőmag-előállítói, termékei Magyarországon körülbelül 60-65%-os részesedéssel.

– A felhasználóknak milyen előnyöket nyújt ez az alapanyag?

– A szemes cirok legnagyobb előnye az, hogy beltartalma nagyjából hasonló, mint a kukoricáé, de a fehérjetartalma 20-25 százalékkal magasabb, és kevésbé jellemző rá a toxinszennyezettség. Tehát lényegesen olcsóbban lehet jó minőségű takarmányt előállítani. A silócirok előnye pedig, hogy a silókukorica termesztése aszályos körülmények között a várható terméskiesés miatt kockázatot jelent. Az új generációs, BMR típusú silócirkokból készült szilázs azonban már minőségben felveszi a versenyt a silókukoricával, illetve egyes korcsoportokban az úgynevezett hagyományos silócirkok etetése szakmailag javasolt, költséghatékonyabb megoldást jelent.

– Mit mutat a kereslet?

– A szemes cirok ára a kukoricáét követi, attól egyelőre némileg elmarad. Kedvező takarmányozási mutatói miatt a takarmánygyártók igénye lényegesen meghaladja az előállított mennyiséget. Így értékesítése biztos, egyelőre nem tudunk annyit termelni, mint amire igény van. Ezért gondoljuk azt a Lideánál, hogy a cirok lehet a jövő kukoricája!

 ciroklidea

Nagyítás a képre kattintva!

Érdekességek a cirokról

Miért erényes? Az élelmiszerek vásárlásakor egyre inkább előnyt élveznek a nyomon követhető, helyben termesztett és a környezetbarát termékek. A cirok azokhoz a gabonákhoz tartozik, amelyekben a takarmányozással foglalkozók és a humán élelmiszeripari szereplők teljesen megbízhatnak.

A Baijiu hagyományos, cirokból készült kínai párlat, elegáns ital, amelyet hosszasan érlelnek, és pici, 2 cl-es pohárkákban tálalnak kivételes alkalmakkor, elegáns vacsorákon, üzleti ebédeken. Afrikában a cirok az évszázadok óta fogyasztott hagyományos sör alapanyaga is.

Gluténmentes. A cirok komoly lehetőséget jelent az egyre növekvő gluténmentes piacon. Ez a gabona a humán étkezésben teljes mag, tört mag és liszt formájában jelenik meg, búzaliszt helyett fogyasztható. A világ ciroktermelésének kicsit több mint 40 százalékát hasznosítják humán élelmezésben elsősorban az afrikai és ázsiai kontinensen.

(Forrás: Sorghum-ID)
Szerző: T.I.

Címkék: cirok, KITE Zrt., Ragt Vetőmag Kft., Lidea Hungary Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntartható állatjólét

Több, jobb minőségi termék, új kutatásoknak köszönhetően. A fenntarthatóság összetett rendszer, amelyet a ...